Kültéri fel/le világító fali lámpa

Kültéri fel/le világító fali lámpa

1
1(2 termék)
-- Ft
TRIO 227660231 Thames II 5W 400lm 3000K fehér fali lámpatest
-- Ft
TRIO 226860231 Adaja fehér kültéri LED fali lámpa
1
1(2 termék)


Fel le világító lámpa – funkció és dizájn egyetlen kültéri fali lámpa segítségével


Kültéri fali lámpa esetében ugyanolyan fontos a megfelelő lámpatest megtalálása, mint bármelyik helyiségben a négy fal között. Rengeteg típus közül válogathatunk, ma már a hagyományos darabok mellett bárki számára elérhető a modern kültéri fali lámpa több fajtája, mint például a fel le világító lámpa, vagy akár a mozgásérzékelős lámpa. Akik a megújuló energiaforrások nyújtotta előnyöket szeretnék élvezni, azok számára a napelemes kültéri lámpa kiváló alternatíva, hiszen rengeteget spórolhatunk vele. Ugyanezen okok miatt közkedveltek a mozgásérzékelős termékek, amely csak akkor, illetve csak annyi ideig világítanak, amikor és ameddig valóban szükség van rájuk. A lámpák kínálatában nem egyszerű eligazodni, de sokat segíthet, ha tisztában vagyunk vele, melyik kültéri lámpa milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Jelen cikk a fel le világító fali lámpa legfontosabb jellemzőit mutatja be. E lámpatípus fő előnye, hogy a megfelelő fényviszonyok biztosításán túl kiemelik a homlokzat előnyeit, vagyis esztétikussá, látványossá teszik a bejárat területét.

Általános jellemzők

Bár az egyes modellek között lehet különbség, az esetek többségében olyan LED-es kültéri fali lámpákról van szó, amelyek – mint nevük is jelzi – felfelé és lefelé is világítanak. Ezáltal – mint írtuk – kettős feladatot látnak el: egyrészt optimális látási viszonyokat teremtenek a bejárat közelében, másrészt dekorációs elemként is funkcionálnak.

Funkció

Nincs is annál bosszantóbb, mint például egy hideg téli estén a bejárat előtt vaksötétben keresgélni, tapogatni a kulcslyukat, vagy a lemerülőben lévő telefon zseblámpájával próbáljuk megtalálni a kulcsot az ajtó előtt a táskánkban. Talán egy fokkal még kellemetlenebb, ha nem a saját otthonunk, hanem más bejárata előtt, idegen környezetben kell boldogulnunk és tájékozódnunk fények nélkül. Ezért fontos, hogy a ház körüli terület is megfelelően meg legyen világítva. Optimális világítás mellett kiküszöbölhetők azok a balesetek is, amelyek sokszor azért következnek be, mert nem látunk meg, nem veszünk észre valamilyen fizikai akadályt sötétedés után. Egy idős ember számára egy kisebb elesés akár tragikus következménnyel is járhat, ezért nagyon fontos gondot fordítani kint is az optimális látási viszonyok kialakítására.

Dizájn

A funkció mellett a felfelé és lefelé világító lámpák esetében fontos szerepet tölt be a dizájn is, hiszen szinte az ékszer szerepét töltik be, a ház homlokzatán díszelegve. Érdemes ezért gondosan választani, feltétlenül a ház stílusához igazítva. Modelltől függően fényeik különböző (V, U, I, A és O) alakúak lehetnek. Némi kreativitással ez a tulajdonságuk ügyesen kihasználható – például, ha egymástól szabályos távolságra több ilyen lámpát szerelünk fel, igazán egyedi és különleges megjelenést biztosíthatunk az épületnek. A legtöbb ilyen fal megvilágító lámpa 3000 K színhőmérsékletű, amely jó látási viszonyokat teremt, mégsem vakít, hiszen nem túl magas benne a kék komponensek aránya.

Biztonság

A kültéri fali lámpa nem csupán megnevezésében és néhány külsőségben különbözik beltéri társaitól, hiszen biztonsági szempontból teljesen más elvárásoknak kell megfelelnie. Egy kültéri lámpa egész évben ki van téve az időjárás viszontagságainak – többek között a nyári kánikulának, a téli fagynak és a nedvességnek is. Nagyon fontos, hogy minden esetben olyan lámpatestet válasszunk kültérre, amely speciálisan erre a területre készült, s minimum IP44-es besorolású, vagyis ellenáll az apró méretű szilárd tárgyaknak és a (bármely irányból) fröccsenő víznek. A fel le világító fali lámpa általában ennél magasabb, IP54 jelzéssel rendelkezik, vagyis por, valamint fröccsenő víz ellen is védett.

Kültéri fali lámpa vásárlása során is vegyük mindig figyelembe, hogy milyen egyéb fényforrásokat és hol kívánunk még elhelyezni a ház körüli területen. Ha ki akarjuk használni a felfelé és lefelé világító lámpák esztétikai hatását, figyeljünk arra, hogy a többi lámpatest megfelelő távolságra kerüljön tőlük.