Kültéri álló lámpa

Kültéri álló lámpa

1
1,2(68 termék)
1
1,2(68 termék)

A kültéri állólámpa a kertvilágítás megkerülhetetlen darabja

 

A megfelelő módon elhelyezett kültéri állólámpa kertünk megfelelő megvilágításának alapeleme.

 

A kültéri világítás elsősorban funkcionális, másodsorban dekorációs célokat szolgál. Legfontosabb feladata, hogy elősegítse a biztonságos közlekedést sötétben is: lássuk a házunkba vezető utat, a bejárati ajtót, a házszámot. A megfelelően kialakított világítás távol tarthatja a betörőket, illetve dekorációs célokat is szolgál. Napközben maga a világítótest díszíti a kertet, sötétedés után pedig a lámpa által generált fényhatás.

 

A kerti világítás egyik közkedvelt eleme a kültéri, ma már gyakorlatilag kizárólag ledes állólámpa. Sokoldalúan használható, de elsősorban járdák, utak, kocsibejárók mentén használják, de magasabb, oszlopos változatai a szabad terek megvilágítására is alkalmasak. Egy lámpacsaládba általában háromféle magasságú modell tartozik, amelyek ideális felhasználási területe is különböző.

  • Kerti utak, járdák, ösvények megvilágításához alkalmasak leginkább az alacsony, 30-50 cm körüli modellek, melyek fényüket inkább oldalra, vagy lefelé szórják, éppen ezért ideálisak a közlekedő utak megvilágításához. Fényükkel egyes növényeket is kiemelhetjük a háttérből, de bármilyen díszítő világításhoz is kiválóan megfelelnek.
  • A közepes méretű, 80–110 cm magas kültéri álló lámpa elsősorban a közvetlen környezetét világítja meg, így szokásos alkalmazási helye a teraszok, grillsütő helyek, kerti pihenők környéke.
  • 2 méter körüli méretben leginkább a klasszikus vonalvezetésű kandeláberek vagy a modern megjelenésű oszlopos lámpák közül választhatunk. Ezek nagyobb területek megvilágítására is alkalmasak és nagyvonalúbbá, exkluzívabbá varázsolják a kerti világítás összképét.

Mivel kültéri világításról van szó, nagyon fontos, az időjárás viszontagságai (napsütés, szél, eső, hó, por stb). ellen megfelelő védettséggel rendelkezzen az általunk választott kültéri állólámpa vagy bármilyen más kültéri világítótest. Kültérre minimum IP44-es védettségű lámpatestek javasoltak, melyek védettek az 1 mm-nél nagyobb szilárd testek (porszemcsék, rovarok, bogarak stb.) bejutása, valamint a burkolatra fröccsenő víz ellen. Minél nagyobb ez az IP szám, a lámpatest annál erősebb védelemmel, szigeteléssel rendelkezik. Tény, hogy a vízálló lámpák többe kerülnek, cserébe viszont hosszú életűek és biztonságosak. A nem vízmentes lámpák fém részei hamar rozsdásodnak, a beszivárgó nedvesség pedig idejekorán tönkre teszi a foglalatot vagy a led panelt. Egy második garnitúra kültéri lámpa beszerzési költsége pedig jóval magasabb, mintha eleve egy jó minőségű, megfelelően védett terméket vásároltunk volna.

 

A külső fények megtervezésekor figyeljünk rá, hogy azok ne zavarják a szemet közlekedés és egyéb tevékenységek közben, valamint, hogy a lehető legkevesebb fényt pazarolják el szükségtelen területek (ég, szomszéd kertje) felé, ezáltal is csökkentve a fényszennyezést.

 

A megfelelő látási viszonyok eléréséhez egy kerti sütögetőnél vagy teraszon általában egy hagyományos 60 wattos izzónak megfelelő fényerő elegendő, ami led izzók vagy lámpák esetében kb. 750-800 Lumen. Nem jó, ha túl erős a fény, mert felesleges fényszennyezést generál, zavarhatja a szomszédokat, a házban belül tartózkodókat, és a szemet is nagyon fárasztja, ha nagy fénykülönbségekhez kell alkalmazkodnia.

 

Színhőmérséklet tekintetében a lényeg a következetesség. Döntsük el, hogy milyen színárnyalatú fény a legkellemesebb a szemünknek és azt következetesen vigyük végig minden kültéri lámpa esetében. Sokan a melegebb, sárgás árnyalatot szeretik, mert az pihentető hatású, kellemes a szemnek, a hidegebb fényben viszont jobban lehet látni. Mindenki maga döntsön ez ügyben, a kínálatban meleg fehér, semleges fehér és hideg fehér fényű led állólámpa, dekor állólámpa egyaránt megtalálható. Ha valami okból kifolyólag már nincs lehetőségünk a kültéri világításhoz szükséges villanyszerelési munkák elvégzéséhez, néhány szolár lámpa segítségével még mindig gondoskodhatunk kertünk teraszunk megvilágításáról.