Ledvance professzionális világítás

Ledvance professzionális világítás

1
1,2,3,4,5...(278 termék)
-- Ft
Ledvance VAL 4x rugós rögzítő
1
1,2,3,4,5...(278 termék)

Ha professzionális világítás, akkor Ledvance!


A Ledvance termékek nemcsak a lakossági világítás szintjén népszerűek, hanem a professzionális kategóriában is világszínvonalat képviselnek. Bármilyen fényforrásról is legyen szó (egyszerű LED izzó, RGB lámpa, smart kapcsoló vagy LED reflektor), a márka magas minőséget és hatalmas választékot kínál.

A megfelelő világítási koncepció döntő tényező a koncentrált munkavégzés során: eredményeképpen magasabb a termelékenység, minimálisra csökkenthető hibaarány, a munkatársak pedig elégedettek, ami szintén pozitív hatással van a minőségre és a hatékonyságra. Határozottan megéri tehát figyelmet és energiát fektetni abba, hogy a világítás valóban professzionális legyen, s ebben nyújtanak kiemelkedően nagy segítséget a Ledvance termékei.

Ergonómia és fény

Nemcsak otthon, hanem a munkahelyeken is rendkívül fontos, hogy fénynek alkalmazkodnia kell az emberek fizikai és mentális szükségleteihez, hiszen a legtöbben a napjuk nagy részét: négy, hat vagy nyolc órát (esetleg ennél is több időt) itt töltik. Akik pedig szellemi munkát végeznek, munkaidejük csaknem kilencven százalékában a számítógép előtt ülnek, ami hatalmas terhelést jelent a szemeknek és az idegrendszernek is. Ez a terhelés azonban az irodai világítás ergonomikus tervezésével csökkenthető, a fáradási idő kitolható megfelelő fényekkel.

De mit jelent valójában az optimális és ergonomikus világítás? Természetesen fontos a lámpatestek külső megjelenése, egy vintage lámpa igen jól mutathat egy vintage stílusban berendezett irodában, a modern enteriőrt pedig RGB fényforrás segítségével még trendibbé tehetjük. Vannak azonban ennél alapvetőbb és fontosabb elvárások is a munkahelyi világítással szemben. Ezek közül az első, hogy a körülmények – köztük a fény –, ne legyenek káros hatással az ott dolgozók egészségi állapotára. A megfelelő munkavégzési feltételekről minden esetben a munkáltató kötelessége és felelőssége gondoskodni. A rosszul megválasztott és beállított fények fej- és szemfájdalmat okozhatnak, hosszabb távon pedig akár a látás romlásához is vezethetnek. A dolgozók hamar elfáradnak a nem optimális fényviszonyok miatt, koncentrációs készségük rövid idő után csökkenni kezd. A leírtak megelőzése érdeklében fontos, hogy a fényeket mindig a helyiségben végzett tevékenységek alapján tervezzük meg, ugyanis egy-egy munkafolyamat vagy feladat teljesen más elvárásokat támaszthat a világítással szemben. Az, hogy milyen tevékenység zajlik egy cégnél, alapvetően meghatározza, hogy milyen fényerőre és színhőmérsékletre lesz szükség, illetve, hogy milyen fő- és kiegészítő világítás lesz az ideális. Emellett persze, figyelembe kell venni a helyiség, illetve a létesítmény adottságait – a természetes fény mennyiségét, a helyiségek méretét, a belmagasságot stb., illetve olykor a dolgozók egyéni szükségletei is meghatározók lehetnek.

Az ergonomikus világítás céljai a munkahelyeken:

  • A nappali fény ésszerű integrálása az általános világításba
  • Harmonikus fényeloszlás lágy kontrasztokkal és csekély árnyékképzéssel
  • Egészséges egyensúly biztosítása a közvetlen és közvetett megvilágítás között.

Mindez úgy érhető el, hogy a világítási megoldásoknak könnyen hozzáigazíthatónak kell lenniük az egyéni igényekhez is. Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az „okos” megoldások, így az úgynevezett okos világítás is egyre inkább elterjed. Legfontosabb tulajdonsága a szabályozhatósága, illetve rugalmas vezérlési lehetőségei, melyek smart kapcsoló és telefonos applikációk segítségével valósulnak meg. Az okos világítás esetében hagyományos kapcsológombot is használhatunk, de hangvezérléssel vagy néhány, okostelefonon keresztül történő beállítással megváltoztathatjuk a fény színét, színhőmérsékletét vagy a fényerősséget – akár a távolból is. Vagy például mozgásérzékelős lámpatestek esetében beállíthatjuk a hatótávolságot és a hatóidőt.

Gazdasági szempontok

A fent leírtakon túl fontos tényező a vállalat világítási koncepciójának megtervezése során a költséghatékonyság, és egyre több cég fordít gondot arra is, hogy környezetbarát megoldásokat alkalmazzon. Már lakossági fogyasztás szintjén is jelentős összegeket takaríthatunk meg csupán azzal, ha a régi, hagyományos halogén izzóinkat LED lámpatestre cseréljük. Egy nagyvállalat szintjén pedig nagyságrendekkel csökkenthető a villanyszámla LED segítségével. Köztudott, hogy egy LED izzó jóval kevesebbet fogyaszt halogén társánál – általa mérsékelhetjük az üzemeltetés költségeit, s egyúttal takarékoskodhatunk az energiával is. Emellett egy LED panel vagy egy LED spot izzó élettartama összehasonlíthatatlanul hosszabb, mint a hagyományos izzóé, vagyis LED lámpatest használatával csökkenthető a termelődő hulladék mennyisége is.

A dimmelhető (vagyis állítható fényerejű) és a mozgásérzékelős lámpák szintén a segítségünkre lehetnek, ha a világításon szeretnénk spórolni, ugyanis lehetővé teszik, hogy csak annyi fényt használjunk, amennyire valóban szükségünk van.

Ahány munkahely, annyiféle optimális világítási koncepció

Ahogy már említettük, a létesítmény adottságai és a benne folyó tevékenység alapvetően meghatározza, hogy milyen világítási megoldás lesz a vállalatnál az ideális. Ami minden esetben fontos szempont a tervezésnél, hogy a helyiségek fő- és kiegészítő fényforrásait mindig össze kell hangolni egymással, hogy azok együttesen alkossanak egy jól működő, rugalmasan variálható világítási koncepciót.

Természetesen nem ugyanazok lesznek az optimális lámpatestek, ha egy egylégterű iroda, és ha egy műhely világítását kívánjuk megtervezni. Míg egy irodában a LED panel általános fénye mellett egy asztali lámpa, íróasztal lámpa lehet az ideális kiegészítő fény, más jellegű feladatok, munkafolyamatok esetében a LED reflektor fog megfelelő fényviszonyokat biztosítani. Hasonlóképpen nem ugyanarra a fényerőre és színhőmérsékletre lesz szükség egy mérnök asztalánál, mint egy call centeres irodában. Akármilyen területről legyen szó, ha professzionális világításra van szükség, a Ledvance termékkínálatában mindenki megtalálja a számára legjobb megoldást.