Kültéri függesztett lámpa

Kültéri függesztett lámpa

1
1(12 termék)
1
1(12 termék)

Kültéri függőlámpa – funkció és hangulat

A kültéri függőlámpa a kertes házak egyik közkedvelt tartozéka. Különösen jó időben az emberek gyakran szívesebben tartózkodnak a kertben ahelyett, hogy a négy fal között töltenék a fülledt nyári estéket. Annak érdekében, hogy a családi vagy baráti összejöveteleken még hangulatosabb légkört biztosítsunk, sokat tehetünk a kültéri függeszték használatával. 

Megfelelő elhelyezés esetén egy függesztett lámpa elárasztja a teraszt fénnyel, így éjszaka láthatjuk a családot, a vendégeket, sőt a kert egy részét is. Egy LED függesztéket a ház bejáratához is fel lehet szerelni, sőt létezik mozgásérzékelős változata is ennek a terméknek, így mindig kigyullad a lámpa, ha valaki közeledik a házhoz. Éppen emiatt a kültéri függőlámpa nem csupán tökéletes fényforrás a kertben, hanem ideális „riasztórendszer” is, hiszen az erős fény távol tartja a tolvajokat és betörőket.

A kültéri függeszték nem csupán dekoratív eleme bármely kertnek, nemcsak a hangulatért felel társasági összejöveteleken, hanem gyakorlati célokat is szolgál. Például csökkenti a sérülések kockázatát, amikor a kertben sötétedés után járkálunk. A kültéri mennyezeti függőlámpa ideális az ingatlan egész éves megvilágításához. Nedvesség- és időjárásálló kialakításának köszönhetően egyik szezon sem jelenthet számára problémát – ellenáll mind a négy évszak „viszontagságainak”.

Ezen kívül nem véletlenül az egyik legnépszerűbb fényforrás a függesztett lámpa, hiszen rengeteg előnnyel rendelkezik a többi lámpatípussal szemben. Míg egy fali vagy állólámpa esetében rengeteg mérlegelést igényelhet az ideális felszerelési pont megtalálása, és gondot okozhat a környezethez leginkább illő, s az ízlésünknek is teljes mértékben megfelelő lámpatest megtalálása, a függesztett lámpa esetében ilyen nehézséggel biztosan nem kell szembesülnünk. Ez a lámpafajta engedi meg a legnagyobb szabadságot, és ebből találjuk a legnagyobb választékot a boltok polcain és a webshopok kínálatában is. Akármilyen formát, színt, méretet vagy stílust képzeltünk el, meg fogjuk találni a vágyott terméket. Csillár vagy üveg függeszték, vintage függőlámpa vagy modern megjelenésű kültéri függeszték – ennél a lámpatípusnál kedvünkre válogathatunk a bőséges kínálatból.

A kültéri függőlámpa típusának kiválasztása során a megjelenés mellett érdemes néhány más tényezőre is figyelmet fordítani. Ilyen például a rozsda- és korróziómentes bevonat, illetve az UV-ellenállóság. Az is lényeges kérdés, hogy milyen izzóval kompatibilis a lámpatest. Érdemes átgondolni és megtervezni előre, hogy milyen fényerőre lesz szükségünk – mekkora területet szeretnénk bevilágítani, illetve milyen tevékenységeket szeretnénk a fénye mellett végezni. Ha csak hangulatos beszélgetésekhez kívánunk némi fényt szolgáltatni, akkor kisebb fényerő is elegendő lehet, ha azonban olyan programokat is tervezünk, amelyekhez jó látási viszonyok kellenek, akkor nagyobb figyelmet kell fordítani a teljesítményre.

Manapság a LED világítás a fénykorát éli, szinte minden lámpatípusból (fali, asztali, mennyezeti, álló stb.) található már LED-es változat is. A gyártók igyekeznek alkalmazkodni az egyre növekvő kereslethez, s erre úgy reagálnak, hogy egyre több LED lámpa jelenik meg kínálatukban, egyre nagyobb választékot biztosítanak vevőiknek. A LED izzó egy rendkívül energiahatékony megoldás, fogyasztása jóval alacsonyabb, mint hagyományos társának, ugyanakkor élettartama is hosszabb, tehát aki LED-et választ, mindenképpen egy gazdaságos és energiatakarékos megoldás mellett teszi le a voksot. A LED függeszték kültéri használatra is ideális. A felsorolt előnyökön túl mellette szól az a tény is, hogy a LED nem vibrál, emiatt a szemmel is kíméletes, nem fárasztja és fájdítja meg azt hosszabb használat során sem.