Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Kültéri lámpa

Kültéri lámpa

1
1,2,3,4,5...(562 termék)
-- Ft
IRIS DL-010W-20LED LED szolárlámpa
-- Ft
TRIO R22241142 Mendoza mozgásérzékelős napelemes kültéri LED fali lámpa
-- Ft
TRIO 800260342 Ubangi antracit szürke 3-mas kültéri LED spot lámpa
-- Ft
TRIO 226860231 Adaja fehér kültéri LED fali lámpa
-- Ft
NGA Cuby 20 fali lámpa
NGA Cuby 20 fali lámpa
Raktáron
11.599 Ft
-- Ft
NGA Cuby 32 Play RGB LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Cuby 20 Play RGB LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Cuby 20 fehér LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Buly 80 fehér LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Balans 70 fehér LED dekor lámpa
1
1,2,3,4,5...(562 termék)

A mozgásérzékelős lámpa és a napelemes lámpa előnyei kültéren

A teraszunk, kertünk jó megvilágítása majdnem olyan fontos, mint a belső tereké. A teraszon töltött nyári esték megfelelő hangulatához éppen úgy hozzátartozik a világítás, mint a kényelmes hazaérkezés rutinjához. Fontos ezért gondosan megterveznünk a kültéri lámpák, vagyis a lakáson, házon kívül eső világítás rendszerét: hova kerüljön a mozgásérzékelős lámpa, hány napelemes lámpa kerüljön az út mellé, a terasz LED lámpa megvilágítása pedig a plafonról lógatva, vagy a falra szerelve történjen?

Látható tehát, hogy számos tisztázandó kérdés van, amikor a kültéri világítást tervezzük. Nem elég az első aktuális akciós lámpát megvenni és felszerelni a falra, vagy ötletszerűen leszúrni a földbe. A kültéri lámpákat olyan kulcsfontosságú területeken szokás elhelyezni, ahol éjszaka is járunk, tartózkodunk, esetleg dolgozunk: amilyen például a terasz vagy a garázs.

Ha jól választjuk ki és megfelelően helyezzük el a kültéri fényforrásokat, akkor sötétben is majdnem ugyanúgy tudjuk használni a kertünket, garázsunkat és teraszunkat, mint nappal. Lássuk, milyen típusai vannak a kültéri világítótesteknek, és hogyan helyezzük el őket a teraszon, a garázsnál, a kertben, a járdák és sétányok mellett, illetve a virágoskertben annak érdekében, hogy a legnagyobb esztétikai élményt és biztonságot nyújtsák.

A terasz világítása

A terasz igazi közösségi tér, ahol nyári estéken jókat lehet beszélgetni, esetleg grillezni a barátainkkal vagy a családtagjainkkal. Optimális esetben a teraszon elegendő fény van akár egy étkezéshez is, de nincs túlvilágítva. A teraszt megvilágító lámpákat a főbejárat mindkét, de legalábbis az egyik oldalán szokás elhelyezni, ez oldalirányba és lefelé sugározza a fényt az adott területen.

Az alkalmazható lámpatesteknek több típusa is létezik, melyek elsősorban a rögzítésük módjában különböznek egymástól. A leggyakoribb típus a kültéri fali lámpa vagy a kültéri állólámpa, de ha a terasz fedett, akkor kültéri mennyezeti lámpa és függesztett lámpa használatára is van lehetőségünk. Mivel ezek folyamatosan ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek, legalább IP44 védelemmel látják el őket, hogy kellően ellenállók legyenek (az IP utáni első szám a por, a második szám a víz elleni védettséget jelöli).

A kültéri mennyezeti lámpa a mennyezethez simul, akárcsak a beltéri süllyesztett lámpatest, és fénye nagy részét lefelé szórja. Ideális esetben a bejárat vagy egy gyakran használt terület felett helyezkedik el. Vigyázat: lefelé árnyékot vethet, ezt érdemes egy közeli fali lámpa oldalirányú fényével ellensúlyozni.

A kültéri függesztett lámpa esetében a lámpatest egy láncon vagy zsinóron lóg, és főként oldalirányba, illetve kisebb mértékben lefelé sugározza a fényt. Csak akkor érdemes ezt a megoldást választani, ha a teraszunk mennyezete elég magas ahhoz, hogy a lelógó lámpa alatt bőven elférjünk. Amennyiben stílusa szerint ilyen lámpa illik a teraszunk berendezéséhez, a mennyezet viszont nem elég magas, akkor a bútorok vagy az ülősarok felett helyezzük el, mert itt nem zavarják a közlekedést, ugyanakkor világító és díszítő funkcióikat is betöltik.

Terasz esetében gyakori a dekorációs lámpák alkalmazása, melyeknél a külső díszítő hatás legalább olyan hangsúlyos, sőt olykor még fontosabb, mint a fény adása. Stílusonként és időszakonként változóak lehetnek ezek: a nagyobb, hagyományos lampionszerű daraboktól a ma divatos fényfűzérekig sokféle típus és forma megtalálható webáruházunkban is.

Garázsvilágítás

Gyakori megoldás egy-egy kültéri fali lámpa elhelyezése a garázs mindkét oldalán, vagy egy mozgásérzékelő kültéri lámpa szerelése a garázskapu fölé, ami megvilágítja a kocsibejárót és környékét, és szinte üdvözöl minket, amikor sötétben érünk haza. Ezek általában túlságosan távol vannak a bejárati ajtótól ahhoz, hogy megfelelően megvilágítsák az oda vezető utat, érdemes ezért kombinálni a garázs- és teraszvilágítást egyéb fényforrásokkal.

Járdák és sétányok

A bejárathoz vezető járda, a kocsifelhajtó és a kerti sétányok megvilágítása biztonsági szempontból is nagyon fontos. Néhány álló lámpa, vagy a falba, illetve a talajba süllyeszthető lámpatest megfelelő világítással szolgál majd. Jó választás ide is a tartós LED lámpa, amivel nem sok gondunk akad majd; nincs erős fényük, de tökéletesen látni fogjuk velük az utat, az élettartamuk pedig kellően hosszú. A fal mellett haladó járdáknál lehetőleg kerüljük az álló lámpákat, mert zavaróak lehetnek. A fali szolár lámpa, azaz napelemes lámpa egyszerre szolgálja a látványt és a praktikumot: amellett, hogy szép látványt nyújt, erős fénnyel látja el a ház oldala mellett haladó járdát, ráadásul (energia)takarékos megoldás is egyben. A kerti lámpák világító funkciójuk mellett díszítőelemek is: számos formatervezett, ötletesen dizájnos dekor lámpa közül választhatjuk ki az ízlésünknek megfelelőt, ami a sétány vagy kert dísze is lesz.

A külső falak világítása

Házunk külső falait díszíthetjük fénnyel is, kihangsúlyozva az építészeti különlegességeit. Ebben az esetben az úgynevezett falmosó lámpa visszaverődő fényét használjuk dizájnelemként. Bizonyos változatok csak egy vonalban, mások széles sávban világítják meg a falat. Ez utóbbiak használhatók egyúttal a járdák kiemelésére is, így egyszerre két funkciót is ellátnak. A súrlófényeknek többféle változata létezik; de figyeljünk arra, hogy felfelé (is) világító lámpatestet akkor érdemes használni, ha a tetőnek elég széles pereme van, ellenkező esetben csak a fényszennyezést növeljük vele.

Az udvar világítása

A praktikus és energiatakarékos világításhoz kitűnő választás egy mozgásérzékelő kültéri lámpa vagy reflektor, ami egyúttal otthonunk biztonságát is szolgálja. Érdemes alkalmazni őket a ház körül minden olyan területen, ahol éjszaka is járunk, illetve a betolakodók távol tartását is szolgálja. A nagyobb épületek, például egy garázssor vagy egy nagyobb ház esetén több fényforrásra is szükség lehet a terület megfelelő megvilágításához.

Az érzékelőn beállíthatjuk a megfelelő értékeket, hogy a lámpa csak este kapcsoljon fel, és például egy kisebb állat mozgására ne reagáljon. Egy megfelelően beállított mozgásérzékelős lámpa már akkor észleli a közeledésünket, amikor kilépünk a házból, jóval azelőtt felkapcsolja a villanyt, hogy odaérnénk hozzá, majd automatikusan lekapcsol. A mozgásérzékelő LED lámpa itt is átvette a főszerepet, mivel olyan kedvező áron elérhető, hogy nem éri meg halogén izzót vásárolni. Arra azonban ügyeljünk, hogy olyat vegyünk, amire legalább 3 év garanciát vállalnak.

A virágoskert és a kerti tó

Miért is ne büszkélkedhetnénk a kertünkkel éjszaka is? A kert hangulatvilágításához nincs szükség nagy fényerőre, néhány kerti szolár lámpa tökéletesen megfelel a célnak. Ez a talajba szúrható lámpa 50–80 lumen fényt ad, és egyes típusok egész éjszaka folyamatosan világítanak. Bárhová leszúrhatjuk, később pedig igény szerint áthelyezhetjük őket, alkalmazkodva a kert igényeihez. A kerti utak megvilágítására is alkalmasak. Érdemes több kisebb, helyi megvilágítást alkalmaznunk, kiemelve egy-egy egységet, és megfelelő erősséggel megvilágítva azok környezetét.

A kerti tavak központi eleme a víz, a világításnak pedig ezzel összhangban kell lennie. Vegyük figyelembe, hogy sem a benne élő növények, sem a halak nem szeretik a túl nagy fényt éjjel. Legjobb megoldás ebben az esetben is a kültéri napelemes lámpa.

Tisztítás

A kültéri lámpák időjárásállók és vízállók, szigetelt elektromos alkatrészekkel és gondosan összerakott borítással. Ne feledjük azonban, hogy idővel a kültéri lámpákon szennyeződés, törmelék, pókháló, esetleg moha vagy penész halmozódhat fel, ami a fényerőt is csökkentheti, ezért időnként meg kell tisztítani őket.