Gyerekszoba lámpa

Gyerekszoba lámpa

1
1(22 termék)
-- Ft
TRIO R52411112 Rennes 4W 350lm 3000K kék asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411115 Rennes 4W 350lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52411192 Rennes 4W 350lm 3000K lila asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391115 Viper 3W 260lm 3000K zöld asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52391187 Viper 3W 260lm 3000K ezüst asztali lámpatest
-- Ft
TRIO 527290101 Lupo 5W 550lm 3500K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO 527290102 Lupo 5W 550lm 3500K fekete asztali lámpatest
-- Ft
TRIO 508300132 Kimi 42W E27 fekete asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52631106 Bulb asztali lámpa
-- Ft
TRIO R52481106 Globe asztali lámpa
-- Ft
TRIO R52471106 Ball asztali lámpa
-- Ft
TRIO R52491106 Karo asztali lámpa
-- Ft
TRIO R52721115 Cobra zöld asztali lámpa
-- Ft
TRIO 508300131 Kimi 42W E27 fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO 5027011-17 Pronto 18W E27 többszínű asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R52641106 Smiley asztali lámpa
-- Ft
TRIO R52461106 Skull asztali lámpa
-- Ft
Műanyag mackó LED-es éjjeli fény
1
1(22 termék)

Gyerekszoba lámpa – a funkció, játékosság és esztétikum egysége

Megfelelő gyerekszoba lámpa nélkül a játék, a házi feladatok elkészítése vagy a pihenés se nem hatékony, se nem szórakoztató. Mivel a gyerekszobában számtalan tevékenység zajlik, komoly figyelmet kell szentelniük a szülőknek a világítás kialakítására, hiszen egyetlen típusú gyerek lámpa biztosan nem lesz elegendő. Másfajta fényviszonyok szükségesek, ha játékról van szó, és ismét más, ha tanuláshoz kell az optimális fényt biztosítani. Ha pedig még kicsi a gyerek, és fél a sötétben, erre is egy speciális lámpa lehet a megoldás.

Különösen nagy követelményeket támasztunk a gyermekszobai lámpákkal szemben, mivel azoknak megfelelő fényt kell biztosítaniuk minden gyermek tevékenységéhez, biztonságosnak kel lenniük, ráadásul a gyerekszoba bútorhoz is passzolniuk kell. Függetlenül attól, hogy játszik, alszik vagy fest a kicsi, a gyermekszobában semmi sem működik megfelelő fény nélkül!

Lámpa gyerekszobába

Van néhány általános szempont, amelyet minden egyéb tényezőtől függetlenül érdemes szem előtt tartani, ha a legkisebbek szobájának megvilágítását tervezzük.

Az első és legfontosabb tényező, amire gondolni kell ennek kapcsán, hogy a termék és annak használata biztonságos legyen. A műanyag lámpák általában biztonságosabbak, mint az üvegből készült társaik, mert nem törnek össze akkor sem, ha játék közben valami baleset éri őket, így nem okozhatnak sérülést, ellentétben üvegből készült társaikkal. A régebbi típusú, vagy „örökölt” gyerekszoba lámpa anyagi szempontokat figyelembe véve előnyös lehet, azonban ilyen esetekben nagyobb eséllyel számíthatunk valamilyen műszaki meghibásodásra, amely szintén veszélyes lehet a gyerekre nézve. A nem megfelelő színhőmérséklet kiválasztása is problémákhoz vezethet – koncentrációs nehézségeket, szem- és fejfájást eredményezhet. Általánosságban elmondható, hogy a tanuláshoz hideg fehér fény ajánlott, a pihenéshez a meleg fehér a legkedvezőbb, míg a fővilágítás esetében a nappali fehér, vagyis a semleges fény az optimális.

Esztétikum és inspiráció

A biztonsági kérdések után másodlagos szempontnak tűnhet, ám szintén fontos, hogy a világítótest megfeleljen bizonyos esztétikai követelményeknek. A lámpák fő funkciója természetesen az, hogy megfelelő fényviszonyokat biztosítsanak különféle mindennapi tevékenységeinkhez, azonban emellett alapvetően meghatározzák a helyiség stílusát és hangulatát is, nem beszélve annak fontosságáról, hogy a használója számára eléggé tetszetős legyen. Egy gyerek mennyezeti lámpa már külső megjelenésében is más, mint egy felnőtt, hagyományos mennyezeti lámpa. A kínálat rendkívül széles, találhatunk állatmintás, mesefigurás, focilabdára emlékeztető vagy éppen virágmintás darabot is. Ugyanígy az asztali lámpa gyerekek számára készülő változata lehet színes, mintás, állatformájú, de akár közlekedési járművet vagy szuperhőst is mintázhat. S hogy miért lehet lényeges, hogy speciális gyerekszoba lámpa kerüljön a kicsik szobájába? Azért, mert a felnőttekre is jellemző, de a gyerekekre talán még inkább, hogy környezetük hatással van a hangulatukra. A szobában található színek, formák, fények mind hozzájárulnak egy olyan inspiráló és rendezett környezet kialakításához, amelyben a gyermeki fantázia szabadon szárnyalhat, egyszerre ad teret a spontán játékra és a pihenésre is, vagyis a gyerek lelki fejlődése optimálisan zajlik.

A gyerekszobai lámpák kategóriában külön érdemes szólni egy speciális terméktípusról. Nem minden esetben szükséges éjjeli lámpa a gyerekeknek, ha azonban a kicsik félnek a sötétben, nem tudnak elaludni némi világosság nélkül, a problémát egy éjjeli lámpa oldhatja meg. Ez a termék akkor is ideális, ha többen alszanak egy szobában, hiszen a fénye annyira lágy kis térre korlátozódik, hogy gond nélkül el lehet aludni mellette, nem zavaró annak sem, aki alváshoz a sötétet szereti.

Összegzés

Összesítve elmondható, hogy egy gyerekszoba megvilágításának kialakításakor a legfontosabb, hogy legyen egy főfény, amely semleges színhőmérsékletű, szórt fényt ad, s lehetőleg az egész helyiséget megvilágítja. Emellett a gyermek vagy gyermekek napi tevékenységeihez (játék, tanulás, esti meseolvasás stb.) érdemes megfelelő kiegészítő fényforrásokról gondoskodni. Ügyelni kell arra, hogy amennyiben többen használják az adott helyiséget, ne legyen probléma a különböző típusú lámpák használatából. Be lehet a szobát úgy rendezni, hogy az egyik sarokban az íróasztal foglal helyet, ahol a gyerek asztali lámpa biztosít világosságot a házi feladat elkészítéséhez; míg a másik sarokban a szoba másik lakója egy fali lámpa vagy gyerek mennyezeti lámpa kellemes fényénél játszhat vagy pihenhet.