LED szalagok

LED szalagok

1
1(8 termék)
1
1(8 termék)

A LED csík vásárlás legfontosabb szempontjai

 

A LED csík (vagyis LED szalag) egyre népszerűbb módja az otthoni világításnak: mindent tud, amit a LED világítás tud – energiatakarékos, hosszú élettartamú, minimális a hőtermelése, költséghatékony –, ugyanakkor nagyon rugalmasan, sokféleképen használható fényforrás: szóval a LED világítás legjava. Bár a ledes szalag vásárlása elsőre egyszerű feladatnak tűnhet, a különböző termékek tulajdonságai, felhasználási lehetőségei azonban nagy változatosságot mutatnak, ezért nem baj, ha tisztában vagyunk az apróbb részletekkel. Hiába tudjuk például, hogy távirányítós LED szalag, vagy RGB LED szalag az, amit keresünk, a fényerő, a színhőmérséklet, a teljesítmény is fontos szempont lehet, ha szeretnénk megtalálni az igényeinknek, ízlésünknek leginkább megfelelő darabokat. Ezért az alábbiakban bemutatjuk, mire érdemes figyelni LED csík vásárlása során.

 

Fényerő

 

A ledes világítótestek által leadott fény erejét lumenben szokás megadni, és ez a legfontosabb változó a ledes szalagok esetében is – a lumen értékek a termékek nevében is fel vannak tüntetve (lumen/méter). A felhasználási mód és cél határozza meg, hogy mekkora fényerővel kell rendelkeznie a szalagnak.

·         Kiemelő/dekorvilágítás esetén: 300–1000 lumen/méter

·         Szekrény alatti világítás esetén: 500–1500 lumen/méter

·         Feladatvilágítás esetén, a fényforrástól kisebb távolságra: 850–1300 lumen/méter

·         Feladatvilágítás esetén, a fényforrástól nagyobb távolságra: 1000–1600 lumen/méter

·         Környezeti világítás céljából: 1100–1700 lumen/méter

Tipp: érdemes lehet olyan szalagot beszerezni, amely a szükségesnél nagyobb fényerővel világít. Egy fényerőszabályozó segítségével ugyanis a lumenek mennyisége egyszerűen beállítható a kívánatos szintre, és a szalag élettartama is tovább növelhető, ha nem maximális fényerőn világít.

 

Színhőmérséklet

 

A fényerő mellett a színhőmérséklet is lényeges szempont, amely Kelvin (K) fokban van megadva és a melegfehértől hőmérsékletektől a hidegfehér hőmérsékletekig terjedhet. Egy 2000–3000 Kelvinnel világító szalagnak sárgás, narancssárgás fénye van. A Kelvin fok emelkedésével a fény színe sárgáról fehérre, fehérről kékesfehérre, kékesfehérről kékre változik. Minél melegebb a fény hőmérséklete, annál pihentetőbb; minél hidegebb, annál élénkítőbb a hatása az emberre. Nem szabad azonban összetéveszteni a Kelvin fokot a valódi színekkel (a pirossal, a zölddel, a kékkel) – a Kelvin csak a fehér fény színére utal.

 

Szín

 

Fontos az is, hogy a szalagok milyen (valódi) színekkel képesek világítani. Egy részük csak fehér színű fény leadására alkalmas, azonban vannak színváltós termékek is, amelyek összefoglaló neve az RGB LED szalag (esetleg színes LED szalag vagy színváltós LED szalag). Ezek piros, zöld és kék LED chipeket is tartalmaznak, és ezen színek kombinálásával szinte bármilyen színárnyalat létrehozására képesek. A legtöbb RGB színváltós LED szalag tehát távirányítós LED szalag, mivel a színek a legegyszerűbb módon távirányító segítségével állíthatók be (vagyis a legtöbb RGB LED szalag szett formában – távirányítóval együtt – kapható). Létezik továbbá egy extra fehér színréteget is biztosító kategória, az RGBW LED szalag. Bár az egyszerű RGB termékek is képesek fehér fénnyel világítani, az RGBW LED szalag által kibocsátott fehér fény finomabb tónusú, és piros/zöld/kék színeknek meleg vagy hideg árnyalatot is képes kölcsönözni.

 

Teljesítmény

 

Lényeges az is, hogy mekkora a szalag Wattban kifejezett teljesítményigénye, lévén a legtöbb termék működése külön tápegységet igényel. Vagyis olyan tápot kell választanunk, amely biztosítja a szalagnak szükséges teljesítményt (és egyenáramú feszültséget), ehhez pedig ismernünk kell a szalag teljesítményigényét. Ez a Watt mennyiség méterre vetítve van megadva a ledes szalagok nevében, tehát úgy kell számolni, hogy ha a szalag öt méteres, és méterenként öt wattot igényel a szalag, akkor minimum 25W-os tápra lesz szükségünk, bár érdemes lehet kb. 10%-kal magasabb teljesítményű tápot választani. Fontos az is, hogy ha a szalag nevében 12V vagy 24V szerepel, a tápnak is 12V-osnak vagy 24V-osnak kell lennie.

 

Nagy választék, remek árak

 

A Netlámpa webáruház széles kínálatában könnyen megtalálhatja az Ön számára legmegfelelőbb LED világítás termékeket: színváltós LED szalag, kültéri, beltéri szalag, hagyományos fehér színnel világító szalag, színes LED szalag, RGBW LED szalag, távirányítós LED szalag, RGB LED szalag szett és sok egyéb, márkás termék jó áron, garanciával kapható. Borítsa mesés fényekbe az otthonát Ön is!