Beltéri lámpa

Beltéri lámpa

1
1,2,3,4,5...(569 termék)
-- Ft
TRIO R52711101 Arras 3W 350lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411112 Rennes 4W 350lm 3000K kék asztali lámpatest
-- Ft
Xiaomi Mi Light Bar monitor lámpa
-- Ft
TRIO R65006000 Fara 32W 3100lm 3000 - 5500K fehér mennyezeti lámpatest
-- Ft
TRIO R62432106 Narvik 24W 2700lm 3000 - 6500K króm ventilátor
-- Ft
TRIO R62391100 Thea 18W 2000lm 2700 - 6500K fehér mennyezeti lámpatest
-- Ft
TRIO R59029901 Load 4W 480lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52711102 Arras 3W 350lm 3000K fekete asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52711187 Arras 3W 350lm 3000K titán asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411115 Rennes 4W 350lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411192 Rennes 4W 350lm 3000K lila asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411101 Rennes 4W 350lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391115 Viper 3W 260lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391187 Viper 3W 260lm 3000K ezüst asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R50521089 Taba 60W E27 ezüst asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R42752107 Ackbar 18W 1700lm 3000K nikkel álló lámpatest
-- Ft
TRIO R42111132 Blake 5W 350lm 3000K fekete álló lámpatest
-- Ft
TRIO R40162002 Nina 28W E14 fekete álló lámpatest
1
1,2,3,4,5...(569 termék)

A mennyezeti lámpa csillár legyen, vagy inkább LED lámpa?

A kérdés megválaszolása természetesen egyéni ízlés és döntés szerinti, azonban jó, ha tudjuk, hogy nem is kell feltétlenül választani. Hogy miért nem kell kompromisszumot kötnie annak, aki csillárt szeretne, ám nem akar lemondani a LED lámpa előnyeiről sem, az a lenti néhány gondolatból kiderül.

Azért fontos erről beszélni, mert a világítás gyakran nem eléggé megbecsült és átgondolt része otthonunknak és munkahelyünknek. Pedig nemcsak a helyiség világításáról és egyben dekorációjáról gondoskodik, hanem erősen befolyásolja a hangulatunkat, a közérzetünket is. Ahogy közeledik az ősz, a napok pedig rövidülnek, egyre nagyobb hangsúlyt kap a beltéri világítás. Sokan mégsem tervezik meg tudatosan, csak annyira érdekes számukra a világítás, hogy legyen fény a szobában. Az is előfordulhat, hogy nem is tudnak róla, mennyiféle megoldás létezik.

Milyen típusai vannak a világításnak?

  1. Az általános fényforrás szerepe, hogy beláthatóvá tegye a belső teret. Többnyire középen, a mennyezeten helyezkedik el, és szórt fénnyel világítja be az egész helyiséget. Ezek általában csillárok és egyéb mennyezeti, esetleg ufo lámpák.
  2. A helyi világítás irányított fényt jelent, ami a helyiség egy-egy adott pontjára – például az íróasztalra, konyhapultra, vagy az olvasáshoz használt fotelre – koncentrál, hogy a megvilágított részletek jobban kiemelkedjenek. A fényforrást a megvilágítandó felület közvetlen közelében szokás elhelyezni. Sokan az olvasólámpával azonosítják, de hasznos társunk lehet egyéb műveleteknél, például főzésnél, varrásnál, rajzolásnál vagy írásnál is. Ennek a csoportnak része az asztali lámpa, az állólámpa különböző formái, de lehet beépített vagy süllyesztett (szekrény alsó részére szerelt) ledlámpa vagy spot lámpa is. Ide tartozhat a fali lámpa is, különböző változataival.
  3. A hangulat- vagy dekorvilágítással egy tárgyra, vagy a helyiség egy meghatározó részletére terelhetjük a figyelmet, vagy különlegessé tehetjük a szoba hangulatát. Ezt általában egy beépített, rejtett fényforrással érhetjük el, vagy dekor lámpatest – például egy láva lámpa – segítségével. Megvilágíthatunk egy-egy nagy becsben tartott festményt vagy fotót is a falon, erre a célra speciális fali lámpa kapható, természetesen ledlámpa verzióban is.
  4. Az éjszakai fényforrások egészen kis fényerejű világítótestek, amelyek éjjel folyamatosan világítva azt a célt szolgálják, hogy felébredve könnyen megtaláljuk az ajtót – gyerekek esetében pedig a fő funkció az, hogy távol tartsák a „szörnyeket”. Gyerekszobába egyébként szinte minden lámpatípusból gyártanak figurális, számukra tetszetős burkolatú modelleket, melyeket a biztonságra figyelve úgy alakítanak ki, hogy a kis kezecskék ne érhessenek hozzá az esetleg felforrósodott izzóhoz.

Tudnivalók a LED lámpákról

A LED világítás legfontosabb tulajdonsága, hogy sokkal energiatakarékosabb a hagyományos villanykörtéknél. Míg azoknál egy felmelegedett, izzásban lévő fémszál bocsátja ki a fényt, a LED fényforrásokban elektronok szabadulnak fel, ez eredményezi a fénykibocsátást. Nem melegszik fel, tehát nem hőtermelésre használja fel az áramot, hanem világításra, ezért sokkal kevesebb energiát fogyaszt.

Ha fő fényforrásnak szánjuk, számoljuk ki, hogy az adott helyiségnek körülbelül mennyi fényre van szüksége. Az ideális fénymennyiség négyzetméterenként 180–200 lumen, ezt annyival kell megszorozni, ahány négyzetméter a szoba. Jó választás lehet középre egy nagy átmérőjű mennyezeti LED lámpa, melynek diszkrét megjelenése nem vonja magára a figyelmet, ugyanakkor hibátlanul végzi a feladatát. Kényelmünket tovább fokozza a távirányítós ledlámpa, hiszen ez esetben nem kell felkelnünk és odamennünk a kapcsolóhoz. Ha látványosabb megjelenést szeretnénk, egy sor kisebb spot lámpa lehet a jó választás. Örök divat az álmennyezetbe süllyeszthető lámpa, csakúgy, mint a spotok falon kívüli változata; ez utóbbiak billenthető változatával azt is irányítani tudjuk, hogy merre sugározza fényt.

Ám, ahogy fentebb is említettük, megtarthatjuk a szobába illő, kedvenc csillárunkat is, hiszen már minden izzótípusból gyártanak LED működésű verziót. Akár gömb-, akár gyertyaizzó illik bele, ki tudjuk cserélni a korszerű, energiatakarékos verzióra.

A fürdőszobai lámpa

A legfontosabb tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy a fürdőszobában a magas páratartalom és a kifröccsenő víz miatt csak olyan lámpát használhatunk, ami zárt, és megfelelő a védettsége. A másik fontos szempont, amit figyelembe kell vennünk esetükben, az a strapabírás, hiszen mivel naponta számtalanszor használjuk a fürdőt, de csak rövid időszakokra, a fel-le kapcsolgatás miatt a lámpa óriási igénybevételnek van kitéve. Ezek mellett persze elvárjuk tőle azt is, hogy megfelelő fényt adjon a fürdéshez ugyanúgy, mint a sminkeléshez vagy a borotválkozáshoz, és még jól is mutasson.

Nincs olyan fürdőszoba lámpa, ami egymaga el tudná látni mindezeket a funkciókat, ezért legalább kétfélére lesz szükségünk. Először is kelleni fog egy általános megvilágítás, amit legkönnyebben egy fürdőszobai mennyezeti lámpa segítségével tudunk megoldani. Ez lehet egyetlen, nagyobb fényerejű lámpa, de ha épp most építkezünk, akkor dönthetünk úgy is, hogy több kiállást kérünk a fürdő mennyezetére, és néhány mennyezetbe süllyeszthető LED lámpa fogja szolgáltatni a fényt.

A fürdőszoba egyik alapvető eleme a szépítkezéshez használt tükör. Amikor azonban előtte állunk, a mennyezeti lámpa beárnyékolja az arcunkat, ezért érdemes az általános fényforrás mellett tükörvilágítást is felszereltetnünk. A tükör két oldalára szerelt lámpa ideális megoldás, mivel két irányból kapjuk a fényt, így nem vetül árnyék az arcunkra. Ha valamiért nem tudjuk, vagy nem szeretnénk kétoldalon elhelyezni a fényforrást, a tükör fölé rögzíthető fürdőszobai fali lámpa is remek megoldás.

Milyen a jó asztali lámpa?

Az asztali lámpa kiválasztásánál elsősorban azt kell szem előtt tartanunk, hogy mekkora a megvilágítandó felület, és milyen erősségű fényre van szükségünk. Ennek értékét luxban mérik, és minden fényforráson fel van tüntetve. Az olvasáshoz több fény kell, így kb. 750 lux, míg a számítógép előtt végzett munkához kevesebb, nagyjából 350 lux az ideális fényerősség. A rossz választás akár álmosságot, vagy szem- és fejfájást is eredményezhet.

Fontos még, hogy az asztali lámpa fénye irányítható legyen, ezzel módosíthatjuk a fény beesési szögét és erősségét, vagy igény szerint akár a falra is irányíthatjuk a fényforrást. Míg a mennyezeti lámpa esetében az otthonosság érzetéhez szerencsésebb a meleg fény, az olvasást és tanulást jobban segíti a hideg fényű megvilágítás. Figyeljünk arra is, hogy a fényforrást az író kezünkkel ellentétes oldalon helyezzük el, hogy a kéz ne árnyékolja be az előttünk fekvő könyvet vagy lapot, illetve hogy a lámpa fénye ne tükröződjön vissza a monitorról. A megfelelő minőségű fényforrások energiahatékonyak, hosszú élettartammal rendelkeznek, és soha nem vibrálnak. Ha a lámpákhoz kisgyermekek is hozzáférnek, mindenképp kerüljük a felforrósodó izzókat.

Ma már számos okos asztali és állólámpa is található a piacon, melyek állítható fényereje és színhőmérséklete segít a pillanatnyi igényeink kielégítésében. A digitális kijelzővel rendelkező modelleken emellett nyomon követhetjük az időt, a hőmérsékletet, sőt akár ébresztőnek is használhatjuk őket.