Izzó és fényforrás

Izzó és fényforrás

1
1,2,3,4,5...(490 termék)
1
1,2,3,4,5...(490 termék)

Milyen a jó izzó?

A LED izzó a 60-as években indult világhódító útjára, és a folyamatos fejlesztések révén mára egyeduralkodóvá vált. Gazdaságosságban, energiatakarékosságban olyannyira lekörözte riválisait, hogy 2018 szeptemberétől az Európai Unió megtiltotta területén a hagyományos villanykörték és izzók gyártását és forgalmazását.

A villanykörte feltalálása – amelyet hagyományosan Thomas Alva Edison nevéhez szokás kötni – volt az első lépés a villanyvilágítás elterjedéséhez. Edison valójában nem feltalálta, hanem tökéletesítette és tömeggyártásra is alkalmassá tette a villanykörtét, és ezzel elindította világhódító útján. A szén-, majd később a wolframszálas égők előnye az erős, meleg fényük volt, a hatásfokuk viszont rossz volt. A felhasznált energiának csak 2–5 százaléka hasznosult fény formájában, a többi hőenergiaként kárba veszett. A hagyományos izzók átlagos élettartama körülbelül 1000 óra volt, míg a helyüket átvevő halogén izzóké ennek akár a többszöröse is. Ezt az az újítás tette lehetővé, hogy az izzószálat egy jódot vagy brómot tartalmazó külső burokba helyezték, ami kb. 20–25 százalékkal megnövelte az izzószál hatásfokát és élettartamát. A 2000-es évek eleje óta rohamos terjedésnek induló LED világítás elsősorban kiváló hatásfokának köszönhetően szorította ki a többieket a versenyből.

A LED izzó

Minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a LED technológia forradalmasította a világítást. A LED szó az angol light-emitting diode, azaz fényt kibocsátó dióda kifejezés rövidítéséből született. Az első, látható fényű led a hatvanas években indult világhódító útjára, feltalálása ifj. Nick Holonyak nevéhez köthető. Kezdetben teljesítményük kicsi volt, a fényük gyenge, az áruk magas, emiatt főleg laboratóriumi eszközökben, elektromos műszerekben, majd televíziókban, rádiókban használták őket. Az évek folyamán sok fejlesztésen mentek keresztül, sikerült a teljesítményüket olyan mértékben megnövelni, hogy már szóba kerülhetett világításként való alkalmazásuk is. A 80-as években elkezdődött az első LED izzók gyártása, amelyek már hagyományos E14, E27 foglattal rendelkeztek, így az eddig használt, normál világítótestekben is – mint az asztali lámpa, állólámpa, mennyezeti lámpa – probléma nélkül használhatók voltak. Fényerejük azonban még mindig messze elmaradt a hagyományos égőkétől, elsősorban hangulat- vagy díszvilágításra voltak alkalmasak.

A fejlesztések viszont töretlenül folytatódtak, és ennek köszönhetően 2002-ben szerte a világon már több LED izzó fogyott, mint hagyományos villanykörte, mára pedig kiváló hatásfokuknak köszönhetően egyeduralkodók lettek. Egy LED izzó akár harmicszor hosszabb ideig világít, mint egy hagyományos villanykörte, hatásfoka pedig megközelíti a 90%-ot, ami azt jelenti, hogy a befektetett energia közel 90%-a fényenergiává alakul, és csak 10% megy veszendőbe. (Ahogy említettük, egy hagyományos villanykörténél 2–5% fényenergia mellett 95–98% energia veszendőbe megy.)

Nincs más dolgunk tehát, mint LED világításra váltani (valójában nem is tehetünk mást, mivel az EU területén már nem tudunk vásárolni hagyományos és halogén fényforrásokat). Bár az új típusú fényforrások ára magasabb, a fogyasztásuk alacsonyabb volta miatt hosszú távon mégis jó befektetésnek bizonyulnak.

Ma már bármilyen korábban használt izzó kiváltható led fényforrásra. Változatos formákban kapható: létezik led fénycső, filament led izzó, formára nézve gyertya, körte és gömb alakú is, valamint igen közkedvelt a széleskörűen felhasználható LED szalag is. Foglalat szempontjából is változatos a kínálat: a Netlámpánál kapható E27 izzó, mignon vagy más néven E14 izzó, vagy sok egyéb mellett G9, GU10 led fényforrás is. Színhőmérséklet tekintetében is választhatunk a melegfehér, hidegfehér, természetes fehér árnyalatok között, a LED szalag pedig akár RGB (állítható színű) kivitelben is elérhető.

Miért jó a led világítás?

 1. Hatékony – Egy LED fényforrás 1 Watt energia befektetésével majd 8–9-szer több fényt állít elő, mint a hagyományos égők.
 2. Energiatakarékos – közel 80%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint a hagyományos villanykörte. Például egy 60W-os hagyományos villanykörte fényerejével világító LED fogyasztása 10W körül van, míg egy kompakt fénycső kb. 15W energiát használ el ennyi fény előállításához.
 3. Hosszú élettartam – Hatékonyságuk mellett másik óriási előnyük a rendkívül hosszú élettartam. Akár 20–40 000 órán át is képesek világítani. Összehasonlításképpen a fénycsövek átlag 8 000 órát bírnak, míg a hagyományos villanykörték 1000–2000 órát. A LED fénye élete vége felé közeledve halványodik, ebből láthatjuk, hogy kimerülőben van.
 4. Fényerő – A fényerőt LED világítás esetében Lumenben szokás megadni (rövidítve lm). Egy 60 W-os hagyományos körte fényereje 750–800 lm.
 5. Nagy méretválaszték – Egy led fényforrás lehet igazán apró, rizsszem méretű is. Ezért jól használható nyomtatott áramkörök, led szalagok esetében is. A led izzók, és egyéb fényforrások szabvány foglalatuk miatt a meglévő rendszerekbe tökéletesen illeszkednek.
 6. Bekapcsolás, kikapcsolás – Azonnal felkapcsolódnak, nem villognak, jól viselik a gyakori kapcsolgatást, nem rövidíti meg az élettartamukat. Nincs bemelegedési idejük, mint a fénycsöveknek.
 7. Színes – A hagyományos izzókkal ellentétben saját maguk is képesek színeket kibocsátani, nem kell náluk külső színezést alkalmazni. Ez hatékonyabb, olcsóbb megoldás, és óriási segítség például a lakberendezésben, dekorációs feladatoknál. Az RGB ledszalag a változtatható színével lehetővé teszi, hogy a hangulatunknak megfelelő színű fényt állítsuk be otthonunkban.
 8. Fényerőszabályozás – A LED-ek fényereje több módszerrel is (impulzus-szélesség modulációval, vagy menetáram csökkentéssel) könnyen módosítható. E tulajdonságot használják ki a fényerőszabályzós vagy más néven dimmelhető led izzók, szalagok. Igen praktikus egy ilyen világítótest a nappaliban vagy a hálószobában.
 9. Nem melegszik fel – A legtöbb fényforrással szemben a led nem melegíti fel a környezetét, maga az izzó sem forrósodik fel. Csak minimális hőt termel, mivel a felhasznált energia 80–90%-a fényenergiaként és nem hőenergiaként hasznosul.
 10. Fényfókuszálás – A LED izzók fénye önmagában is fókuszálható a kialakításuknak köszönhetően. (A hagyományos fényforrásoknak ehhez külső segédeszközökre, például burára volt szüksége.) Az irányíthatóbb fényű led kevesebb fényt juttat a nem kívánt irányokba, területre.
 11. Színhőmérséklet – A LED-ek többféle színhőmérsékletben, magyarul színárnyalatban is elérhetők. Tehát a normál, fehér fénynek többféle árnyalatát is képesek megvalósítani. A melegfehér hasonlít leginkább a hagyományos villanykörte sárgás fényéhez. A hidegfehér kékesebb, hidegebb érzetű fényt bocsát ki. Lakásokba kissé hidegnek érezzük, de munkahelyekre megfelelő lehet, mert jobban lehet mellette koncentrálni, mint a kissé álmosító melegfehér fényben. Csomagolásukon megtalálható a színhőmérséklet is, könnyű megtalálnunk a többi adat között.
 12. Biztonságos – A LED-ek nagyon tartós és megbízható fényforrások. Alacsony hőmérsékleten is biztonságosan működnek, nagyobb ütésnek, rezgésnek is képesek ellenállni, mivel nincsenek bennük izzószálak vagy más törékeny alkatrészek. Ez a megbízhatóság, ellenállóképesség teszi őket alkalmassá például ipari felhasználásra is, ahol zord időjárás, tartós rezgés és egyéb nem ideális körülmények esetén is helytállnak.
 13. Környezetbarát – A LED lámpák használata csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást, mivel kevesebb energiát fogyasztanak. Kevesebb olyan energiát, amit az erőművek többnyire fosszilis tüzelőanyagok és olaj égetésével termelnek. Minél kevesebb (ilyen) energiát használunk, annál kevesebb szén-dioxid kerül a környezetbe.

Sok kiváló tulajdonsága miatt a LED mindennapjaink szerves részévé vált, az elérhető lehetőségek, változatok közül pedig mindenki ki tudja választani a neki éppen megfelelőt.