Függesztett led lámpa

Függesztett led lámpa

1
1(16 termék)
1
1(16 termék)

LED függeszték – az ezerarcú fényforrás

A LED függeszték és a design mennyezeti lámpa szinte vonzzák a tekinteteket, hiszen a szoba közepén „lebegnek”, kellemes fénnyel töltve meg a teret. Felfüggesztésük kötelek, drótok vagy rudak formájában általában nem túl feltűnő, így maga a fényforrás az, ami dominál. A ledes mennyezeti lámpa gyakran kerül asztalok és munkafelületek fölé, így szolgáltat közvetlen megvilágítást a munkához, ami lehet konyhai vagy más jellegű. A LED függőlámpák választéka különösen nagy, mivel a kompakt fényforrás lehetővé teszi a tervezők számára, hogy sok új formát hozzanak létre, szabadon engedve kreativitásukat. Akinek a lakberendezés a hobbija vagy a hivatása, annak ez a lámpatípus lehetővé teszi, hogy igazán stílusos kompozíciókat álmodjon és valósítson meg saját maga és mások örömére.

Formák és lehetőségek

Nagyon sokféle LED függőlámpa létezik, elvégre gyakorlatilag nincsenek térbeli korlátozások, ellentétben a fali és mennyezeti lámpákkal, vagy akár a süllyesztett spotlámpákkal. Akár szimmetrikus vagy aszimmetrikus, minimalista vagy modern, esetleg rusztikus stílusú lámpát keresünk otthonunkba – ebből a típusból biztosan találunk az elképzeléseinken megfelelő és a lakásunkba igazán illő darabot.  A függőlámpa lehet keskeny és hosszúkás, kerek vagy szögletes. A magasságban is nagy a szabadság. A felhasznált anyagok között fém, szövet, üveg, műanyag, fa és rattan egyaránt szerepelhet. A sárgaréz, króm vagy arany függőlámpák egyszerre modernek és elegánsak.

Milyen magasra kell függeszteni egy LED függesztéket?

Ha este az asztalnál is látni szeretnénk a velünk szemben ülő személyt, akkor a legjobb, ha kb. 80–100 centiméterrel az asztal fölé lógva szereljük fel. Így jó látási viszonyokat teremthetünk a helyiségben, ugyanakkor senki sem üti be a fejét, amikor leül vagy feláll.

Állítható magasságú LED mennyezeti lámpa

Az, hogy a LED függeszték magassága állítható-e vagy sem, teljesen a szóban forgó terméktől függ, tehát nem minden függőlámpa esetében van erre lehetőség. Ha fontos, hogy a lámpa állítható legyen, érdemes alaposan szemügyre venni vásárlás előtt a termékismertetőt, s olyan darabot választani, amelynél az „állítható magasság” funkció fel van tüntetve. Fontos tudni, hogy ez egy igen praktikus lehetőség. Csak annyit kell tenni, hogy a kábelen a kívánt iránynak megfelelően igazítunk egy kicsit, és a lámpa máris kissé felfelé vagy lefelé bocsátja ki fényét.

Milyen színhőmérsékletet és fényerőt válasszunk?

Attól függ, melyik helyiségről van szó, illetve, hogy abban milyen tevékenységeket végzünk. Ha azokról a szobákról van szó, ahol a pihenőidőt töltjük (pl. hálószoba) a meleg fehér fény a legjobb választás, melynek színhőmérséklete kevesebb, mint 5300 Kelvin. A semleges fehér fény (4500–4600 Kelvin) azokban a helyiségekben ideális, amelyekben szokásos nappali tevékenységeinket végezzük (konyha, folyosó, fürdőszoba). A hideg fehérben (6500 Kelvin felett) nagyobb a kék aránya, stimuláló hatással van a koncentrációra és a teljesítményre, ezért jó választás dolgozószobákban vagy irodákban.

További fontos kritériumok a lumenben megadott fényáram. Viszonyítási alapként: egy hagyományos 60 W-os izzó körülbelül 800 Lumen fényt bocsát ki. A sugárzás szöge szintén fontos a helyiség (zónás) fényereje szempontjából. Az, hogy végül milyen fényerő érhető el a szobában, többek között a falak és a bútorok színétől is függ. A sötétebb környezet sok fényt nyelhet el, a világosabb szobába kisebb fényerő is elég lehet a kellemes fényviszonyok kialakításához.

Akár modern függeszték illik a lakásunkba, akár egy hagyományosabb, klasszikusabb, esetleg vintage modell lenne az ideális termék, függesztett LED lámpák között biztosan találunk olyan darabokat, amelyek teljes mértékben megfelelnek az elképzeléseinknek.