Led E14

Led E14

1
1,2,3(104 termék)
-- Ft
TRIO R951-69 E14 LED izzó
1
1,2,3(104 termék)

Foglalat kisokos – E14 LED izzó

Az E14 LED izzó az egyik legelterjedtebb fényforrás típus. Tudta Ön, hogy az E betű, a foglalat feltalálójának, Thomas Alva Edisonnak a nevére utal?

Az E14 LED izzó története egészen Thomas Alva Edisonig nyúlik vissza, aki az 1800-as évek végén szabadalmaztatta fontos újítását, a csavarmenetes foglalttal ellátott villanykörtét, és 1909-re már a termék sorozatgyártásáig is eljutott. Az újítás bevált, az újfajta kötés a foglalat és a villanykörte között – a csavarmenet – világhódító útjára indította az Edison-féle villanykörtét, amely alakját tekintve lényegében a mai napig változatlan.

Az Edison által kitalált menet egy csavarkötés, amely egy fémből készült menetes foglalatból és a pontosan bele illő méretű, menetes ellendarabból (magából a villanykörtéből) áll. A foglalaton áthaladva jut az áram a hálózatból a villanykörtébe. Többféle típusú foglalat is elterjedt világszerte, ezért figyeljünk oda, hogy a megfelelő típusú foglalattal ellátott fényforrást válasszuk. A foglalat típusa egyébként jól láthatóan fel van tüntetve a csomagoláson. Az Edison-menet azért volt olyan korszakalkotó, mert megoldást kínált az izzólámpák elterjedését akadályozó legnagyobb problémára. Akkoriban a különböző gyártók saját fejlesztésű, egymástól szögesen eltérő típusú csatlakozókkal hozták forgalomba az izzókat, így azok nem voltak egymással kompatibilisek, felcserélhetők (még azonos feszültség esetén sem).  Az Edison-féle csavarmenetes kötés szilárd és megbízható elektromos és mechanikai kapcsolatot biztosít az áramforrás és a villanykörte között. Amerikában és Európában az Edison-menet (E27 vagy E14 foglalattal), míg Angliában inkább (a nálunk az autók lámpáinál használatos) bajonettzáras (BC) csatlakozás terjedt el.

Sok-sok előnye egyszerű konstrukciójában rejlik:

 1. fémlemezből olcsón, tömeggyártással előállítható;
 2. szaktudás, gyakorlat nem kell az égő cseréjéhez;
 3. a viszonylag nagy fémfelületek érintkezése miatt hosszú időn át tartó, megbízható, szilárd kötés jön létre;
 4. a fémes súrlódás miatt a felületek tisztítása is megvalósul az izzó cseréjekor;
 5. a befogadó menet mérete csak megfelelő méretű villanykörte behelyezését teszi lehetővé, így meggátolva ezzel, hogy nem megfelelő menetű izzó kerüljön a foglaltba.

Hátrányai eltörpülnek előnyei mellett:

 1. Balesetveszélyes lehet, mert a foglalatok feszültség alatt lévő szerelvényei a villanykörte kicsavarása után kézzel elméletileg könnyen megérinthetők, így fennáll az áramütés veszélye. (Már ha valaki szándékosan meg akarja érinteni, mert a véletlen érintés veszélye minimális.)  Ilyen jellegű áramütéses balesetek szerencsére nagyon ritkák, ezért nem várható a széles körben elterjedt Edison izzó (vagy ma már inkább led villanykörték) térvesztése.
 2. Másik hátránya, hogy tartós, erős rázkódás, rezgés vagy vibrálás hatására a csavarmenetes kötés meglazulhat. Járművekben ezért sem alkalmaznak Edison-menetes izzókat.

Az E14 foglalat

 1. Az E14 foglalat a második leggyakrabban használat foglalat típus. Nevében az E betű – ahogy már említettük – a feltaláló, Edison nevére utal, míg a szám a menet átmérőjének méretét adja meg, ami jelen esetben 14 mm. Használatos még a kis Edison foglalat vagy minyon (mignon írásmóddal is) elnevezés is.
 2. Az E14 foglalattal ellátott izzók általában kisebb teljesítményűek (25 W vagy 40 W), de ma már találkozhatunk 1000 Lumen körüli fényerővel rendelkező E14 LED fényforrásokkal is. Általában design és dekorációs célokat szolgáló lámpákban fordulnak elő, de csillárokban is használatosak, hiszen egy 5-6-8 karú modell esetében nem fontos, hogy egy égő rettenetesen erősen világítson.
 3. Konyhai páraelszívókban, sőt asztali lámpákban is gyakori. Ott valószínűleg azért, hogy elejét vegyék egy túl erősen világító izzó behelyezésének, hiszen asztali lámpáknál az ideális fényerősség maximum 60, de inkább 40 Watt.
 4. Formáját tekintve az E14 foglalatú villanykörték általában gömb vagy gyertya alakúak, de reflektor izzóknál is találhatunk ilyen foglalatot.
 5. Ma már (legalábbis Európában) csak led technológiával készülnek.
 6. Egy E14 LED gyertya izzó átlagos átmérője 35 mm, teljes hossza 104 mm. Ezektől eltérő méretű is lehet egy E14-es foglalattal rendelkező villanykörte, hisz a szabvány csak a menetes szár méretére vonatkozik.

LED izzó E14 foglalattal

 1. A hagyományos, wolframszálas izzók alacsony hatásfokuk miatt visszaszorultak, az Európai Unió területén már nem gyártják és nem is forgalmazzák őket. Helyüket a LED lámpák vették át, amelyek foglalatai szintén főleg Edison-menettel készülnek a gazdaságosság, a kompatibilitás és a régebbi lámpák további használhatósága miatt.
 2. A LED egy fénykibocsátó dióda, ami a rákapcsolt egyenfeszültség hatására fény kibocsátásra képes. A led izzó elnevezés ezért téves, mert ezekben a fényforrásokban a hagyományos villanykörtéktől eltérően nincs izzószál, tehát nem is izzik, hanem világít. Ennek ellenére nem várható, hogy a led izzó kifejezés kikopna a nyelvhasználatból.
 3. Az E14 LED fényforrások is minden esetben 230–240 Volt hálózati feszültségről üzemelnek, tápegység nem szükséges működésükhöz.

A Netlámpa kínálatában E14 ledekből is bőséges választékot talál. Led gyertya izzó éppúgy megtalálható nálunk, mint a kisgömb forma, de akár állítható fényerejű vagy állítható színhőmérsékletű fényforrásokat is talál kínálatunkban.