Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Okos smart megoldások

Okos smart megoldások

1
1,2,3,4,5...(283 termék)
-- Ft
TRIO R65006000 Fara 32W 3100lm 3000 - 5500K fehér mennyezeti lámpatest
1
1,2,3,4,5...(283 termék)

Okos otthon kérdezz-felelek

Egy okos otthon kialakítása során több kérdéskört is meg kell válaszolnunk a telepítéstől kezdve a biztonságig bezárólag. Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, hogy Önnek is segíthessünk a legtökéletesebb okosotthon megalkotásában.

Mit jelent az, hogy okosotthon?

Az okosotthon vagy okos ház kifejezés azokra a lakásokra, házakra utal, melyekben az elektromos készülékek egy része vagy egésze az internetre csatlakozik (Internet of Things, vagyis a dolgok internete). Az IOT, azaz internetre csatlakoztatható eszközök lehetővé teszik, hogy távolról irányítsa, felügyelje vagy automatizálja a működésüket felhasználó. Ezen eszközök között ma már szinte minden olyan készülék megtalálható, amelyre egy átlagos háztartásban szükség lehet. A porszívó, a hűtő, a legkülönfélébb világítótestek, mint a LED mennyezeti lámpa vagy az asztali LED lámpa smart változatai mellett ma már létezik okos termosztát, okos fogyasztásmérő konnektor, redőnykapcsoló, beltéri, kültéri kamera, és még sok más is. Felhasználási területük szerint tehát négy nagy csoportba sorolhatók a smart home készülékek: világítás, hőszabályozás, szórakozás és biztonsági kategóriákba.

Melyek az okos rendszerek legfontosabb előnyei?

Az első és legfontosabb a kényelem. Már a legegyszerűbb okosizzó is lehetővé teszi, hogy a fényviszonyokat a lakásban a telefonunk segítségével a fotelből irányíthassuk. Fontos az is, hogy az időrabló, monoton feladatoktól könnyen megszabadulhatunk például egy robotporszívó segítségével. A különböző eszközök integrációjával ráadásul komplett automatizmusok is egyszerűen beprogramozhatók (például ha a redőny besötétít, az okosizzó felkapcsol). A második nagy előny, hogy az otthon biztonsága is jobban szavatolható az intelligens megoldásoknak köszönhetően, mint nélkülük. És itt nem csupán arra kell gondolni, hogy egy kültéri kamera, amely értesítéseket küld a telefonra, mekkora szolgálatot tehet, ha messze vagyunk az otthonunktól. Amennyiben ugyanis a ledes asztali lámpa vagy a LED mennyezeti lámpa távolról is irányítható, a világítást akkor is felkapcsolhatjuk, ha világ másik végén vagyunk – ezzel pedig könnyen megtéveszthetjük a házunk iránt érdeklődő illetékteleneket. Az intelligens otthoni rendszer harmadik nagy előnye az, hogy fokozza az energiahatékonyságot. Például egy WiFi termosztát segítségével távolról is lecsavarhatjuk a fűtést, ha indulás előtt elfelejtettük volna azt megtenni. Egy fogyasztásmérő konnektor pedig valós időben mutatja, hogy mennyi elektromos áramot fogyasztunk, így segítve az energiával való takarékoskodást.

Mennyire megfizethetők az intelligens otthoni megoldások?

Volt idő, amikor ezek a rendszerek luxuskategóriát képviseltek, azonban ma már néhány tízezer forint is elegendő lehet egy-egy otthoni feladat – világítás, fűtés, kamera rendszer – intelligenssé tételéhez. Az egymással kompatibilis, gond nélkül kommunikáló eszközök kiválasztása azonban kihívások elé állíthatja a háztulajdonosokat. A fejlődés folyamatos, naponta érkeznek az újabbnál újabb megoldások, tehát felkészülten, hosszú távon kell tervezni. Érdemes alaposan végiggondolni, hogy mit is akarunk pontosan, milyen lehetőségeink vannak, és milyen lépések mentén érhetjük el a céljainkat. Például egy éppen épülő ház esetében érdemes lehet az összes olyan pontot adatcsatlakozással (UTP-s „kábeles hálózattal”) ellátni, ahol az automatizálás szóba jöhet, ezzel a választási, bővítési lehetőségek a jövőben is garantálhatók. Kész ház/lakás estében viszont ez az út már nem olyan könnyen járható, tehát a vezetékmentes megoldások, például Wifi termosztat vagy a Wifi kamera használata jelentheti az alternatívát – azonban ez a fajta kapcsolat, bár kényelmes, okozhat bizonyos anomáliákat (például, ha a szomszéd eszközei WiFi-n, és ugyanazon a frekvencián keresztül kommunikálnak, mint a mi készülékeink). Egy szó, mint száz: érdemes nagyon körültekintően eljárni a rendszerek tervezése, vagy az eszközök kiválasztása során – ez a fajta gondosság az, ami a smart home rendszereket drágává teheti.

Az otthoni rendszerek automatizálása növelheti az ingatlanom értékét?

Igen, az intelligens rendszerek jelentette kényelemre, hatékonyságra és biztonságra az igény nagy, és valószínűleg egyre nagyobb lesz. Ha egy okostermosztát gondoskodik róla, hogy mindig kellemes, meleg szobába érjünk haza, ha a mennyezeti lámpa képes a naplemente hangulatát megidézni, ha az intelligens biztonsági kamera által látottakat mi is láthatjuk a telefonunkon, az olyan előny, amit nagyon könnyű megszokni. Ráadásul a különböző intelligens kapcsolók, aljzatok, konnektorok, világítási és hőfokszabályozó megoldások az ingatlan fenntartásának költségeit is csökkentik – a gáz vagy a villanyóra pörgésének lassítása pedig jól számszerűsíthető előnyökkel jár, már rövid távon is. Vagyis az intelligens technológiákkal felszerelt házak vagy lakások valószínűleg magasabb áron értékesíthetők és adhatók bérbe, mint az ezeket az eszközöket nélkülöző ingatlanok – a készülékek bekerülési költségénél mindenképpen drágábban.

Mikor érdemes az otthoni rendszerek automatizálásába belevágni?

Ha az otthon vagy a családtagok biztonsága és kényelme a tét, természetesen a legjobb alkalom mindig most van. Egyébként az új otthon építése vagy a meglévő felújítása a legjobb lehetőség az okos eszközök telepítésére. Ugyanakkor léteznek szép számmal olyan intelligens megoldások is, amelyek mindenféle fúrás-faragás nélkül, azonnal használatba vehetők. Például a legtöbb okos izzó esetében nincs más dolgunk, mint becsavarni az izzót a foglalatba, de egy asztali LED lámpa vagy egy fogyasztásmérő konnektor sem igényel többet, mint áramot, okostelefont és netkapcsolatot.

Milyen otthoni automatizálási rendszerek állnak rendelkezésre?

Számos otthoni eszköz és rendszer érhető el a piacon. Ezek mindegyike egyedi funkciókkal és különböző technikai specifikációkkal rendelkezik. Ezért, éppen a lehetőségek nagy száma miatt, a megfelelő termékek kiválasztása nem mindig könnyű feladat – de azért nem is annyira nehéz, mint amilyennek elsőre tűnhet. A legfontosabb szabály, hogy a készülékeknek kompatibilisnek kell lenniük egymással. Ha tehát szeretnénk, hogy például a kültéri WiFi kamera és a kültéri lámpa egy rendszert alkosson – pl. amikor a bejárati ajtón lévő kamera mozgást észlel, a lámpa kapcsoljon fel –, akkor olyan eszközöket kell választanunk, amelyek integrálhatók egymással. A kompatibilitás problémája egyébként könnyen kiküszöbölhető egy speciális eszköz, az úgynevezett áthidaló (hub vagy gateway) segítéségével. Egy ilyen készülék használatával centralizálható a hálózatba kötött eszközök irányítása, így elkerülhetők a fennakadások, mivel a nagy márkák csak egymással kompatibilis eszközöket kínálnak. A legismertebb rendszerek között található a Google Home, az Amazon Echo, az Apple Homekit, vagy a Xiaomi MI.

Mennyire megbízhatóak az otthoni okoseszközök és rendszerek?

Az egyszerűbb rendszerek nem tesznek mást, mint kiküldik a parancsot, de nem várnak választ, vagyis arról, hogy a parancsot sikerült-e megfelelően végrehajtani, már nem feltétlenül vesznek tudomást. Ha például a felhasználó felszólítja hangutasítással a rendszert, hogy „Google, legyen a LED mennyezeti lámpa bekapcsolva a kisszobában”, a Google elküldi ugyan az utastást, de ha a lámpa valamilyen oknál fogva mégsem kapcsol fel, a művelet annyiban marad. A jobb rendszerek azonban nemcsak a parancsot küldik ki, hanem a választ is megvárják, és amennyiben az nem érkezik meg, különféle műveleteket hajtanak végre. Ezen megoldások költsége természetesen magasabb is, mint az egyszerűbb rendszereké, és szakemberre is szükség lehet a telepítésükhöz. Fontos a hálózatba rendezett eszközök kapcsán az informatikai biztonság kérdése is. A távoli kommunikáció rejthet adatbiztonsági kockázatot magában (lehallgatás, beavatkozás az eszközök működésébe), azonban a jobb eszközök a végpontok közötti adatforgalmat titkosítva végzik, így az adatvédelmi aggályok minimalizálhatók (ha teljesen nem is zárhatók ki).

Működik az technológia az üzleti környezetben is?

Igen, az intelligens eszközök remek lehetőséget biztosítanak az otthonon kívül, az üzleti életben is. Például egy konferencián, vagy a munkatársakat eligazító helyiségben jó szolgálatot tehet, ha egy kézből irányítható a tévé, a világítás, a hang, a fűtés stb.

Mindez nagyon jól hangzik, de miért bonyolítanám túl az életem?

Az okos otthon rendszerek lényege pont az, hogy egyszerűen is használhatók, akkor is, ha a lehetőségek zavarba ejtően sokrétűnek tűnhetnek. Ugyanis néhány kattintás árán tényleg könnyűvé teszik az életet azáltal, hogy a monoton, időrabló feladatoktól megszabadíthatják a felhasználókat. Például amikor távozunk otthonról, elég csak megnyomni az „away” gombot, és az összes ilyenkor szokásos tevékenység, a villany, a termosztát le-, a kamera bekapcsolása, a redőny lehúzása, az ajtó bezárása egy mozdulattal elvégezhető. Tehát a csillogó-villogó funkciókat, ha nincs rájuk szükségünk, nem muszáj használnunk, csak azokat, amelyek az igényeinket szolgálják. 

A Netlámpánál nagy választékban, jó áron vásárolhatok?

Természetesen webáruházunk kínálatában az okos ház megoldások hatalmas választéka várja. Akár beltéri, akár kültéri okos lámpákat, akár okoskiegészítőket, akár biztonságtechnikai termékeket keres, garanciával, remek áron érheti el a legismertebb márkák legjobb termékeit. Ne maradjon le kiváló ajánlatainkról, és emelje magasabb szintre otthona kényelmét!