Por- és páramentes lámpatest

Por- és páramentes lámpatest

1
1(13 termék)
1
1(13 termék)

Milyen IP védettség szükséges ipari lámpa esetében?

Egy ipari lámpa IP védettsége az egyik elsődleges szempont a világítótest kiválasztásakor. Hiszen hiába kisfogyasztású, erős, irányítható fényű, gazdaságos az a világítótest, ha éppen pár hét alatt tönkremegy, mert nem bírja az ipari környezet okozta külső terhelést, a port, piszkot, rezgést, nedvességet stb. Az ipari világítás mikéntjére vonatkozó alapvető követelményeket állami előírások szabályozzák. Meg van határozva, hogy milyen ipari tevékenységhez milyen erős megvilágítás szükséges. Nyilván különbözik a szükséges fény mennyisége egy kohászati üzemben és egy óragyártó műhelyben, és a biztonsági előírások is mások. Az ipari világítás telepítésével külön erre a célra szakosodott cégek foglalkoznak, akik tisztában vannak az előírásokkal. Ezért most csak nagy vonalakban ismertetném az ipari világításra vonatkozó legismertebb IP osztályokat.

Mit jelent az IP védettség?

Az IP (Ingress Protection vagy International Protection) rövidítés jelentése nemzetközi védettségjelölés. A műszaki berendezések elektronikáját védő burkolat környezeti behatások elleni védettségének mértékét fejezik ki vele.

Ez a kódrendszer (általában két számmal kifejezve) jelzi, hogy milyen erős védelemmel rendelkezik az adott készülék, az alkatrészek hozzáférhetősége és az idegen tárgyak behatolása, illetve a víz bejutása ellen.

Az első szám (értéke 0 és 6 között lehet) mutatja meg a szilárd halmazállapotú idegen tárgyak behatolása elleni védelem mértékét. Ez jelenti egyrészt a nem oda való tárgyak (szándékos vagy véletlen) bejutását, illetve az ember hozzáférhetőségét a védendő alkatrészekhez nem csak szabad kézzel (kézfej és ujj), hanem szerszámmal és vezetékkel is. Ha nincs megadva ez az érték, akkor X betűvel helyettesítjük.

   0: Nincs védelem.

   1: Nagy méretű (50 mm-nél nagyobb) szilárd tárgyak ellen védett.

   2: Közepes méretű (12 mm-nél nagyobb) szilárd tárgyak ellen védett.

   3: Kis méretű (2,5 mm-nél nagyobb) szilárd tárgyak ellen védett.

   4: Apró méretű (1 mm-nél nagyobb) szilárd tárgyak ellen védett.

   5: Por ellen védett.

   6: Teljes mértékben védett por ellen.

A második szám (értéke 0 és 9 között lehet) adja meg a víz bejutása elleni védelem mértéket. Ha nincs megadva, akkor szintén egy X-szel helyettesítjük.

Az elektronikai alkatrészek egyik legnagyobb ellensége a víz. A vízzel való érintkezés hatására a készülék jó eséllyel azonnal súlyos mértékben károsodik és tönkremegy. Ipari lámpák esetében is kiemelten fontos a nedvesség elleni védettség, gondoljunk például nyitott oldalú raktárak, hangárok megvilágítására, vagy akár állandó párának kitett üzemcsarnokokra.

IP osztályok víz elleni védettség esetében

   0: Nincs védelem.

   1: Függőlegesen cseppenő (pl. kicsapódó) víz ellen védett.

   2: Fröccsenő víz ellen védett (a felület max. 15 fokos megdöntése esetén is).

   3: Fröccsenő víz ellen védett (a felület max. 60 fokos megdöntése esetén is).

   4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból.

   5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden oldalról.

   6: Rövid ideig tartó vízbe merítés és erős vízsugár ellen védett.

   7: Vízbe merülés ellen (0,15–1 m között) korlátozott ideig (max. 30 percig) védett.

   8: Víz alatt folyamatosan használható (1 és 3 méter közötti mélységben kb. 30 percig).

   9K: Magasnyomású víztömeg ellen védett.

Az ipari lámpatestek gyakran IP44 – IP68 közötti védettséggel vannak ellátva. Például az IP65 kód azt jelenti, hogy a világítótest teljes mértékben védett por ellen, és a kisnyomású vízsugár sem okoz neki gondot, bármilyen irányból jöjjön is. Az IP44 védettségi osztály azt jelenti, hogy a lámpatest védett apró, szilárd tárgyak és fröccsenő víz ellen, így ezt akár kültéren is használhatjuk. IP54 vagy ennél erősebb védettségű világítótestet akkor válasszunk, ha aránylag poros környezetben kell világítanunk.

Az ipari világítás egyik legalapvetőbb követelménye, hogy egységesnek kell lennie, az adott helyiséget egyenletesen kell megvilágítania. Az ipari mennyezeti lámpa épp ezért terjedt el mindenhol, mert alkalmazásával egyenletesen megvilágíthatók nagy terek is. Ahol hiányzik a fény, irányított, helyi fényforrásokkal kell pótolni azokat. A világítást a működési körülmények maximális figyelembevételével kell telepíteni és csak megfelelő IP védelemmel ellátott lámpatesteket szabad felhasználni. A gazdaságosság is kiemelt szempont, ezért napjainkban az ipari LED lámpa gyakorlatilag mindenhol kiszorította a kevésbé korszerű típusokat.