Helyiségek szerint

Helyiségek szerint

1
1,2,3,4,5...(1 538 termék)
-- Ft
TRIO R52711101 Arras 3W 350lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411112 Rennes 4W 350lm 3000K kék asztali lámpatest
-- Ft
Xiaomi Mi Light Bar monitor lámpa
-- Ft
TRIO R80173007 Antibes 28W E14 nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO R80164002 Nina 40W E14 fekete spot lámpatest
-- Ft
TRIO R62432106 Narvik 24W 2700lm 3000 - 6500K króm ventilátor
-- Ft
TRIO R62391100 Thea 18W 2000lm 2700 - 6500K fehér mennyezeti lámpatest
1
1,2,3,4,5...(1 538 termék)

Lakás világítás helyiségek szerint

Lakásunk helyes megvilágítása kulcskérdés a használhatóság, látvány, otthonosság és kellemes közérzet szempontjából. Gondolom, mindenki tapasztalta már, milyen kellemetlen egy olyan helyiségben botorkálni, ahol a csillár öt izzójából csak egy világít, vagy milyen disszonáns érzést tud kelteni egy méretes étkezőasztal felett lógó egyetlen étkező lámpa, kicsi búrával árválkodva.

A természetes fény, illetve a mesterséges világítás alapfeltétele annak, hogy környezetünket érzékelni tudjuk, hogy benne a szükséges tevékenységeinket elvégezhessük, egyáltalán, hogy éljünk. Gyakran azonban nem bánunk jelentőségéhez mért odafigyeléssel a tervezés és kivitelezés során a világítással. Igaz ugyan, hogy elsősorban funkcionális szerepe van, de jobban járunk, ha a fényre is úgy tekintünk, mint egy berendezési eszközre.

Tökéletes világításunk akkor lesz, ha

 1. van egy pontosan berendezett alaprajzunk, ami alapján a kapcsolók, konnektorok és kiállások a megfelelő helyre kerülhetnek (funkció),
 2. sikerül a megfelelő formájú, típusú, méretű és darabszámú lámpát megvásárolnunk (funkció),
 3. amelyek megfelelő mértékben figyelemfelkeltők, és stílusban is illenek az otthonunk színeihez, berendezési tárgyaihoz (esztétika),
 4. valamint a megfelelő erősségű és színhőmérsékletű izzókat tesszük bele (hangulat).

Funkció

A világításnak a lakásban végzett állandó és alkalmi tevékenységeket egyaránt ki kell szolgálnia. A világítótestek elhelyezkedése, formája, a bennük lévő fényforrások fényének erőssége, színárnyalata, ezek összefüggése a berendezéssel együttesen járul hozzá a megfelelő látási körülményekhez. A jól megválasztott világítás megnyugtat és pihentet, segíti a koncentrálást, és lehetővé teszi, hogy munkánkkal gyorsan végezhessünk. A nem megfelelő viszont az előbb felsoroltaknak éppen az ellenkezőjét éri el.

Ahhoz, hogy otthonunk minden helyisége jól használható és kellemes hangulatú is legyen, központi és helyi világításra egyaránt szükség van. Az erősebb, központi fény biztosítja a megfelelő mértékű általános fényt, míg a helyi világítással egyes konkrét tereket világítunk meg a lakásban (pl. konyhapult, íróasztal) funkcionális céllal, vagy hangulatot teremtünk, dekorációt hangsúlyozhatunk a lakásban.

A központi világítás, ami többnyire valamilyen mennyezeti lámpa szokott lenni (például csillár, spot lámpa, mennyezeti led panel esetleg beépített spotok stb.) funkcionális szerepet tölt be, feladata, hogy minden térben biztosítsa a megfelelő általános világítást. Azaz elegendő fény legyen ahhoz, hogy például az előszobában megfésüljük a hajunkat és megtaláljuk a fél pár kesztyűnket, vagy a nappaliban este is felporszívózhassuk a szőnyeget.

A kellemes, meghitt hangulat elérése érdekében és speciális tevékenységekhez (olvasás, írás, kézimunka stb.) minden helyiségben szükség van az általános világítás mellett helyi fényekre is. Ha nem vagyunk aktívak egy adott helyiségben, ott elegendő egy gyengébb hangulatvilágítás is (pl. indirekt fényű fali lámpa), vagy egy-egy lokális fényforrás (például állólámpa a kanapé mellé, olvasólámpa a hálószobába vagy konyhapult világítás a felső konyhaszekrény aljába építve), ami megvilágítja a térnek azt a szegletét, ahol éppen tartózkodunk.

Különösen kedvelt hangulatteremtő eszköz a közvetett fényt kibocsátó fali lámpa. A fénynyaláb a falat világítja meg, ahonnan visszaverődik. Az így keletkező lágyabb, szórt fény jól visszaadja a környezet színeit és a szemnek is kellemes. Egy fali lámpa bárhol megállja a helyét, ahol szükségünk van egy kis plusz fényre. Lehet például olvasólámpa a hálószobában vagy fürdőszoba lámpa a tükör mellé.

A különböző típusú lámpák különféle típusú megvilágításra alkalmasak. Nem mindegy például, hogy a fénye merre irányul. Tipikusan felfelé világító lámpatest például a csillár. Több, átlátszó búrából áradó fényét a plafon felé szórja, ahonnan visszaverődve szétszóródik és egyenletes, kellemes, nem kápráztató fénnyel világítja meg a helyiséget. Épp ezért alkalmas nagyobb terek, például nappalik központi fényforrásának. Egy asztali lámpa ellenben átlátszatlan burája miatt csakis lefelé, az asztal lapja felé világít erős, koncentrált fénnyel, ezzel töltve be feladatát. Mindig az adott funkció szabja meg, hogy milyen típusú lámpa szükséges. Egy étkezőasztalhoz például nem megfelelő olyan, amelynek felfelé irányul a fénye.

Esztétika

A lakberendezés egyik alaptétele, hogy minden helyiségben szükséges 1-2 (de nem több) fókuszpontot kijelölnünk, ami hangsúlyos, figyelemfelkeltő, amin megpihen a tekintetünk. A berendezés többi részét viszont semleges darabokból ajánlott összeállítani, így érhető el a harmonikus összhatás. A lámpák ideális eszközök a fókuszpontok kialakításához. Minden fókuszponttá kinevezett tárgy még hangsúlyosabbá tehető és teendő megfelelő megvilágítással (ehhez ideális a spot lámpa), illetve maga a lámpa is lehet fókuszpont. Ideális lehet erre a szerepre egy-egy dekoratív csillár, karakteres megjelenésű design állólámpa, vagy asztali lámpa. Nem kihasználni a dekorálásnak ezt a lehetőségét olyan, mint nem feltenni az estélyi ruhához a hozzá illő ékszert. A mennyezeti lámpa kiválasztásakor gyakori hiba, hogy a helyiség méretéhez képest túl kicsi lámpát választunk. Ez problémás a funkció szempontjából is, hiszen valószínűleg kevés lesz a fény, és látványra is nagyon zavaró. Állandó az érzés, hogy valami nem stimmel, de nem tudjuk megmondani az okát.

Hangulat

Az otthon a pihenés, feltöltődés helye. A meghitt, barátságos hangulat létrehozásában az egyik legfontosabb eszköz lehet a világítás. Segítségével bizonyos tárgyakat, képeket vagy növényeket a megvilágítás által kiemelünk, ilyenkor maga a lámpa szinte észrevétlen. Pedig ilyen esetben is lehet maga a lámpa is a dekoráció: formájával, fényével, színével.

Melyik helyiségbe mit?

 1. Az előszoba vagy folyosó megvilágítására leginkább egy erős fényű mennyezeti lámpa alkalmas. Ez lehet függőlámpa, spotlámpa, mennyezeti led lámpa vagy panel is. Fontos, hogy ne legyen túl nagy a belógás. A többnyire szűk helyen amúgy is nehéz nagyobb tárgyakkal (pl. egy létrával, dobozokkal vagy költözködéskor bútorokkal) a kezünkben lavírozni, különösen, ha a lelógó lámpát is kerülgetnünk kell.
 2. A konyha egy munkahely, ahol a megfelelő erősségű és minőségű világítás nem lehet vita tárgya. Központi eleme valamilyen mennyezeti lámpa (spot, sínrendszeres világítás, led panel stb.) vagy konyhai csillár, amelynek feladata az általános világítás biztosítása. Rendkívül fontos a pult megfelelő világítása, mert az ételek előkészítése során éles késekkel dolgozunk, konyhai gépeket használunk. Többnyire a konyhaszekrény felső elemeibe építik be a konyhabútor világítást, ami lehet led szalag, spot vagy led konyhai pultvilágító lámpa. Ha nincs felső szekrényünk, használhatunk fali spot lámpákat is. Ez esetben válasszunk karakteres megjelenésűt.
 3. A konyhák napjainkban az étkezővel, sőt sokszor a nappalival is egy térben találhatók. Az étkezőasztal megvilágítására kedvelt megoldás egy vagy több nagyobb belógással rendelkező étkező lámpa, esetleg állítható magasságú függeszték. Fontos, hogy a lámpa az egész asztalt megvilágítsa, de közben fényével ne vakítsa el az asztalnál ülőket.
 4. Szinte minden nappaliban a központi világítást egy többkarú csillár vagy dekoratív mennyezeti led lámpa biztosítja, amelyek általában a mennyezet közepén helyezkednek el. Ha azonban a berendezés indokolja, eltérhetünk ettől az elhelyezéstől. Ha egy térben van az étkező és a nappali, akkor ne a szoba mértani közepére, hanem az étkezőasztal fölé és a nappali rész (tehát nem a szoba) középpontja fölé is célszerű egy-egy mennyezeti lámpát betervezni. Akkor lesz igazán kellemes az otthonunk, ha olyan hangulatfokozó helyi fényeket is alkalmazunk, mint egy-egy falilámpa, állólámpa, esetleg polcmegvilágító lámpa, mert így mindig az épp aktuális tevékenységhez igazíthatjuk a megvilágítást. Ha takarítunk, felkapcsoljuk a csillárt; ha olvasunk, a kanapé melletti állólámpát; ha a tévénézéshez kellene egy kis háttérfény, akkor az egyik falikart. 
 5. A hálószobába a legideálisabb egy indirekt fényű központi világítótest vagy egy zárt búrájú függőlámpa, amelynél az ágyban fekve sem látunk rá a villanykörtére. Érdemes kiegészíteni ezt egy-egy fali spotlámpával vagy az éjjeliszekrényre helyezett olvasólámpával, hiszen az ágyban sokan szeretnek olvasni, rejtvényt fejteni, amihez helyi fény is szükséges.
 6. A gyerekszoba játszó-, a háló-, és dolgozószoba is egyben. Világításának is e három funkcióhoz kell igazodnia. A gyerekszobában minimum egy mennyezeti, egy olvasó- és egy asztali lámpa beszerzésével biztosítható a megfelelő fény. Sok gyerek nem szeret sötétben aludni, részükre ajánlatos egy halványan világító elemes éjjeli fény vagy sólámpa beszerzése. A mesefigurás gyerekszoba lámpa óvodás kor végéig még menő lehet, de a nagyobbak már szívesebben veszik a semleges, „felnőttes” tárgyakat, amelyek stílusukban időtállóbbak és funkciójukat is sokáig betöltik.
 7. A kültéri világítás megtervezésekor is nyilván elsődleges a használhatóság, csak utána jön a design. Terasz, garázs vagy pince lámpa esetében jobban járunk egy hálózatról működő fényforrással, de például kerti lámpának vagy dekorációs célú terasz világításnak kiválóan megfelelnek a nagy választékban kapható napelemes fényfüzérek vagy leszúrható szolár kerti lámpák. Kültéri világítás esetén fontos szempont még, hogy a lámpa ellenálljon az időjárás viszontagságainak, amit az IP védettség jelöl. Kültéri lámpa esetében minimum IP44 kódú lámpát válasszunk (fel van tüntetve a leírásban vagy a csomagoláson), amely védettséget biztosít a fröccsenő víz ellen.