Gyerekszoba mennyezeti lámpa

Gyerekszoba mennyezeti lámpa

1
1(2 termék)
1
1(2 termék)

Gyerek mennyezeti lámpa vagy csillár: a fény, amely lehetővé teszi a tanulást, a játékot és a pihenést

A megfelelő gyerek mennyezeti lámpa kiválasztásakor több szempont is szerepet játszik, s nem elég csupán a színt vagy a dizájnt szem előtt tartani, amikor levesszük a polcról a terméket, vagy online kosarunkba rakjuk a webshop felületén talált legesztétikusabb modellt. Függetlenül attól, hogy egy új gyerekszoba legelső gyerek csillárját vagy lámpáját készülünk megvenni, s a gyermek neme alapján választunk kék vagy rózsaszín lámpatestet, esetleg lecseréljük a régi lámpát a legújabb animációs film motívumával díszített modellre, mindig fontos, hogy biztosítsuk a legjobb minőségű világítást a gyerekszobában. De mit jelent jelen esetben a „legjobb minőség”?

Általános világítás

A gyerek mennyezeti lámpa a legfontosabb fényforrás a helyiségben, ez lesz a fővilágítás, amely mellé kiegészítő fényforrásokat fogunk alkalmazni egy-egy speciális tevékenység miatt, vagy a tér egy-egy részének kiemelése céljából. Amikor sötétben belépünk a szobába, az első dolgunk általában a villanykapcsoló lenyomása. Egy mennyezeti lámpa megfelelő fényviszonyokat biztosít a helyiségbe való belépéskor a tájékozódáshoz, valamint a játékhoz.

A gyerekszoba funkciói

Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a gyerekszoba voltaképpen több szoba funkcióját kell, hogy betöltse, tehát úgymond „multifunkciós” helyiség.  Egy felnőtt számára a lakás egyes szobáinak megvannak a sajátos funkciói, amelyekhez bizonyos tevékenységek kapcsolhatók. Ezek a funkciók bizony más-más megvilágítást igényelnek. Nem ugyanolyan típusú és színhőmérsékletű fényre lesz szükség a dolgozószobában, mint a nappaliban vagy a hálószobában. Míg a koncentrációt igénylő feladatokhoz, a munkához hideg fény az optimális, addig a pihenéshez, kikapcsolódáshoz már a kellemesebb, meleg fehér fény jelenti a legjobb választást. A gyerekek legtöbb tevékenységüket azonban ebben a helyiségben végzik: a gyerekszobában írják meg a házi feladatukat, itt töltik játékkal szabad perceiket, s este ebben a helyiségben térnek nyugovóra. Tehát a dolgozószoba, a nappali és a hálószoba funkcióit tölti be egyetlen szoba.

A lámpa vagy a fény színe fontosabb?

Mivel a mennyezeti lámpa teremti meg az alapvilágítást egy szobában, ezért különösen fontos, hogy a gyereklámpa mennyezeti modelljei közül is olyat válasszunk, amely amellett, hogy stílusában harmonizál a szoba színeivel, bútoraival, berendezésével, ezt a funkciót is megfelelően betölti. A gyerekszoba csillár vagy gyerekszoba lámpa színhőmérsékletének kiválasztása során érdemes átgondolni, milyen kiegészítő világítást fogunk alkalmazni a fő fényforrás mellett. Általánosságban elmondható, hogy az optimális fénytípus a gyerekszobában olyan nappali fehér (más néven: semleges fehér) fény, amely a színhőmérsékleti skálán a meleg fehér fényekhez áll közelebb, esetleg valahol a két kategória határán helyezkedik el (3000K körül). Ennél a színhőmérsékletnél még lehet pihenni, játszani anélkül, hogy megfájdulna a gyerek feje vagy a szeme, ugyanakkor a szokásos nappali tevékenységekhez, például a játékhoz is megfelelő fényviszonyokat nyújt. Ráadásul az ilyen fény kellemes hangulatot teremt a helyiségben, de megfelelő színvisszaadást is biztosít. Mivel a gyerekek életében a színek kiemelten fontos szerepet játszanak, s a szoba színei, légköre nagy mértékben befolyásolja a hangulatukat, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Az is fontos, hogy a kiválasztott világítótest kellő mennyiségű szórt fényt biztosítson – lehetőleg az egész helyiségben. Minél nagyobb a szoba, annál nagyobb teljesítményű izzókra lesz szükség ennek megvalósítása érdekében. Ha megvan már a gyerek mennyezeti lámpa, és sikerült a megfelelő fényerőt és az optimális színhőmérsékletet összehangolni a lámpatest megjelenésével kapcsolatos elvárásokkal, már csak a kiegészítő fényforrásokról kell gondoskodni, ami ezek után szinte „gyerekjáték” lesz.