Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Irodai világítás

Irodai világítás

1
1,2,3,4,5...(871 termék)
-- Ft
TRIO R65006000 Fara 32W 3100lm 3000 - 5500K fehér mennyezeti lámpatest
-- Ft
TRIO R59029901 Load 4W 480lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52711102 Arras 3W 350lm 3000K fekete asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52711187 Arras 3W 350lm 3000K titán asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52711101 Arras 3W 350lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52621187 Herold 3W 300lm 3000K titán asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411112 Rennes 4W 350lm 3000K kék asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411115 Rennes 4W 350lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411192 Rennes 4W 350lm 3000K lila asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411101 Rennes 4W 350lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411106 Rennes 4W 350lm 3000K króm asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391115 Viper 3W 260lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391187 Viper 3W 260lm 3000K ezüst asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391101 Viper 3W 260lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391102 Viper 3W 260lm 3000K fekete asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52141387 Pico 3W 260lm 3000K titán asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R50521089 Taba 60W E27 ezüst asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R50272001 Twin 40W E14 nikkel asztali lámpatest
1
1,2,3,4,5...(871 termék)

Nincs jó irodai világítás íróasztal lámpa nélkül

Egy jó asztali lámpa éppúgy nélkülözhetetlen az iroda megfelelő megvilágításához, mint egy erős mennyezeti led panel. Okos világítás kiépítésével pedig már gondolkodnunk sem kell, mert a lámpa magától érzékeli a környezet megvilágítását, és automatikusan beállítja a szükséges fényerősséget, sőt magától kikapcsol, ha eltávozunk munkaállomásunk közeléből. Meglehetősen borsos ára miatt egyelőre még nem nagyon terjedt el. Helyette a legtöbb helyen még saját kezűleg nyomjuk meg az íróasztal lámpa bekapcsoló gombját, vagy a mennyezeti led panel kapcsolóját, ha odakinn szürkül, és több fényre van szükség.

Az irodai környezet sokféleképpen befolyásolhatja a dolgozók közérzetét és teljesítményét. A megfelelő méretű, átgondoltan kialakított tér, az ergonomikus munkaállomás, a jó kávé, a friss és megfelelő hőmérsékletű levegő, valamint a falak színe és a világítás is mind-mind hatással van munkahelyi teljesítményünkre és közérzetünkre. A professzionálisan megtervezett és kivitelezett világítás például kulcsfontosságú, hiszen a látás által gyűjtjük be az információk 80 százalékát. A világítótestek, fényforrások elsősorban funkcionális tárgyak és csak másodsorban dizájnelemek. Fontos, hogy minden célra a megfelelő világítótestet válasszuk. Ebben a bejegyzésben az irodai világítás témakörét járjuk körül.

Miért fontos a megfelelő irodai világítás?

Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy egy rosszul megvilágított irodában nagyobb eséllyel kapunk fejfását vagy fáradunk és álmosodunk el idő előtt. Ez nem véletlen, hiszen a fény befolyásolja a melatonin nevű hormon termelődését, amely az éberségért felelős. Ha félhomály van körülöttünk, az agyban lévő tobozmirigy termelni kezdi a melatonint, így egyre inkább álmosak, fáradtak leszünk. Éppen ezért fontos, hogy minden munkahelyen rendelkezésre álljon a megfelelő erősségű világítás, amelynek mértékét egyébként az MSZ EN 60598-1 nevű, a munkahelyi megvilágítás követelményeit tartalmazó szabványban határozták meg. A gyenge világítás amellett, hogy balesetveszélyes környezetet eredményez, rontja a hatékonyságot is. Kevés fény esetén ugyanis csökken a precizitás, romlik a látás, hamar fellép a fáradtság. De a vakítóan erős, szemlápráztató világítás szintén árthat a munkának és az egészségnek is.

Mint a fentiekből már kiderült, ügyelni kell arra, hogy a munkakörnyezet ne legyen se túl-, se alulvilágítva, és ne legyen túl nagy a kontraszt a megvilágított és az árnyékban lévő területek között, mert az emberi szem a túl nagy fénykülönbséget is nehezen tolerálja. (Gondoljunk arra, milyen kellemetlen, mikor egy sötét szobában hirtelen felkapcsolják a villanyt.)

Ma már a legtöbb munkahelyen számítógépeken dolgoznak az emberek. Ha túl erős az általános világítás az irodában, akkor kicsi lesz a kontraszt a monitoron, ami nehezíti a koncentrációt. A túl alacsony fokú általános világítás pedig amellett, hogy álmosít, igencsak megnehezíti a papíralapú munkát. Azt is vegyük figyelembe, hogy az idősebb dolgozóknak több fényre van szükségük ahhoz, hogy jól lássanak, mint a fiataloknak.

Mennyi fény az ideális?

Mind a természetes, mind a mesterséges fénynek nagy szerepe van a minőségi, egészséges munkahely kialakításában. A különböző jellegű tevékenységek más típusú és erősségű fényt igényelnek. A nem tartós munkavégzésre szolgáló terekben (pl. tárgyaló, konyha, étkező, irattár stb.) a 300 lux fényerősség tekinthető ideálisnak. (A lux a megvilágítás mértékegysége, az egy négyzetméterre jutó fénymennyiséget jelenti. A nappali fénynek 100 lux felel meg.) Egy munkaállomás, íróasztal esetében ez az érték kb. 500–750 lux körül van. Ennyi fény mellett már a papírokkal is jól boldogulunk, és számítógéppel is hatékony munkát végezhetünk, mivel a munkavégzés megvilágítás szempontjából egészségesnek tekinthető. Minél több a természetes fény, annál kevesebb mesterséges világításra van szükség. Ez attól is függ, hogy milyen színű, felületű a környezetünk. Például egy fehér, világos fal a fény 50 százalékát is visszaverheti, és az ablak tükröző felülete is hasonló értékkel bír. Míg a bútoroké 25–45 százalékos. Szóval, ha az irodában világos tárgyak vesznek körül minket, kevesebb megvilágítás is elegendő lehet.

A túlzottan erős fényforrások használata is gyakori hiba, sokkal gyakoribb, mint a gyenge megvilágítás. A vakító fény komolyan rontja közérzetünket és persze hosszú távon a szemünket is.

A megfelelő színhőmérsékletre is ügyeljünk az irodai világítás kiválasztásánál. A legideálisabb a semlegesfehér fény. A melegfehér fény nyugtató, altató hatása miatt nem alkalmas, míg a hidegfehér hosszú távon fárasztja a szemeket.

Milyen lámpák ideálisak az irodába?

Mint minden más térben, az irodában is szükség van általános és helyi világításra. A mennyezeti fényforrás adja az általános világítást, biztosítja, hogy az általános tevékenységekhez mindenhol legyen elegendő fény.

  1. Mennyezeti világításra még mindig igen elterjedtek irodákban a neoncsövek. Ezek valóban elég erősen világítanak, de a vibrálásuk, éles fényük hosszabb távon akár fejfájást vagy szemkárosodást is okozhat. Használatuk megnehezíti a szem számára a fókuszálást, a nap végére fáradtságot, kimerültséget érezhetünk. Néhány nagy iroda ablakain betekintve látható, hogy a dolgozók felakasztott fehér textilekkel próbálják tompítani zavaró fényüket.
  2. A mára már elterjedt led világítás kiváló alternatíva, az irodai világítástechnika céljaihoz a led panelek lehetnek a legalkalmasabbak. Kis fogyasztásuk, káprázásmentes fényük óriási előnyt biztosít számukra a neon világítással szemben. Egyes típusoknál szabályozható fényerő is, ami egyedi felhasználói előnyt ad. Üzemeltetés szempontjából is gazdaságosak, karbantartási igényük is kicsi: a 40–50 000 óra világításra tervezett panelek évekig kiszolgálnak még egy hosszú ideig nyitva tartó irodát, hivatalt is. A led világítás használatával rugalmasan és gazdaságosan építhetjük ki egy iroda megvilágítását. Látható, hogy nemcsak kiváló teljesítményt nyújt, hanem rendkívül hatékony, alacsony energiafogyasztási és karbantartási igényekkel is büszkélkedhet. Akár 80% -kal is hatékonyabb, mint a fénycsövek, használatával jelentősen csökkenthetők az üzemeltetési költségek.
  3. Okos világítás használatával még tovább csökkenthetjük a villanyszámlát. Nincs többé égve felejtett lámpa, vagy túl erős fény, mivel az okos világítás magától ki- és bekapcsol, érzékelve a jelenlétünket; valamint a külső fényekhez igazítja a megvilágítás mértékét a beállított értékek szerint – teljesen önállóan és automatikusan.  Nekünk már csak dolgoznunk kell.
  4. Az általános világítás mellett helyi fényforrás használata is szükséges. Segítségével személyre szabhatjuk a világítást. Például borítékok címzéséhez elég lehet a mennyezeti világítás, ám egy borongós, esős napon biztosan szükségünk lesz az íróasztal lámpa kiegészítő fényére, különösen apró betűs táblázatok böngészéséhez. Hasznos ezért, ha minden íróasztalon van egy asztali lámpa is, amelyet mindenki a saját igényei szerint be tud állítani. Hasznos a hosszú, több ponton állítható kar és fej, mivel egy ilyennel nagyobb felületet tudunk bevilágítani. A vakítás megelőzése érdekében fontos, hogy ne legyen átlátszó a búra és az izzó ne lógjon ki belőle. Az is előnyös, ha a fényerősség szabályozható.

A fényforrások területén a kínálat végtelen. A praktikus használhatóság mellett az esztétikum is fontos szerepet játszik. A Netlámpa kínálatában mindenféle stílusban és árkategóriában kapható asztali lámpa, mennyezeti ledpanel és jelzőfény, egyszóval minden, ami az irodai világításhoz szükséges.