Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.

Tájékoztató elektomos és elektronikus berendezések - veszélyes hulladék kezeléséről


Kedves Vásárlóink!

Kedves Vásárlóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezések kizárólag az egyéb háztartási hulladékoktól elkülönítve, szelektíven gyűjthetőek és ártalmatlaníthatóak!

Erre figyelmeztet a termékeken, vagy az egyéb tájékoztató anyagokon feltüntetett, elkülönített hulladékgyűjtésre utaló áthúzott, kerekes gyűjtőedény jelölés is.

undefined


Mit jelent a használt vagy hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezés?

Az elektromos és elektronikus berendezések hulladékai (e-hulladékok) közé tartoznak többek között a különböző lámpák és a világítótestek is:

·         egyenes és kompakt fénycsövek

·         nagy intenzitású kisülőlámpák (nagynyomású nátriumlámpák, fém halogénlámpák)

·         kisnyomású nátriumlámpák

·         LED

·         keresőlámpák, spotlámpák

·         zseblámpák és reflektorok.

E-hulladék lehet egy akár még működő, de már nem használt eszköz, vagy egy működésképtelen berendezés is.

Miért lehet veszélyes az e-hulladék?

Az elektromos és elektronikus berendezésekben található egyes alkatrészek tartalmazhatnak veszélyes anyagokat (például higanyt), melyek a kommunális hulladékokkal együtt kezelve komoly környezeti és természetvédelmi problémákat okozhatnak, ezért fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára (lomtalanítás során sem), és ne helyezzük ki őket a természetbe se.

Az e-hulladékot a kommunális hulladéktól elkülönítetten kell gyűjteni, nem kerülhet a települési hulladékok gyűjtésére szolgáló gyűjtőedénybe, települési hulladékként nem ártalmatlanítható.

Az emberi egészség és a környezet tisztaságának megóvása érdekében a berendezések használata során a használati utasításban található előírásokat maximálisan be kell tartani.

Egyes, az általunk forgalmazott berendezések (például zseblámpák) tartalmazhatnak elemeket vagy akkumulátorokat is. Az elemek és akkumulátorok pontos típusa az elektromos és elektronikus berendezés csomagolásán és/vagy használati utasításában található meg. Az elhasznált akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok felhasználó általi eltávolítása nem javasolt. Amennyiben a berendezésekbe szerelt akkumulátor cseréje szükséges, keresse fel szervizhálózatunk, és kérje szakember segítségét. Az elhasznált elemek és akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülhetnek, ezért a települési hulladéktól elkülönítve, szelektíven kell gyűjteni.

Mit tehet, ha használt vagy hulladékká vált elektromos vagy elektronikai berendezése keletkezett?

A környezetvédelmi jogszabályok előírásai alapján fogyasztónak minősülő vásárlóink, illetve a természetes személy hulladékbirtokosok számára biztosítjuk, hogy használt vagy hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezéseiktől térítésmentesen válhassanak meg.

Társaságunk a vásárolt berendezéssel azonos mennyiségű és azonos használati célú használt vagy hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezés átvételét házhozszállítás esetén is ingyenesen biztosítja.

Társaságunk az alábbi üzletekben, nyitvatartási időben, átvételi pontokat működtet:

·         BestByte Allee (Allee Bevásárlóközpont)

1117 Budapest, Október huszonharmadika utca 8-10.

·         BestByte Eger (Agria Park)

3300 Eger, Törvényház utca 4.

·         BestByte Győr (Győr Plaza)

9024 Győr, Vasvári Pál út 1/A.

·         BestByte Kecskemét (Malom Központ)

6000 Kecskemét, Korona utca 2.

·         BestByte Nyíregyháza (Korzó Bevásárlóközpont)

4400 Nyíregyháza, Nagy Imre tér 1.

·         BestByte Orosháza

5900 Orosháza, Kistemplom utca 2/A.

·         BestByte Székesfehérvár (Prémium Center)

8000 Székesfehérvár, Balatoni út 44-46.

·         BestByte Törökbálint (Atlanta Center)

2045 Törökbálint, Dulácska utca 2.Felhívjuk figyelmüket, hogy átvételi pontjainkon csak a kisméretű, háztartásban képződő használt elektromos, elektronikai berendezést vagy e-hulladékot áll módunkban átvenni (melynek egyik oldala sem haladja meg a 25 cm-t, a fénycsövek kivételével).

Amennyiben az e-hulladék (például nagyméretű világítótest) mérete meghaladja az üzletekben leadható használt vagy hulladékká vált elektromos és elektronikai berendezés méretét, akkor a 1151 Budapest, Harsányi Kálmán utca 85. szám alatt található átvételi ponton biztosítjuk ezen e-hulladékok visszavételét, nyitvatartási időben.

De vásárlóink bármelyik elektromos és elektronikus berendezést értékesítő kereskedőnél is térítésmentesen leadhatják használt vagy hulladékká vált berendezéseiket, hiszen Társaságuk az elhasznált elektromos és elektronikus berendezések átvételével, visszavételével, gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos valamennyi felmerülő költséget viseli és erre garanciát vállal.

Továbbá általános szabály, hogy a használt vagy hulladékká vált elektromos, elektronikai berendezések a települési hulladékudvarokban is leadhatók. Az Önökhöz legközelebbi, e-hulladék átvételét is biztosító hulladékudvarról a közterület-fenntartó vállalat vagy az önkormányzat weboldalán tájékozódhatnak.

Megtagadható-e a felajánlott e-hulladék átvétele?

Amennyiben a használt vagy hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezés a visszavételt végző egészségére vagy testi épségére súlyos veszélyt jelent, Társaságunk az elektromos, elektronikus berendezés visszavételét megtagadhatja.

További információk

Társaságunk a felelősségteljes terméktervezéssel, környezetbarát megoldások alkalmazásával, és előremutató újításokkal, elkötelezetten járul hozzá környezetünk védelméhez.

Az általunk forgalmazott elektromos és elektronikus berendezések a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A gyártás során általunk felhasznált alapanyagok kiválasztásánál elsőbbséget biztosítunk azon anyagoknak, melyeknek környezetre gyakorolt hatásai kedvezőbbek, újrafelhasználásra, vagy újrafeldolgozásra alkalmasabbak.

Társaságunk környezetbarát megoldásairól, hulladékkezelési politikájáról a kornyezetvedelem@bestbyte.hu e-mail címen érdeklődhet.
Tájékoztató elem és akkumulátor - veszélyes hulladék kezeléséről


Kedves Vásárlóink!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a hulladékká vált elemek és akkumulátorok kizárólag a kommunális hulladéktól elkülönítve, szelektíven gyűjthetőek és ártalmatlaníthatóak! Nem kerülhet a települési hulladékok gyűjtésére szolgáló lakossági gyűjtőedénybe, települési hulladékként nem ártalmatlanítható.

Erre figyelmeztet a termékeken, vagy az egyéb tájékoztató anyagokon feltüntetett, elkülönített hulladékgyűjtésre utaló áthúzott, kerekes gyűjtőedény jelölés is. A jelölés alatt esetlegesen megadott nehézfém vegyjele (Hg – higany, Cd – kadmium, Pb – ólom) a meghatározott határétéket meghaladó nehézfém-tartalomra utalhat.

undefined


Miért lehet veszélyes az elem és akkumulátor hulladék?

Az elemek és akkumulátorok tartalmazhatnak veszélyes anyagokat (például nehézfémeket, kenőolajat), melyek a kommunális hulladékokkal együtt kezelve komoly környezeti és természetvédelmi problémákat okozhatnak, ezért fontos, hogy ne tegyük őket a kukába, az utcára (lomtalanítás során sem), és ne helyezzük ki őket a természetbe se.

A nem megfelelően gyűjtött elem és akkumulátor hulladékok a talajba és a vizekbe kerülve a természetre és az emberi egészségre veszélyt jelenthetnek.

Egyes, az általunk forgalmazott elektromos és elektronikai berendezések (például zseblámpák) tartalmazhatnak elemeket, valamint Li-Ion, Ni-Mh, Ni-Cd akkumulátorokat is. Az elemek és akkumulátorok pontos típusa az elektromos és elektronikus berendezés csomagolásán és/vagy használati utasításában található meg. Az elhasznált akkumulátorok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért azok felhasználó általi eltávolítása nem javasolt. Amennyiben a berendezésekbe szerelt akkumulátor cseréje szükséges, keresse fel szervizhálózatunk, és kérje szakember segítségét.

Mit tehet, ha elem, akkumulátor hulladéka keletkezett?

Az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 445/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseinek megfelelően Társaságunk köteles biztosítani a keletkező elem és akkumulátor hulladéknak a jogszabály szerinti átvételét és gyűjtését.

A Korm. rendelet előírásai alapján fogyasztónak minősülő, illetve a természetes személy hulladékbirtokosok számára az alábbi üzletekben, nyitvatartási időben biztosítjuk, hogy az elem és akkumulátor hulladékuktól térítésmentesen válhassanak meg:

·         BestByte Allee (Allee Bevásárlóközpont)

1117 Budapest, Október huszonharmadika utca 8-10.

·         BestByte Eger (Agria Park)

3300 Eger, Törvényház utca 4.

·         BestByte Győr (Győr Plaza)

9024 Győr, Vasvári Pál út 1/A.

·         BestByte Kecskemét (Malom Központ)

6000 Kecskemét, Korona utca 2.

·         BestByte Kisvárda (Várda Market)

4600 Kisvárda, Városmajor utca 84.

·         BestByte Nyíregyháza (Korzó Bevásárlóközpont)

4400 Nyíregyháza, Nagy Imre tér 1.

·         BestByte Orosháza

5900 Orosháza, Kistemplom utca 2/A.

·         BestByte Székesfehérvár (Prémium Center)

8000 Székesfehérvár, Balatoni út 44-46.

·         BestByte Törökbálint (Atlanta Center)

2045 Törökbálint, Dulácska utca 2.De vásárlóink az ország bármely más, elem és akkumulátor gyűjtőpontján leadhatják az elem, akkumulátor hulladékukat, hiszen Társaságunk a használt elemek és akkumulátorok átvételével, visszavételével, gyűjtésével és kezelésével kapcsolatos valamennyi felmerülő költséget viseli, és erre garanciát vállal.

Továbbá általános szabály, hogy a hulladékká vált elem és akkumulátor a települési hulladékudvarokban is leadható. Az Önökhöz legközelebbi, elem és akkumulátor hulladék átvételét is biztosító hulladékudvarról a közterület-fenntartó vállalat, vagy az önkormányzat weboldalán tájékozódhatnak.

Az átvételi, gyűjtési, kezelési és tájékoztatási kötelezettségeket az általunk megbízott Közvetítő Szervezet közreműködésével teljesítjük. Kötelezettséget vállalunk, hogy a forgalomba-hozatali helyekről, az elem és akkumulátor hulladékok környezetszennyezést kizáró átvételét, rakodását, elszállítását, jogszabályokban meghatározott dokumentálását - a Közvetítő Szervezet közreműködésével végezve - biztosítjuk.


 

További információk

Társaságunk környezetbarát megoldásairól, hulladékkezelési politikájáról a kornyezetvedelem@bestbyte.hu e-mail címen érdeklődhet