Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Kültéri led lámpa

Kültéri led lámpa

1
1,2,3,4,5...(377 termék)
-- Ft
IRIS DL-010W-20LED LED szolárlámpa
-- Ft
TRIO R22241142 Mendoza mozgásérzékelős napelemes kültéri LED fali lámpa
-- Ft
TRIO 800260342 Ubangi antracit szürke 3-mas kültéri LED spot lámpa
-- Ft
TRIO 226860231 Adaja fehér kültéri LED fali lámpa
-- Ft
NGA Cuby 32 Play RGB LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Cuby 20 Play RGB LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Cuby 20 fehér LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Buly 80 fehér LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Balans 70 fehér LED dekor lámpa
1
1,2,3,4,5...(377 termék)

A kültéri LED lámpa felemelkedése

 

A led technológia elterjedésével a kültéri led lámpa, a kültéri led világítás is a mindennapok része lett, és átalakította a házak külső megjelenését, a világításhoz való viszonyunkat.

 

Ha megpróbálunk felidézni egy – akár csak tíz évvel ezelőtti – utcaképet egy családi házas övezetben, ráébredhetünk, hogy a házak akkoriban bizony gyakorlatilag sötétségbe burkolództak. Volt (ha volt) egy lámpa a bejárati ajtó fölött, egy a garázsajtónál, ezzel kész volt a világítás. Ma viszont a házfalakon fali lámpa található, a garázshoz vezető utat kültéri álló lámpák sora világítja meg, a lépcsőkben beépített ledekre bukkanunk, kültéri led szalagot alkalmazunk dekorációs világításként, és mozgásérzékelős lámpa kapcsolódik fel, ha elsétálunk a kertben a hintáig. Ez a mai fénybőség a hagyományos izzók korában elképzelhetetlen volt. A világítótestek ára, élettartama, fogyasztása jóval szűkebb korlátok közé szorította a lehetőségeket. A led technológia megjelenése viszont minden túlzás nélkül forradalmasította a világítást.

 

A LED forradalma

 

A LED az angol light-emitting diode, vagyis fényt kibocsátó dióda kifejezés rövidítése. Az első látható fényű led a hatvanas években készült el. Kezdetben kis teljesítményük, gyenge fényük, magas áruk leszűkítette a felhasználási lehetőségeket. Főleg laboratóriumi eszközökben, műszerekben, majd tévékben használták őket. A 80-as években már gyártottak hagyományos E27 és E14 foglalatú izzókat is, de fényerejük akkor még messze elmaradt a hagyományos égőkétől, így nem tudtak széles körben elterjedni, főleg hangulatvilágításra használták őket. A sorozatos fejlesztéseknek köszönhetően 2002-ben már több led fényforrást adtak el, mint hagyományos villanykörtét. Napjainkra pedig kiváló hatásfokuknak, hosszú élettartamuknak, kedvező áruknak köszönhetően gyakorlatilag egyeduralkodók lettek. Egy led izzó akár harmicszor annyi ideig világít, mint egy hagyományos villanykörte, hatásfoka pedig majdnem 90%. Vagyis a befektetett energia majd 90%-a fényenergiává alakul, csupán 10% megy veszendőbe. (Ez az arány a hagyományos villanykörténél: 5% fényenergia, 95% elpazarolt hőenergia.)

 

További előnyök:

 

·         rendkívül hosszú – akár 20-24 000 óra élettartam,

·         óriási méretválasztékban előállítható,

·         színes fény kibocsátására is képes,

·         egyes ledek fényereje módosítható, szabályozható,

·         fénykibocsátás közben is hűvös marad, nem balesetveszélyes,

·         többféle színhőmérsékletű változatban kapható.

 

Ennyi előny mellett nem csoda, ha a led technológia a kültéri világításra is nagy hatással volt. Ma jóval több kültéri lámpa található a kertünkben, mint korábban bármikor, épp a led olcsóságának és hosszú élettartamának köszönhetően.

 

A modern kültéri világítás több funkciót is betölt. Egyrészt gyönyörködtet, kiemeli kertünk, házunk szépségét, másrészt praktikus, és a biztonságot is növeli. A led technológia mára nemcsak a funkcionális világítás (mozgásérzékelős lámpa, kültéri led reflektor, kültéri led fali, álló és mennyezeti lámpák stb.), de a dekorációs célú világítás területén (kültéri led fényfüzér, fényháló, led szalag, napelemes led lámpa stb.) is egyeduralkodóvá és piacvezetővé vált.  Kültéri led lámpa alkalmazásával amellett, hogy odafigyelünk környezetünkre, még a pénztárcánkat sem terheljük meg túlságosan, hiszen sem a villanyszámla, sem a fényforrások nem kerülnek sokba, mert energiatakarékosak és hosszú élettartamúak.

 

Tervezés

 

A későbbi bonyodalmak elkerülése végett a kültéri világítást érdemes az építkezés vagy a külső szigetelés tervezési fázisában átgondolni, és nagy vonalakban megtervezni, hiszen a kültéri lámpa elektromos hálózatot igényel, ezt pedig érdemes a munkálatok befejezése előtt kiépíteni, elkerülve ezzel az utólagos ásást, vésést, festést. Ha mégis szükségünk lenne utólag valahol plusz egy lámpára, érdemes a szolár megoldások között is szétnézni.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy kültérre csakis megfelelő szigeteléssel ellátott lámpák alkalmasak. A védelem fokáról az IP védettség (International Protection Marking), IP szám tájékoztat bennünket.  Ez egy nemzetközi osztályozási rendszer, melynél az IP jelölés utáni első számjegy a szilárd testek (rovar, por stb.), a második a víz behatolása elleni védelem fokozatát mutatja meg.  Kültérre minimum esővíz ellen védett lámpa (IP23) alkalmas, de még jobb, ha fröccsenő víz ellen is védett, vagyis IP44 jelű.