Oldalfali lámpa

Oldalfali lámpa

1
1(5 termék)
1
1(5 termék)

Oldalfali lámpa – a sokoldalú, praktikus fényforrás

Az oldalfali lámpa felhasználása igen sokoldalú – a kategória pedig nagy, hiszen magába foglal a fali olvasólámpa, a hagyományos fali lámpa és a fali éjjeli lámpa mellett egyéb lámpatípusokat is, ilyen például a kültéri oldalfali lámpa vagy az éjszakai fényt adó LED fali lámpa. Rendeltetése ugyan mindegyik terméknek más, de közös tulajdonságuk, hogy az oldalfalra szereljük fel őket. Kiváló választást jelentenek bármelyik helyiség megvilágítására, így találkozhatunk velük az előszobában, a nappaliban, a fürdőben – de szinte bármelyik más helyiségben és akár a házon kívül is. Funkcionális kialakításuk lehetővé teszi a könnyű felszerelést. Meglehetősen helytakarékosak, és fajtájuktól függően vagy kiváló fókuszált megvilágítást, vagy kellemes hangulatfényt adnak. Minden helyiség világítása akkor ideális, ha a fő- és a kiegészítő világítás egymással összhangban van, s együtt alkotnak egy jól működő világítási koncepciót. Az oldalfali lámpa jellemzően kiegészítő fényként alkalmazandó, ennélfogva a lámpatest kiválasztása során mindenképpen figyelembe kell venni a főfényt, illetve azt, hogy milyen célra szeretnénk használni. Nem mindegy, hogy éjszakai fényt szeretnénk, az előszobában akarunk sötétben is tájékozódni segítségével, vagy az esti olvasáshoz kívánunk optimális fényviszonyokat teremteni. A fényerőt és a színhőmérsékletet mindig annak függvényében kell megtervezni, hogy az adott helyiségben milyen tevékenységeket fogunk végezni, s azoknak milyen fényigényük van.

Minden igényt kielégítő sokféleség

Mint írtuk, sokféle falilámpa létezik, a legismertebb talán a fali olvasólámpa, amely – ahogy neve is jelzi – elsősorban olvasáshoz szolgáltat fényt. Jellemzően a fotel vagy az ágy melletti/mögötti falra szokás ezeket a lámpatesteket felszerelni. Ha franciaágyról van szó, célszerű állítható fényű fali olvasólámpát választani, hogy partnerünket biztosan ne zavarja a fény, amikor ő már pihenne. Olvasáshoz, szellemi tevékenységhez leginkább a hideg vagy semleges fehér fény javasolt.

A fali éjjeli lámpa fényereje általában gyengébb, színhőmérséklete pedig melegebb, mint az olvasólámpáé, hiszen ezt a fényforrást arra használjuk, hogy alapvető tájékozódáshoz biztosítson megfelelő fényt. Ha például éjszaka kimegyünk egy pohár vizet inni, nem kell a mennyezeti lámpát felkapcsolni, hanem elég az éjszakai lámpa fénye ahhoz, hogy kitaláljunk a konyhába. Ennek fénye általában jóval gyengébb, nem olyan zavaró a vaksötétség után, mint egy erősebb világítás. A kapcsoló pedig elérhető távolságban van, az ágy közelében.

Hálószobába, nappaliba, de akár dolgozószobába vagy irodába is hasznos lehet egy olyan modern fali lámpa, amely USB töltési funkcióval is rendelkezik. Egyes típusok amellett, hogy szokásos tevékenységeinkhez optimális fényt adnak, telefontartóval is fel vannak szerelve, így igen praktikusak.

Amennyiben egy lámpatesttel szeretnénk megoldani a hangulatvilágítást és a funkcionális fényt, választhatunk olyan lámpamodellt, amelynél a fényerő, a színhőmérséklet, de akár a fény színe is változtatható, így néhány apró beállítás segítségével különféle világításokat hozhatunk létre a helyiségben.

A felhasználás szabadsága

Természetesen nem csupán a nappaliban és a hálószobában használhatunk falilámpát, hanem szinte bármely helyiségben. Ha kisebb szobáról van szó, például egy előszobáról vagy két helyiséget összekötő átjáróról, akár fővilágításként is használhatunk fali fényforrást.

Oldalfali lámpa is választható ma már LED-es változatban. A LED fali lámpa bármelyik típusát választjuk, környezetkímélő, energiatakarékos és ezáltal költséghatékony világítás lesz az eredmény, ráadásul a LED izzó nem csupán jóval alacsonyabb fogyasztása miatt gazdaságosabb megoldás a hagyományos halogén izzóknál, hanem sokkal hosszabb élettartama miatt is. Éjjeli fény esetében nem véletlen, hogy szinte már csak LED-es termékekkel találkozunk a boltok polcain és a webshopok kínálataiban. Maga a lámpatest beszerzési ára és az üzemeltetés költsége is rendkívül baráti. Legtöbbjük alkonyatérzékelővel rendelkezik, vagyis, ha elfelejtenénk lekapcsolni, amint megfelelőnek érzékeli a természetes nappali fényt, a lámpa magától kikapcsol. Míg egyes lámpatestek rendelkeznek éjszakai fény funkcióval, vannak olyan lámpák, amelyeket kifejezetten erre a célra alkottak meg. Nagy segítséget jelentenek olyan otthonokban, ahol kisgyermek vagy idős ember van a családban, és problémát jelent számukra, ha sötétedés után közlekedni, tájékozódni kell a lakásban. De jól jöhet bármely háztartásban, hiszen csak éppen annyi fényt biztosít, amennyire az éjszakai tájékozódáshoz szükség van.

Falilámpa nem csak funkcionális céllal szerelhető fel – a fali spot lámpa vagy például a füstüveg spot falikar dekorációs szerepet is betölthet, kiemelheti, vagy reflektorfénybe állíthatja a szoba egy-egy részletét, elemét.