Kültéri fali lámpa

Kültéri fali lámpa

1
1,2,3,4(144 termék)
1
1,2,3,4(144 termék)

A kültéri fali lámpák gondoskodnak házunk megfelelő külső megvilágításáról

 

A kültéri fali lámpák a legelterjedtebb lámpatípusok a házak külső megvilágítására. Nem véletlenül. A világítás funkcióján túl egy jól megválasztott kültéri fali lámpa a formájával és fényével is a ház éke lehet.

 

A családi házak, társasházak, középületek külső megvilágítása minden olyan esetben szükséges, amikor az utcai világítás nem biztosít elegendő fényt ahhoz, hogy a házunk környékén is jól lássunk. Az utcai világítás pedig többnyire nem elegendő ehhez.

Értelemszerűen házunk körül ott kell funkcionális világításról gondoskodni, ahol gyakran megfordulunk sötétedés után. Jellemzően ilyen a garázshoz vezető út, a bejárati ajtóhoz vezető út, a kert fontosabb objektumaihoz (fészer, tűzrakóhely stb.) vezető út és a terasz környéke. Hogy hová milyen világítás a legalkalmasabb, azt a körülmények döntik el, de mindenkor a fő szempont az, hogy a legoptimálisabb mértékben megvilágítsa az adott tereptárgyat, ugyanakkor ne legyen zavaró a fény.

 

Hová alkalmas a kültéri fali lámpa?

 

A fali lámpa jellemzője, hogy fénye egy maximum 1 méter sugarú félkört világít meg a falnál. A félkörön kívül eső dolgok már sötétségben maradnak. Az oldalfali világítás kifejezetten alkalmas az épület tömbjének külső megvilágítására. Ennek szükséges mértékét mindenkinek magának kell eldöntenie, azonban betörésvédelmi szempontból kívánatos, hogy egy ház körül ne legyenek teljesen sötétségbe burkolózó részek. A fali lámpa elhelyezésénél ügyeljünk rá, hogy fénye a ház belső helyiségeiből sem legyen zavaró. Gyakori hiba például, hogy a külső lámpa fénye belevilágít a hálószobában, ágyban fekvő ember szemébe.

Az oldalfali világítás önmagában gyakran nem elegendő. Például a teraszon egy-két kültéri fali led lámpa ideális hangulatvilágítást biztosít, de ha valóban látni is szeretnénk (például borosüveget kinyitni, zöldséget szeletelni, italt tölteni stb.), akkor mindenképpen ajánlatos egy mennyezeti lámpát is felszerelni.

 

Harmóniában a ház stílusával

 

Egy kültéri fali lámpa akkor a legelegánsabb, ha illeszkedik a ház külső megjelenéséhez. Vegyük figyelembe a kerítés, a tető, az ablakok, ajtók színét és formáját, és persze az egész ház stílusát. Ma már számtalan színből és formából választhatunk a LED lámpák köréből is: a teljesen környezetébe simuló minimalista daraboktól kezdve a hagyományos „UFO lámpákon” át a karakteresebb megjelenésű, modern vagy klasszikus stílusú, karos darabokig.

 

Fontos a minőség

 

Lámpát évekre, évtizedekre választunk – ez igaz a kültéri lámpa esetében is. Ahhoz, hogy éveken át hiba nélkül szolgáljon minket, fontos, hogy minél jobb minőségű terméket szerezzünk be. A kültéri lámpa az időjárás viszontagságainak (víz, por, UV-sugárzás) is ki van téve, ezért fontos a megfelelő alapanyag. Válasszuk inkább a fémből (pl. a rozsdamentes acélból és egyéb korrózióálló ötvözetekből) és a speciális UV-álló műanyagokból készült termékeket. Ezek nem fognak tönkre menni, kifakulni 1-2 év használat után, ellentétben silány minőségű társaikkal.

Hogy egy lámpa mennyire védett a külső környezeti tényezők ellen, azt a csomagoláson feltüntetett IP kód árulja el nekünk. Az IP védettség (International Protection Marking) egy nemzetközi osztályozási rendszer, melynél az IP betűkód után következő első számjegy megmutatja, hogy a lámpatest mennyire védett a szilárd testek (pl. por) behatolása ellen, a második számjegy pedig a víz elleni védelem mértékéről tájékoztat. Kültéri használatra minimum esővíz ellen védett lámpát (IP23) vásároljunk, de még jobb az IP44 védelem, ami a fröccsenő víz elleni védettséget mutatja.

További gyakran előforduló kód az IP54 (por és fröccsenő víz ellen védett), az IP65 (vízsugár ellen védett) és az IP68 (por és tartós víz alá merítés elleni védett) is. A leginkább homlokzatvilágításra szolgáló, az épületek külső falán elhelyezett fali lámpák esetében a lámpatestek legnagyobb ellensége a víz mellett a por. A nagy mennyiségű szálló pornak kitett helyeken (utcafronton, forgalmas útkereszteződések stb.) a minimum IP44, IP54 jelű kültéri fali lámpák jelentenek jó választást.