Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Hangulatvilágítás-funkcionális fény

Hangulatvilágítás-funkcionális fény

1
1,2,3,4,5(180 termék)
-- Ft
TRIO 225172942 Concha 6W 600lm 3000K antracit fali lámpatest
-- Ft
TRIO 225172931 Concha 6W 600lm 3000K fehér fali lámpatest
-- Ft
TRIO 223310131 Louis 4W 430lm 3000K fehér fali lámpatest
-- Ft
Trio 227860242 SACRAMENTO incl. 1x SMD LED 55W 1x 550lm 3000K fali lámpa
-- Ft
TRIO 223910132 Melvin fekete fényerőszabályzós LED fali lámpa
-- Ft
Varta 16618101421 LED olvasólámpa
-- Ft
Emos P3313 LED USB-s éjjeli fény
-- Ft
TRIO 451850101 Pantilon álló lámpa
-- Ft
TRIO R69021101 Maia 33cm átmérő mennyezeti lámpa
-- Ft
TRIO R52251106 Ringo 15,3 cm átmérő asztali lámpa
-- Ft
TRIO R52221106 John 20,7 cm asztali lámpa
-- Ft
TRIO R52631106 Bulb asztali lámpa
-- Ft
TRIO R52211106 George 20 cm átmérő asztali lámpa
-- Ft
TRIO 225174742 Concha 47 cm antracit fali lámpa
-- Ft
TRIO 229360242 Thames fekete fali lámpa
1
1,2,3,4,5(180 termék)

Hangulatvilágítással a meghitt otthonért

 

Hangulatvilágítás alkalmazásával lakásunk meghitt otthonná válik. A megvilágított és árnyékos területek aránya, a fény-árnyék váltakozása erős hangulatteremtő erővel bír, a világítás a színekkel, anyagokkal, formákkal megegyező jelentőségű lakberendezési eszköz. Kezeljük jelentőségéhez illő figyelemmel.

 

Általános és helyi

 

A világítás fontosságáról már sok cikkben szót ejtettünk. Minden helyiségben szükség van általános, helyi és hangulatvilágításra. Az általános világítás felel az adott szoba központi megvilágításáért, a helyi fény az ott végzett speciális tevékenységekhez (legyen az főzés, olvasás, kézimunkázás, barkácsolás stb.) szükséges irányított, extra, helyi fényt biztosítja, míg a hangulatvilágítás a kellemes légkör felelőse, jelenlétére a nappaliban éppúgy szükség van, mint a háló- vagy gyerekszobában, esetleg a folyosón vagy a fürdőszobában is.

A hangulatvilágítás gyenge, meleg színű, lágy fény, amely nagyon sokféle világítótestből származhat, amelyek segítségével alapvetően kétféle módon érhetünk el dekoratív hatást. Lehet a lámpatest semleges megjelenésű, szinte észrevétlen, mint például egy RGB LED szalaggal kivitelezett rejtett polcvilágítás vagy egy képmegvilágító lámpa esetében. Ilyenkor a dekoratív hatást a megvilágított festmény, dísztárgy, szobanövény stb. szépsége, formája adja. Másik lehetőség, hogy már maga a hangulatlámpa is feltűnő megjelenésű, ilyen esetben a lámpa alakja és fénye együttesen adja a dísztő hatást. Gondoljunk egy szép formájú, többkaros gyertyatartóra, egy sólámpára, vagy egy nagy és átlátszó, design búrával rendelkező hangulatlámpára, halványan világító filament égővel. A lakásbelső berendezése, stílusa ismeretében Önnek kell eldönteni, hogy melyik típust választja.

 

A hangulat

 

Az alábbiakban pár konkrét tipp segítségével igyekszünk ötleteket adni az egyedi hangulatvilágításhoz.

·         A szabályozható fényerejű LED lámpák sok szempontból nagyon praktikusak. Ezek egyszerre tölthetik be a helyi világítás és hangulatlámpa funkcióját, attól függően, hogy milyen erősségű led fényt állítunk be náluk.

·         A hagyományos vagy színes led szalagok, fénycsíkok is sokoldalúan használhatók a lakás szinte minden helyiségében. Ha RGB LED szalagot választunk, nem csak a fény erősségét, de még a színét is szabadon változtathatjuk. Így például egy konyhapult megvilágító vagy egy könyvespolcba épített led szalag is egyaránt lehet helyi vagy hangulatfény – erősségétől, színétől függően.

·         Ha több lámpát csoportosítunk egymás mellé, például a nappali komódján vagy egy könyvespolcon, akkor azokkal többféle módon világíthatjuk meg az helyiséget. Már magával a lámpák csoportosításával is dekoratív hatást érhetünk el, és akkor még a fényükkel való játékot ki sem használtuk. Minden fajta csoportosítás működőképességének alapfeltétele, hogy az egy helyre rendezett tárgyak valamilyen rendező elv mentén kapcsolódjanak egymáshoz (pl. mindegyiknek üveg búrája van, vagy gömb alakúak, vagy vannak arany színű részleteik stb.).

·         Hálószobába, gyerekszobába, folyosóra kifejezetten ajánlott valamilyen éjszakai fény használata. Segítségével álmunkból felriadva is könnyen tudunk tájékozódni, de halovány fénye nem zavar minket a pihenésben. Éjjeli lámpa vagy éjjeli fény számtalan típusban és kivitelben kapható a hagyományos éjjeli lámpától kezdve, az elemes lámpácskákon át a közvetlenül konnektorba dugható irányfényekig.

·         A teamécsesek, gyertyák a hangulatteremtés jól bevált, gazdaságos eszközei. A valódi tűz fényét, melegségét egyetlen égővel sem sikerült mindezidáig tökéletesen reprodukálni. Bármely helyiségben jól használhatók hangulatfénynek, azonban kissé balesetveszélyesek. Égő gyertyát soha ne hagyjunk magára, és vigyázzunk a lecsöppenő viaszra is. Ha a biztonsági verzióra törekszünk, használjunk a gyertyák, teamécsesek, lámpások LED változatait. 

Az éjszakában világító fényekben mindig van valami varázslatos. Kertünk, erkélyünk, ablakunk legcsekélyebb megvilágításával is (pl. leszúrható LED lámpákkal, fényfüzérekkel, fényhálókkal) fokozhatjuk a beltéri hangulatot. Nagyon meghitt hatást kelt például, ha egy gyertyafénnyel megvilágított szobából az ablakon kitekintve a kinti sötétségben láthatjuk a ragyogó fénypontocskákat.