Fürdőszoba lámpa

Fürdőszoba lámpa

1
1(7 termék)
1
1(7 termék)

Mit jelent az IP44 jelzés a lámpákon?

Az IP44 kód gyakran látható egyes lámpák csomagolásán. Fontos információkat rejt, nem árt, ha tisztában vagyunk a jelentésével. Ebben a cikkben az IP szabványról ejtünk szót, elsősorban a fürdőszoba lámpák vonatkozásában.

Mit jelent az IP védettség?

Az IP (International Protection vagy Ingress Protection) rövidítés jelentése nemzetközi védettségjelölés. A műszaki berendezések elektronikáját védő burkolat környezeti behatások elleni védettségének mértékét fejezik ki vele.

Ez a kódrendszer (általában két számmal kifejezve) jelzi, hogy milyen erős védelemmel rendelkezik az adott készülék, az alkatrészek hozzáférhetősége és az idegen tárgyak behatolása, illetve a víz bejutása ellen.

Az IP védettség számozása

Az első szám (értéke 0 és 6 között lehet) mutatja meg a szilárd halmazállapotú idegen tárgyak behatolása elleni védelem mértékét. Ha nincs megadva, akkor X betűvel helyettesítjük.

   0: Nincs védelem.

   1: Nagy méretű (50 mm-nél nagyobb) szilárd tárgyak ellen védett.

   2: Közepes méretű (12 mm-nél nagyobb) szilárd tárgyak ellen védett.

   3: Kis méretű (2,5 mm-nél nagyobb) szilárd tárgyak ellen védett.

   4: Apró méretű (1 mm-nél nagyobb) szilárd tárgyak ellen védett.

   5: Por ellen védett.

   6: Teljes mértékben védett por ellen.

A második szám (értéke 0 és 9 között lehet) adja meg a víz bejutása elleni védelem mértéket. Ha nincs megadva, akkor szintén egy X-szel helyettesítjük.

Az elektronikai alkatrészek egyik legnagyobb ellensége a víz. A vízzel való érintkezés hatására a készülék jó eséllyel azonnal súlyos mértékben károsodik és használhatatlanná válik. De legjobb esetben is, hosszútávon mindenképp jelentkeznek a negatív tünetek, mint például a korrózió. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a vízzel és párával való érintkezésnek kitett elektromos berendezések, lámpák (pl. fürdőszoba lámpa) megfelelő védelemmel rendelkezzenek.

IP osztályok víz elleni védettség esetében

   0: Nincs védelem.

   1: Függőlegesen cseppenő (pl. kicsapódó) víz ellen védett.

   2: Fröccsenő víz ellen védett (a felület max. 15 fokos megdöntése esetén is).

   3: Fröccsenő víz ellen védett (a felület max. 60 fokos megdöntése esetén is).

   4: Fröccsenő víz ellen védett minden irányból.

   5: Kisnyomású vízsugár ellen védett minden oldalról.

   6: Erős vízsugár és rövid ideig tartó vízbe merítés ellen védett.

   7: Vízbe merülés ellen (0,15–1 m között) korlátozott ideig (max. 30 percig) védett.

   8: Víz alatt folyamatosan használható (általában 1 és 3 méter közötti mélységben, 30 percig).

   9K: Magas nyomású víztömeg ellen védett.

Milyen IP védelemmel rendelkező fürdőszobai lámpákat válasszunk?

A konyha vagy fürdőszoba nem egységes terület a víznek kitettség szempontjából. A zuhanyfülkében nyilvánvalóan sokkal több víz érhet egy világítótestet, mint mondjuk a mosdókagyló fölött másfél méterrel. Fürdőszoba lámpák esetében az IP44 kóddal ellátott lámpákat szokták javasolni, de ez a védettség nem elegendő bárhová a fürdőszobában, és vannak olyan helyek is, ahová nem szükséges ilyen magas fokú védettség.

Például a fürdőkád fölé és a zuhanyfülkébe minimum IPx7 kódú világítótest szükséges, tehát ami vízbe merülés ellen legalább 30 percig védett. A fürdőkád vagy zuhanyfülke falára, a talajtól maximum 225 centiméter magasságig IPx5 jelzésű fürdőszobai lámpa alkalmas. Az általánosan elterjedt IP44 és ettől erősebb védettségű lámpák a fürdőkádtól, zuhanytól bármely irányba minimum 60 centiméterre, de a fürdőkád vagy zuhanyfülke felőli falon a 225 centiméter feletti területre alkalmasak azzal a megkötéssel, hogy a víz nem spriccel közvetlenül a világítótestre.

Száraz belső terek, lakások, szobák megvilágítására általában IP21 és IP20 kódú lámpákat használunk. Ezek víz ellen nem védettek, viszont szilárd testek behatolása ellen 12 mm felett (pl. emberi ujj) igen. Természetesen használhatunk ennél nagyobb IP védelemmel ellátott lámpákat is, ha hajlandók vagyunk megfizetni azok magasabb árát.

Fürdőszoba világítás tervezésekor mindenképpen ügyeljen a megfelelő IP védelemmel ellátott lámpák beszerzésére.


Fürdőszobai megvilágítás

A fürdőszobát megfelelő világítással kell felszerelnünk, erős és irányítható fényforrásra van szükségünk, de a pihenés szempontjából gyengébb fényre is szükségünk lehet. Így érdemes beszerezni központi mennyezeti lámpát, valamint tükör megvilágítást is.

A lámpáknak megfelelő IP védettséggel kell rendelkezniük, a fény mennyire áll ellene a kedvezőtlen hatásoknak, tehát a lámpákat különösen védenünk kell a nedvesség és víz ellen.

Kellő fényerősség kiválasztása (borotválkozás sminkelés mind olyan tevékenység, amihez szükség van megfelelő megvilágításra). Fényeloszlás, fontos, hogy a fürdőben megfelelő egyenletessége legyen a világításnak, ne legyen nagy a különbség a legsötétebb és legvilágosabb pontok között.