LED

LED

1
1,2,3,4,5...(1 670 termék)
-- Ft
TRIO R52711187 Arras 3W 350lm 3000K titán asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52711101 Arras 3W 350lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411112 Rennes 4W 350lm 3000K kék asztali lámpatest
-19 %
IRIS DL-010W-20LED LED szolárlámpa
-- Ft
Ledlenser H4 250lm 3xAAA fejlámpa
-- Ft
TRIO R62432106 Narvik 24W 2700lm 3000 - 6500K króm ventilátor
-- Ft
TRIO R62391100 Thea 18W 2000lm 2700 - 6500K fehér mennyezeti lámpatest
-- Ft
TRIO R59029901 Load 4W 480lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R57071101 Lora 1W 90lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R55086101 Jamaica 2W 25lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52711102 Arras 3W 350lm 3000K fekete asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411115 Rennes 4W 350lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411192 Rennes 4W 350lm 3000K lila asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411101 Rennes 4W 350lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391115 Viper 3W 260lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391187 Viper 3W 260lm 3000K ezüst asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R42752107 Ackbar 18W 1700lm 3000K nikkel álló lámpatest
-- Ft
TRIO R42111132 Blake 5W 350lm 3000K fekete álló lámpatest
1
1,2,3,4,5...(1 670 termék)

Minden, amit tudni kell LED lámpa vásárlása előtt

 

A LED lámpa vagy LED világítás mindannyiunk számára ismerős, és mindannyian tudjuk, hogy a LED a jövő – amely már igazából a jelen. Az otthonainktól kezdve a nyilvános tereken át az elektronikus eszközökön lévő jelzőfényekig a LED mindenhol jelen van – és a jövőben még inkább jelen lesz, mert a technológia évről évre fejlődik, a különböző világítótestek pedig egyre rugalmasabb lehetőségeket biztosítanak a dizájn vagy a felhasználhatóság területén.

 

A technológia előnyei a hagyományos, izzószálas világítótestekkel szemben

 

A LED az angol Light Emitting Diode (fénykibocsátó dióda) kifejezés rövidítése. Ezek az eszközök, ellentétben a hagyományos izzókkal, a fénykibocsátást nem fényszál izzásával érik el, hanem a dióda anyagában található atomok elektronjainak gerjesztésével. A feltalálóit Nobel díjhoz juttató technológia gyakorlati előnyei a hagyományos, izzószálas világítótestekhez képest a következők:

·         Kiemelkedő hatékonyság: egy ledes technológiájú világítótest 80%-kal kevesebb energiát fogyaszt ugyanakkora fényerő mellett, mint a hagyományos villanykörték. Ez azt jelenti, hogy pl. 700 lumen fényerő leadásához a klasszikus égőknek 60 W teljesítményre van szüksége, a modern, energiatakarékos megoldásoknak mindössze 13-15 Wattra – vagyis nagyjából 5x hatékonyabbak ezek az eszközök, mint az izzószálas világítótestek.

·         Alacsony hőtermelés: a hagyományos, fényszálas izzók által leadott energia 90%-a hő, és csak 10%-ban hasznos fény, azonban az energiatakarékos eszközök esetében ez az arány éppen fordított, vagyis a világítótestek alig termelnek hőt, tehát alig melegszenek.

·         Hosszú élettartam: az energiatakarékos világítótestek várható élettartama lényegesen hosszabb, mint a hagyományos izzóké. Az izzószálas körték átlagosan 1 000 órán keresztül világítanak, mielőtt a bennük lévő izzószál végleg kiég. Ezzel szemben az energiatakarékos eszközök átlag 20 000–50 000 óra várható élettartammal rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy modern technológiájú világítótestet napi 6 órán át az év minden egyes napján használunk, akkor 20 évig számíthatunk rá.

·         Szakaszos meghibásodás: életük vége felé ezek az eszközök lassan, fokozatosan halványulnak el, nem pedig egyik pillanatról a másikra égnek ki, mint a hagyományos izzók.

·         Rugalmas felhasználhatóság: az energiatakarékos eszközök, a működésüket biztosító dióda kompakt méretének köszönhetően, a legkülönbözőbb formákat ölthetik – elég csak arra gondolni, hogy az egészen nagy méretű LED mennyezeti lámpa és az autógyártók által előszeretettel használt aprócska H7 led izzó ugyanazt a technológiát használja.

·         Dimmelhető kialakítás: régebben az eszközök fényerejének szabályozása problémás volt, azonban ma már egyre több világítótest dimmelhető: tehát nemcsak a fényerejük, de a színhőmérsékletük is szabályozható.

·          

Az energiatakarékos eszközök kevésbé vonzó tulajdonságai

 

Az energiatakarékos világítótestek lényegesen drágábbak, mint a hagyományos eszközök, azonban kiemelkedő hatékonyságuknak és hosszú élettartamuknak köszönhetően hosszú távon biztosan visszahozzák az árukat.

Régebben ezeket a világítótesteket sokszor érte az a vád, hogy környezeti világításra – tehát egy nagyobb terület, például egy szoba egyenletes, szórt fénnyel történő megvilágítására – nem alkalmasak, azonban a technológia fejlődésének hála ez a hiányosságuk napjainkban már nem annyira szembeötlő. A legtöbb környezeti világításra használható LED panel vagy mennyezeti LED lámpa a beépített lencsék és speciális fényvisszaverő felületek segítségével képes ugyanis egyenletes, szórt megvilágítás biztosítására.

A korai eszközöket az alacsony színvisszaadási képességük miatt gyakran társították gyenge színpontossággal és élességgel, azonban ma már a legtöbb termék legalább 80+ színvisszaadási értékkel rendelkezik – tehát majdnem olyan pontosan látszanak a fényükben a tárgyak színei, mintha a Nap világítana rájuk.

 

Miért kerülnek többe ezek az eszközök, mint a hagyományos világítótestek?

 

Az eszközök alkatrészei költségesek: az áramköri lapok drágák, és néhány eszköz sárga foszfort, egy ritka földfém-vegyületet is használ.  A technológia fejlődésének – egyszerűbb gyárthatóságának – és az eszközök népszerűségének köszönhetően azonban egyre több gyártó jelenik meg a piacon, ami a kínálat bővüléséhez, és így az árak folyamatos csökkenéséhez vezet. Ne feledje azonban, hogy a termékek minősége nagyon változó lehet, ezért érdemes a jó hírű gyártók – Osram, Trio, Ledvance, Xiaomi – termékei mellett dönteni.

 

Felhasználási lehetőségek

 

Az energiatakarékos eszközök felhasználási területe nagyon széles – szinte mindenhol és minden körülmények között jelen vannak: H4 led izzó az autó fényszórójában, ledes mennyezeti lámpa vagy led spot lámpa a plafonon, E27 LED izzó a lakás véletlenszerű pontján, RGB lámpa szórakozóhelyeken: kis túlzással tényleg csak a fantáziánk szabhat határt, hogy hol és milyen célra használjuk a termékeket. Természetesen a világítótestek legnagyobb előnye az, hogy a fényük kiválóan irányítható, ezért különösen jó választást jelentenek, amennyiben:

·         Különböző, célzott tevékenységekhez keresünk világítótestet (pl. egy ledes asztali lámpa kiváltképp jól jöhet olvasáshoz, vagy egy LED konyhapult világítás főzéshez stb.).

·         Ha dekorációs célból keresünk világítótestet (egy LED szalag vagy LED csík mindig különleges, ünnepi hangulatot teremt).

·         Ha szeretnénk bizonyos tárgyakat, elemeket kiemelni a környezetükből (a hagyományos izzókkal és fénycsövekkel ellentétben ezek az eszközök nem bocsátanak ki UV-sugárzást, így biztonságosak a műalkotások számára).

·         Ha nehezen elérhető helyekre keresünk világítótestet (az eszközök hosszú élettartama és alacsony karbantartási igénye miatt).

·         Lépcsők, folyosók, kirakatok megvilágításához stb.

 

Színhőmérséklet

 

A színhőmérséklet a világítótestek által leadott fény egyik fontos jellegzetessége. A színhőmérsékletet Kelvin fokban szokás megadni, és minél magasabb ez az érték, annál hidegebb, minél alacsonyabb, annál melegebb a fény. Egy 2700 K színhőmérsékletű lámpa aranysárga, egy 7000 K hőmérsékletű lámpa hideg, kékes színű fényt ad. Az, hogy kinek melyik színhőmérséklet a megfelelő, egyéni preferencia kérdése, azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a hideg hőmérsékletű színek élénkítő, a meleg hőmérsékletek pihentető hatással bírnak. Ezért a 2700 K körüli meleg színhőmérsékletet adó világítótesteket a legjobb olyan helyeken használni, ahol nincs szükség éles fényre – például a hálószobában, vagy mondjuk a nappaliban lévő festmények megvilágítására. A 2700 K és 3500 K közötti tartomány mérsékelten meleg fényt ad, ezért jó választás az otthon legtöbb olyan helyiségének megvilágítására, ahol fontos a hangulat – például az étkezőben. A fény 4000 K körül kezdi a természetes fehér színt felvenni, tehát a 3500–5000 K hőmérsékletű lámpák kiválóan alkalmasak feladatmegvilágításhoz – például a konyhában. Az 5000 K feletti színhőmérséklettel világítótestek ritkán fordulnak elő az otthonokban, de nagyon gyakoriak a kereskedelemi világításban.

 

Fényáram és teljesítmény

 

A fényáram, vagyis a Lumen fejezi ki, hogy a világítótest mennyi fényt bocsát ki, a Watt pedig azt, hogy a világítótest mennyi áramot fogyaszt. A hagyományos izzók 1 Watt fogyasztás árán kb. 10-12 lumen mennyiségű fényt adnak le, a modern, energiatakarékos eszközök esetében 1 Watt felvett energia 80-100 lumen leadott fénymennyiséget jelent. Egy klasszikus E27-es foglalatú 60W-os fényszálas izzó kb. 700 lumen fénymennyiséget biztosít, ha tehát szeretnénk energiatakarékos, de hasonló teljesítményű világítótestre váltani, egy 8W-os LED izzó E27 lesz az, amit keresünk, de ha a retro stílus pártján állunk, egy klasszikus kinézetű filament LED is jó választás lehet. Természetesen minél nagyobb a megvilágítani kívánt terület és minél erősebb fényre vágyunk, annál magasabb Watt és lumen értékekre lesz szükségünk.

 

Mit jelent a színvisszaadási index és miért fontos?

 

A színvisszaadási index (Color Rendering Index – CRI) azt mutatja, hogy egy világítótest mennyire pontosan adja vissza a színeket a természetes fényforrásokhoz képest – tehát hogy a természetes fényviszonyok között piros színű málnát a lámpa fényében is pirosnak fogjuk-e észlelni, vagy mondjuk barnás vörösnek. Minél magasabb tehát a CRI értéke, annál valósághűbb színeket fogunk látni a lámpa fényében. Az energiahatékony eszközök esetében a 80+ érték már jónak, a 90+ érték nagyon jónak tekinthető. Fontos azonban, hogy a színvisszaadás csak egy átlagérték, tehát a különböző színtartományok (piros, sárga, zöld, kék, ibolya stb.) visszaadásának értékeiből képződik, vagyis arról, hogy bizonyos színeket mennyire képes a lámpa visszaadni, a CRI-érték nem árulkodik. Ez azt jelenti, hogy egy 30-40 CRI-vel rendelkező lámpa bizonyos színtartományokban lehet, hogy jobb színvisszaadásra képes, mint egy 90+ os lámpa. Ez az oka annak, hogy a CRI besorolást nem feltétlenül kell annyira komolyan venni, mint a Watt és a színhőmérséklet értékeket.

 

Netlámpa: minőségi termékek, remek árak

 

A Netlámpa webáruház kínálatában óriási választékban találhatja meg az Önnek leginkább megfelelő termékeket: mennyezeti LED világítás, LED csík világítás, számtalan modern LED panel, retro filament LED, LED spot lámpa, LED mennyezeti lámpa, mozgásérzékelő LED lámpa, ledes asztali lámpa várja, hogy az otthona legfényesebb ékköve legyen.