Led GU10

Led GU10

1
1,2,3(77 termék)
1
1,2,3(77 termék)

GU10 LED – a spotlámpa izzója

A GU10 LED egy lámpafoglalat típus, valamint a hozzá megfelelő talp elnevezése. Pontosabban: a hagyományos, halogén GU10 izzó modern, LED-es változata. Ilyen LED izzó található általában a spotlámpa lámpatestében, illetve a süllyesztett LED spot lámpa is ezeket az izzókat használja, de gyakran felbukkannak bútorokba, főként szekrényekbe épített fényforrásként is. Ezek többnyire kétpólusú aljzatok, amelyek két érintkezővel vagy akár villával rendelkeznek. A megnevezésben a G betű a dugaszolható alapra utal, az U pedig a foglalat mechanikus rögzítésének típusát jelöli (amely U alakú). Az izzók típuselnevezéseiben a betűket követő számok azt mutatják meg, hogy mekkora távolság van (milliméterben megadva) a két érintkező között, vagyis a GU10 izzó esetében a 10-es szám a 10 mm-es érintkezési távolságot jelenti. A csapok viszont 5 mm átmérőjű, párhuzamos csapok, amelyek még magas hőmérsékleten sem korrodálódnak, így megbízhatóan és biztonságosan érintkeznek.

Hogyan működik a GU10?

A GU10-es talpú lámpát a foglalatba való behelyezés után kissé el kell fordítani, hogy megfelelően a helyére pattanjon. Egyébként beszerelése egyszerű, gyors és biztonságos.

A spot napjainkban az egyik legnépszerűbb világítási megoldás, s a hagyományos spot lámpa mellett egyre inkább elterjed a süllyesztett LED spot lámpa. Ez a fajta fényforrás számos előnyös tulajdonsággal bír. Fővilágításként alkalmazva egy helytakarékos és rugalmasan beállítható alternatívája a hagyományos mennyezeti lámpáknak és csillároknak, ráadásul modern, ugyanakkor szolid megjelenésének köszönhetően remekül harmonizál bármilyen enteriőrrel. A GU10 LED izzók jelentős része dimmelhető, vagyis lehetőség van a fényerősség szabályozására. Nagyobb helyiségek esetében általában arra is van lehetőség, hogy a világítást csak részben (pl. a szoba egyik felében) kapcsoljuk fel, így valóban elmondható, hogy a spot és a GU10-es izzó egy igazán rugalmasan beállítható világítást eredményezhet. Kiegészítő fényforrásként pedig leginkább konyhaszekrényekben találkozunk ezzel az izzótípussal. Míg fővilágításként egyenletes, szórt fényt teremthetünk velük a szobában, a szekrénybe beépítve koncentrált fényt biztosíthat a konyhapulton.

A megfelelő izzó kiválasztása – fényerő, színhőmérséklet

Izzó vásárlása során mindig vegyük figyelembe, hogy az adott helyiségben, ahova az izzót szánjuk, milyen tevékenységet fogunk végezni. Ennek megfelelően érdemes ugyanis a színhőmérsékletet és a fényerőt kiválasztani, beállítani. (Fényerő esetében a helyiség mérete, belmagassága is számít). Azokban a helyiségekben, ahol nagy koncentrációt és kiváló fényviszonyokat igénylő feladatokat végzünk, pl. dolgozunk vagy tanulunk, célszerű a kékesebb árnyalatú, hideg fehér fényt választani, hiszen ez segíti leginkább az összpontosítást. Azokban a szobákban pedig, ahol inkább pihenőidőnket töltjük, a meleg fehér fény az ideális. A nappali fehér fény (más néven: semleges fehér fény) leginkább a konyhában, a fürdőszobában, a folyosókon vagy irodákban fordul elő – vagyis azokban a helyiségekben, amelyekben szokásos napi tevékenységeinket végezzük. GU10 LED izzó elérhető bármilyen színhőmérsékletben, akár állítható fényerővel is.

Halogén vagy LED izzó?

A másik fontos kérdés, ha fényforrás vásárlásáról van szó, hogy a hagyományos halogén izzót vagy a LED izzót preferáljuk. Fontos tudni, hogy a LED technológiának számos előnye van a hagyományos izzókkal szemben. Ilyen például a nagyságrendekkel alacsonyabb fogyasztás és a hosszabb élettartam, amely egyszerre teszi költség- és energiahatékony, ráadásul környezetbarát megoldássá is a LED-es világítást. Nem véletlen, hogy egyre több háztartás cseréli le a halogén izzókat LED fényforrásokra, hiszen az utóbbiak működtetése jóval alacsonyabb villanyszámlát eredményez már rövid távon is, ami hónapokat figyelembe véve jelentős megtakarítást jelent.