Garázs és pince világítás

Garázs és pince világítás

1
1,2(44 termék)
1
1,2(44 termék)

Mit kell tudni a műhely, garázs, pince világításáról?

A műhely, garázs, pince lámpa kiválasztásakor ügyeljen a funkcionalitásra, a fényerősségre és az IP védettségre.

A garázs a legtöbb esetben egy többcélú, többnyire ablaktalan tárolóhelyiség. Itt parkolunk az autóval, sokszor itt van a műhelyünk is, és egyéb tárolási funkciókat is betölt. A pince is elsősorban tárolóhelyiség, ahol a garázzsal ellentétben még a nedvességgel is számolnunk kell. A biztonságos ki- és beparkoláshoz, a pakoláshoz és a műhelyben végzett munkához is megfelelő mesterséges megvilágítás szükséges, tekintve, hogy ezek a helyiségek zömükben nélkülözik a természetes fényt.

Egy garázslámpa a legtöbb esetben két fő kihívással küzd. Egyrészt meg kell oldani, hogy ne legyen útjában a felnyíló elektromos kapunak, másrészt a lámpának meg kell világítania az egész teret, miközben az alacsony belmagasság és a bent álló autó miatt a mennyezeti garázs lámpa fénye leginkább csak a kocsi tetejét világítja meg, míg a többi részt leárnyékolja. A megoldás mindkét problémára hosszúkás led fénycsövek vagy led mennyezeti panelek használata, esetleg mennyezeti lámpa helyett fali lámpák felszerelése.

  1. A fénycsöves lámpák energiatakarékosak, és a helyiséget egyenletesen világítják meg. Központi világításként elsősorban hosszú lámpatestek használatosak led fénycsövekkel. A legelterjedtebb a T8 led fénycső. A led panelek is ideálisak melléképületek világításaként, hiszen 2-3 centiméteres vastagságuk alig vesz el az alacsony belmagasságból, erős fényükre pedig igen nagy igény van ezekben a sötét helyiségekben.
  2. Fali lámpa használatával kiküszöbölhető az a hiba, hogy a bent álló autó leárnyékolja az összes mennyezeti fényt. Ha ilyen világítást választunk, ügyeljünk a lámpák megfelelő elhelyezésére: szemmagasság fölé tegyük, hogy a fényük ne legyen vakító, és a lámpatest ne legyen a közlekedés útjában, hiszen az balesetveszélyes.
  3. Ha a műhelyünk is a garázsban van, nem feledkezhetünk meg a munkapad megvilágításáról sem. Itt is a fénycsöves lámpa a leginkább ajánlható, de egy beépített led szalag is előnyös lehet, hiszen hossza a munkapad méretéhez igazítható, és fényereje is megfelelő. Ha aprólékos munkát végzünk, jó szolgálatot tesz egy irányítható fényű munkalámpa vagy asztali lámpa, lehetőleg semleges fehér vagy hideg fehér színhőmérséklettel. A meleg fehér fény kellemes ugyan, de álmosít, és a kontrasztokat nem emeli ki eléggé: hideg fehér fényben jobban megy a munka. Bizonyos műhelyekben (például autófényező) fontos szempont lehet a megfelelő színvisszaadás, amelynek mértéke a CRI (Color Rendering Index), ami a színek valósághűségét adja meg 1-től 100-ig. A 85 vagy annál magasabb CRI-értékek a legjobbak, mert ezek jelzik a legpontosabb színvisszaadást, vagyis azt, hogy a lámpa fényében látott szín a valóságoshoz a lehető legközelebb áll. Ha a pince nedves, vagy ha a műhelyben vízzel dolgozunk, szükséges lehet a magasabb IP védettséggel rendelkező ipari lámpa beszerelése biztonsági okokból.
  4. A garázs külső megvilágítására egy hagyományos led reflektor vagy mozgásérzékelős led reflektor is kiváló választás. Ez utóbbi típus szenzorral van ellátva, érzékeli a mozgást, automatikusan be- és kikapcsol, tehát csak akkor világít, ha valóban szükséges.

A kültéri világítás esetében ajánlott a minimum IP44 védettség. Ez azt jelenti, hogy a lámpa védett az apró méretű szilárd tárgyak és a fröccsenő víz ellen. Ha por elleni védelemre is szükségünk van, akkor az IP szám első jegyének értéke 5 vagy 6 legyen.

Az energiatakarékos és környezetbarát led technológia használatával lényegesen csökkenthetjük villanyszámlánk összegét. Egy átlagos led fényforrás élettartama 30 000 – 50 000 óra, azaz évtizedekig üzemképesek, nem kell őket cserélni. Ha még nem tette, feltétlenül cserélje ki a lámpatestek fényforrásait ledes technológiára.