RGB színes LED világítás

RGB színes LED világítás

1
1(22 termék)
1
1(22 termék)

Színhőmérséklet – mit jelent és hogyan használjuk a LED világítás megtervezéséhez?

A színhőmérséklet fogalma azért fontos, mert ennek ismeretében tudjuk a megfelelő izzót kiválasztani a különböző helyiségekbe. Annak eldöntéséhez, hogy hova, milyen LED világítás vagy RGB mennyezeti lámpa kerüljön, illetve hogy egy ház vagy lakás egyes helyiségeibe (vagy más típusú ingatlanokba) milyen Kelvin értékű RGB LED izzót, egyáltalán milyen típusú LED fényt használjunk, érdemes kicsit közelebbről megismerkednünk a fény alaptípusaival és azok jellemzőivel.

A fény színei

Tisztázzuk tehát, mi is az a színhőmérséklet? Ez az izzók egyik legfontosabb tulajdonsága, paramétere. Mértékegysége a Kelvin, jele a K. Szemléletesen mutatja be az úgynevezett színhőmérséklet skála, melynek egyik felén a vöröses, meleg árnyalatú fények, a másikon a kék színű, hideg fények találhatók. Minél magasabb a Kelvinek száma, annál inkább csökkennek a fény vörös összetevői, a kék komponensek viszont növekednek. Ahogy emelkedik tehát a színhőmérséklet értéke, úgy haladunk a hideg, kékes árnyalatú fények felé. Hogy mindezt lefordítsuk számokra, Kelvinekre, és kapjunk egy viszonyítási alapot, hasznos információ lehet, hogy például egy általános háztartási izzólámpa 2800 K értékű szokott lenni, az átlagos napfény vagy a vaku 5600 K körüli, egy kissé felhős égbolt már eléri a 8000 Kelvint, míg borult és ködös időben a kinti fény nagyjából 10 000 K értékű.

Ezeket az értékeket a következő három kategóriába szokás sorolni:

  1. meleg fehér (warm white, 2700–3500 K),
  2. nappali fehér (daylight white, 4500–6500 K),
  3. hideg fehér (cold white, 6500–9000 K).

Mindegyiknek megvan a maga alkalmazási területe. Ha megfelelő helyiségekben, illetve tevékenységekhez a megfelelő fénytípust alkalmazzuk, vagyis ideális színhőmérséklet van minden szobában, sokkal kellemesebben fogjuk érezni magunkat: nem fárad el olyan könnyen a szemünk, nem érezzük sem túl erősnek, sem gyengének a fényviszonyokat.

Mi alapján válasszunk?

A meleg fehér fényt elsősorban olyan helyiségekben célszerű használni, ahol a pihenőidőnket töltjük, hiszen kikapcsolódáshoz ez a legkellemesebb, ez segíti leginkább az ellazulást. Ennek fénye sárgás színű, ez hasonlít legjobban a hagyományos halogén izzókéhoz. Otthonos, barátságos érzetet kelt, ezért leginkább a nappaliban, a hálószobában és a gyerekszobában alkalmazzák. Olvasáshoz viszont nem ideális, mert nem emeli ki jól a kontúrokat, ezért megerőltetné a szemünket, ha ilyen fénynél próbálnánk a kedvenc regényünkbe belemerülni.

A nappali fehér fényt, más néven a semleges fehér fényt azokban a helyiségekben vagy irányított fényű lámpákban ajánlják, ahol fontos, hogy a napi tevékenységeink elvégzéséhez megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű (lehetőleg ne sárgás) fény álljon rendelkezésre, vagyis jól lássuk a részleteket (például a betűket) mellette. Konyhába, fürdőszobába, folyosóra is kiváló választást jelent, de egy irodában is megállja a helyét.

A hideg fehér fény azokba a helyiségekbe kell, ahol tényleg számítanak a megfelelő fényviszonyok – így például dolgozószobákban, raktárakban, középületekben, esetleg ipari csarnokokban találkozhatunk velük. A kékes színárnyalat, az éles, világos fény segítheti fenntartani a koncentrációt, az éberséget, a munkára való összpontosítást, éppen ezért ideális a számítógép előtt végzett munkához is.

Az otthon színei

Általánosságban elmondható, hogy otthoni, beltéri használatra nem ajánlott 7000 K feletti értéket választani, mert ez a fény már túl hideg, túl kék, amely – főleg hosszabb idő elteltével – igen kellemetlen lehet a szemnek. Sőt az esti elalvást is megnehezítheti: gondoljunk csak a már közismerten kedvezőtlen összefüggésre a kék képernyők okozta terhelés és a szervezet alváshormon termelése között. A felsorolt alapváltozatok mellett létezik egy negyedik, speciális színhőmérséklet is, amelyekkel főleg zöldség-gyümölcs árusoknál és virágboltokban találkozunk, de a hentesáru felett is ilyen fény szokott világítani, mivel általa a termékek frissnek és természetesnek látszanak.

A fények színe befolyásolja a térben lévő tárgyak színérzékelését is. Más benyomást kelthet egy szoba – és a berendezési tárgyai is –, ha hideg vagy ha meleg fények uralkodnak benne. Ugyanígy egy RGB LED mennyezeti lámpa is nagy mértékben módosíthatja a helyiség összképét – pillanatok alatt változtathatunk a terem hangulatán úgy, hogy átállítjuk a fény színét, esetleg valamilyen programjátékot indítunk el.

Lámpáink széles választéka alkalmas arra, hogy a fenti információk birtokában tudatosan, az aktuális tevékenységhez vagy hangulatunkhoz állíthassuk be a megfelelő színt, illetve színhőmérsékletet – akár távirányítóval, egy fotel kényelméből.