Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Vintage Led fényforrások

Vintage Led fényforrások

1
1(17 termék)
1
1(17 termék)


Az Osram kiváló filament izzói megfizethetőek és tartósak

 

Az izzószálas led filament villanykörték igen kedveltek manapság, sok gyártó gyárt ilyet, többek között az Osram is. Hogy miért kedveltek? Fényesek, megfizethetők, tartósak, valamint pénzt és energiát takarítanak meg. Ezenkívül a klasszikus, izzószálas villanykörtét idéző formájuk kellemes retro hangulatot biztosít.

 

Az izzószálas, filament led égőkben a modern technológia találkozik a retro formavilággal. Napjainkban sok led fényforrás hasonlít formájában a régiekhez. A foglalatnak a kompatibilitás miatt eleve meg kell egyeznie a hagyományos égőével, és a meglévő lámpabúrák formájából is adódik, hogy a led villanykörték formája hasonlít, szinte megegyezik a hagyományoséval, annyi különbséggel, hogy az üveg nem átlátszó, hanem matt fehér.  Ez ugyan egyenletes erős fényt biztosít, de hidegnek és túlzottan „iparinak” is tűnhet, sokakat az irodai neoncsövekre emlékeztet. Nem mindenki szeretne ilyen lámpát a nappalijába – ezért is keresik még mindig a hagyományos vagy halogén égőket.

 

Az „izzószálas” filament led égők igyekeznek hangulatosabbnak tűnni anélkül, hogy feláldoznák a fényerőt vagy az energiahatékonyságot. Első pillantásra szakasztott olyanok, mint a régi típusúak: ha belenézünk az átlátszó üvegen keresztül a villanykörtébe, úgy tűnik, hogy még izzószálak is vannak benne. Egyes modellek az antik szénszálas Edison izzókra emlékeztetnek, amelyek a 20. század elején voltak használatban. Ezeket vintage izzónak vagy antik izzónak is nevezik, és kiválóan illenek a napjainkban oly divatos ipari vagy vintage stílushoz. A köznyelvben a hagyományos villanykörtékhez hasonlóan ezeket is izzónak nevezzük, pedig valójában nem izzik bennük semmi, csak egy optikai trükköt látunk: az izzószálaknak tűnő dolgok valójában led-szálak, pontosabban cog led pálcikák. A led filament égők felismerhetők jellegzetes sárga szálaikról, amelyek különböző módon helyezhetők el a lámpaüvegben. Egyenes vonalba, S vagy X alakba rendezve, esetleg spirál formába hajtva is elhelyezhetik a led szálat, mely még egyedibbé teszi az égő megjelenését – ezáltal nyitott, búra nélküli lámpához is tökéletes választás egy ilyen fényforrás. A hagyományos izzókhoz hasonlóan a filament ledek foglalata is szabványos, többnyire E27 (nagy menetes) vagy E14 jelölésű (más néven mignon égőként is ismert).

 

Előnyök


·         Design – a filament Osram led égők a klasszikus villanykörtékhez vagy a szénszálas antik izzókhoz hasonlítanak, és kellemesen nosztalgikus hangulatot árasztanak.

·         Költséghatékonyság – A legtöbb led filament égő kiváló fénykibocsátással rendelkezik (lumen per watt). Egyes fényforrások olyan hatékonyak, hogy a hagyományos izzókhoz képest több mint 90 százalékos villamosenergiát takarítanak meg, amit a pénztárcánkon is érezhetünk.

·         Teljesítmény – A többi led fényforráshoz hasonlóan a filament égőkre is érvényesek a következők: teljes fényerő azonnal a bekapcsolás után, hosszú élettartam, higanymentes gyártás, nem érzékeny a ki-bekapcsolgatásra, alig melegszik fel világítás közben.

 

Hátrányok


·         A legtöbb filament led izzó valamivel drágább, mint a hasonló teljesítményű, normál led égő.

·         Sok típusnak viszonylag nagy az üveg világítóteste (tervezési és design okokból egyaránt). Ezért érdemes előre tájékozódni, hogy a kiválasztott modell valóban belefér-e a kívánt lámpába.

·         A led szálak árnyékot vethetnek. Ez különösen akkor feltűnő, ha az izzószálas led körtét lámpaernyő nélkül, „csupaszon” használjuk. Ez persze nem kell, hogy valódi hátrányt jelentsen, vannak, akiknek éppen ez tetszik, mert a fény-árnyék kontrasztot szép vintage hatásként belekalkulálják az összképbe.

 

A filament leg égők kiválóan alkalmasak bármely belső tér központi, helyi és hangulatvilágításához egyaránt. Sokan önmagában, „csupaszon” használják, egy textilkábeles foglalatra függesztve; mások átlátszó üvegburába teszik, hogy a dekoratív izzószál szépen érvényesülhessen. Rajtunk áll, hogy mennyire feltűnő, erős vagy éppen gyengéd hangulatvilágításnak használjuk.

A retro izzó többféle lakberendezési irányzathoz is jól illeszkedik. Kedveli az art deco, a vintage, a loft, a vidéki, sőt a modern stílus is. Nem szükséges új lámpát vásárolni. Tekintse át a meglévőket, és válasszon hozzájuk izzószálas ledet!