Karácsonyi dekorációs világítás

Karácsonyi dekorációs világítás

1
1,2,3,4,5...(204 termék)
1
1,2,3,4,5...(204 termék)

Karácsonyi dekoráció – szikrázó fények az ünnepi hangulatért

A karácsonyi dekoráció minden háztartásban mást jelent, hiszen, ahogy a mondás tartja: ahány ház, annyi szokás. Ám az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek a különféle karácsonyi fénydekorációk, mint például a jégcsap füzér, a számtalan változatban kapható kültéri fényfüzér vagy a fényfüggöny. Vannak, akik inkább a kertet vagy a teraszt díszítik, míg másoknál a karácsonyi dekoráció ablakba kerül. Egyre előkelőbb helyet foglal el az ünnepi díszítőelemek között a karácsonyi világítás, és egyre többen színesítik a hosszú téli estéket karácsonyi fényekkel kint és bent egyaránt. A szobákban a klasszikus karácsonyfa világítás hangulatos légkört teremt, emellett azonban évről évre többen választanak színes fényeket az ünnepi hangulat megteremtéséhez. A következőkben megmutatjuk, mi mindent érdemes figyelembe venni a fénydekoráció tervezésénél.

Csak a kreativitás szab határt…

Legyen szó a karácsonyfáról a nappaliban vagy feldíszített fenyőről az előkertben: a karácsonyi fények az adventi időszak elmaradhatatlan részét képezik. Ezek nélkül a téli esték ridegek, barátságtalanok, szürkék lennének, hiányozna az ünnepi hangulat, a meghittség, amely az év leghidegebb időszakát kedvesebbé, barátságosabbá teszi. A karácsonyi lámpás dekoráció az elmúlt években egyre népszerűbbé vált, s a növekvő keresletre a gyártók kínálatuk bővítésével, vagyis egyre többféle termékkel reagáltak. Míg régebben egyetlen fényfüzér is elég volt egy karácsonyfa megvilágításához a nappaliban, ma már sok háztartásban a teljes belső tér vagy a ház körüli terület ünnepi fényárban úszik. Az egyszínű vagy színes fényfüzérek mellett világító csillagokkal, jégcsap fényfüzérrel, fényfüggönnyel egészül ki a karácsonyi lakásdekoráció. Vásárlás során mindig érdemes ellenőrizni a termékismertetőn, hogy az adott árucikk beltéri vagy kültéri használatra készült-e, ugyanis a kültéri fényfüzér és az egyéb kültéri karácsonyi dekoráció sokkal inkább ellenáll az időjárás viszontagságainak, mint beltéri társaik, amelyek kint nem alkalmazhatók biztonságos módon, hiszen nincsenek védve a nedvességtől, ezért rövidzárlatot és áramütést okozhatnak. Főként a karácsonyfa díszítése során ügyelni kell arra is, hogy a világítótestek ne gyulladjanak meg, mivel a fa igen könnyen lángra kaphat.

Előnyben az energiatakarékos megoldások

Bármilyen hangulatosak is a pazar karácsonyi fények az előkertben és a ház körül, óriási mennyiségű áramot fogyaszthatnak. Erre megoldást jelenthet, ha modern és energiatakarékos LED-es fényforrásokat vásárlunk. Kültéri használatra választhatunk szolár lámpákat, amelyek napenergiával működnek, ezért nem igényelnek áramot a hálózatról, nem növelik a villanyszámlánkat. Ellenkező esetben érdemes gondosan figyelni arra, hogy éjszakára kapcsoljuk le az összes fényt, elkerülve a túlzott energiafogyasztást – s ezzel a megnövekedett rezsiköltségeket.

Színes fények a meghitt hangulatért – akár egész évben!

A „téli depresszió” mindenki számára ismert fogalom, azt azonban kevesen tudják, hogy a karácsonyi dekoráció ezzel a problémával is felveheti a harcot. A 20. század eleje óta léteznek különböző tudományos megközelítések, amelyek kifejezetten a színes fényt ajánlják terápiás célra különféle hangulatzavarok, depresszió és levertség ellen. Bár a színek hatását már a középkorban is alkalmazták gyógyászati ​​célokra, sokáig nem volt semmilyen tudományosan megalapozott koncepció. A színek emberi pszichére gyakorolt ​​hatását ma már tényként kezeljük. A speciális hangulatfények egyesítik a fény és a színterápia pozitív hatásait. Hangulattól függően beállítható a kívánt szín a lámpában, így a karácsonyra vásárolt színes fényfüzérek és fényfüggönyök tulajdonképpen egész évben használhatók. Minden színnek sajátos hatása van: a piros például serkentő és aktiváló hatású. A fáradtság ellen is segít, és erősíti az önbizalmat. A narancssárga elősegíti a koncentrációt és a kreativitást, és igazi stresszoldó. A citromsárga segít leküzdeni a félelmeket és a feszültséget azáltal, hogy erősíti az idegrendszert, és optimizmust áraszt. A zöld kiegyensúlyozó hatású, nyugalmat és harmóniát hoz. A kék ellazít, és elősegíti a belső csendet. Nem szükséges tehát a karácsonyfával együtt a fényfüzéreket is a száműzni a lakásból vízkeresztkor – némi kreativitással csaknem egész évben élvezhetjük szépségüket, illetve hangulatteremtő és -javító hatásukat.