Fürdőszobai lámpatestek

Fürdőszobai lámpatestek

1
1(7 termék)
1
1(7 termék)

Fürdőszoba lámpák – szempontok a fürdőszoba világítás kialakításához

A fürdőszoba lámpák kiválasztása nem egyszerű feladat. Többféle szempontnak kell, hogy megfeleljen a fürdőszoba világítás, hiszen amellett, hogy megfelelő fényviszonyokra van szükségünk számos ott végzett tevékenységhez – mint például a hölgyeknek a sminkeléshez, frizurakészítéshez, az uraknak a borotválkozáshoz –, szükség van ebben a helyiségben egyfajta hangulatvilágításra is, amely mellett a nap végén, akár egy habfürdőzés közben, ki lehet kapcsolni. Nem szükséges kimondottan RGB lámpákra gondolni, elég odafigyelni a megfelelő színhőmérsékletre és fényerőre. Ez a sok szempont, amelynek meg kell felelni, nem oldható meg egyetlen fürdőszobai lámpával vagy egy jobb típusú ledes fürdőszoba tükörrel még akkor sem, ha otthonunk legkisebb helyiségéről van szó. Ráadásul bár igen előnyös és praktikus, ha van ennek a helyiségnek is ablaka, amelyen keresztül bejut a természetes fény, sajnos ez a feltétel nem minden ingatlanban teljesül – ilyenkor a nap minden szakában fürdőszoba lámpákkal kell megteremteni a megfelelő fényviszonyokat.

Mire figyeljünk?

Az első és legfontosabb szempont mindig a biztonság. Mivel vizes helyiségről van szó, nem használhatunk akármilyen világítótestet – elengedhetetlen, hogy olyan, lehetőleg kifejezetten fürdőszobai lámpa legyen beszerelve ide, amely bírja a párás és vizes környezetet. A szabadon sugárzó fényforrások kerülendők.

A fürdőszobai mennyezeti lámpa kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy a kiválasztott termék megfelelő szórt fényt adjon, s lehetőleg az egész helyiséget bevilágítsa. Szóba jöhet nagyobb belmagasság esetén egy függőlámpa is, ha az illeszkedik jobban a fürdő stílusához. Ne feledjük: a fürdőszoba lámpa és maga a világítás nagy mértékben meghatározza a helyiség hangulatát, befolyásolja a berendezések és bútorok színének érzékelését, így érdemes kellő időt és energiát szánni az ideális termék kiválasztásához. Ha a fürdő nagy, esetleg található benne egy olyan zuhanyzó is, amely csempézett fallal van elválasztva, előfordulat, hogy egyetlen fürdőszobai mennyezeti lámpa nem lesz elég.

Hova és mennyit tegyünk fel?

Leggyakrabban reggel, az indulás előtti készülődés közben, illetve a nap végén, az esti tisztálkodáshoz használjuk a fürdőszobát, s ilyenkor nagy szerepet kap a tükör, amely előtt elvégezhetjük a tisztálkodási vagy szépítkezési rutinunkat. Fontos, hogy megfelelően meg legyen világítva, amit kiegészítő, irányított fényforrásokkal érhetünk el. Ilyen a fürdőszoba tükör LED világítással, amely, ha megfelelően van felszerelve, kellő mennyiségű és minőségű fényt szolgáltat borotválkozáshoz vagy sminkeléshez is. A legjobb hatást akkor érjük el, ha a tükröt megvilágító fényforrást a tükör két oldalán, körülbelül szemmagasságban helyezzük el. A felülről érkező fény kimondottan előnytelen, mivel árnyékot vet az arcunkra, az alulról jövőről pedig köztudott, hogy torzít. Mivel egy ledes fürdőszoba tükör hangsúlyos helyet foglal el a fürdőben, célszerű a termék kiválasztásánál esztétikai szempontokat is figyelembe venni. Egy fürdőszobai fali lámpa esetében is előnyös, ha dekorációs elemként is megállja a helyét. Arra is van lehetőség, hogy bizonyos tárgyakat, például képeket a falon vagy magát a fürdőkádat, fénnyel emeljünk ki. Ennek szintén esztétikai szerepe van csupán, viszont egyedivé és hangulatossá tehetjük vele a helyiséget.

Fürdőszoba világítás ötletek ma már az interneten bárki számára elérhetők. Ha a funkcionális fény mellett hangulatvilágítást is tervezünk a fürdőbe, választhatunk a hagyományos fürdőszobai lámpák mellé kiegészítő fényforrásként RGB LED lámpát is, amely élménnyé változtathatja az esti fürdőzést vagy a tusolást. Ez esetben is fontos, hogy víz- és párabiztos megoldást válasszunk. Legbiztosabb, ha a szaküzletben vagy a webshopban kifejezetten a fürdőszoba lámpák közül választjuk ki a megfelelő terméket.