Fejlámpa

Fejlámpa

1
1,2(40 termék)
-- Ft
Ledlenser H4 250lm 3xAAA fejlámpa
-- Ft
GP P8551B CH31 kék fejlámpa
-- Ft
Hama 136694 110lm ledes fejlámpa
-- Ft
Hama 136693 160lm ledes fejlámpa
-- Ft
Emos P3537 COB LED 110lm tölthető fejlámpa
-- Ft
GP P8582 CH42 110 lm LED fejlámpa
-- Ft
GP P8551P CH31 rózsaszín fejlámpa
-- Ft
Emos P3540 2xCR2032 gyerek fejlámpa
-- Ft
Sencor SLL 50 Fejlámpa
Sencor SLL 50 Fejlámpa
Nem elérhető
1.999 Ft
-- Ft
Emos P3521 85lm 3xAAA LED fejlámpa
1
1,2(40 termék)

Fejlámpa – hogy ne a sötétben tapogatózzunk!

A fejlámpa egy olyan felszerelés, amely nem hiányozhat egyetlen túrázó hátizsákjából sem. Jól jöhet akkor, ha éjszaka kell kiszállni a sátorból, vagy egy sötét sátorban szeretnénk könyvet olvasni, viszont szinte nélkülözhetetlen, ha túra közben ránk sötétedik. Fényforrásra van szükség a barlangi túrákhoz is, mivel ott mindkét kézre szükség van, a zseblámpa nem elég jó megoldás. A profi fejlámpa még nagyobb szerepet kap a kirándulók és a túrázók körében a rövidebb nappalok idején. A biztonságos és balesetmentes közlekedéshez elengedhetetlen a használata. Ugyanakkor népszerű a futók és kerékpározók köreiben is az akkus fejlámpa, a tölthető fejlámpa vagy a LED-es fejlámpa, hiszen bármelyik típus használatával a sötétedés beállta után is folytathatják a sportolást. Jó szolgálatot tehet egy esti erdei séta közben is, vagy amikor este a ház körül akad valamilyen teendő, netán palántázás közben ránk sötétedik.

Használata számtalan előnnyel rendelkezik – hogy csak a leglényegesebbet említsük: a zseblámpával ellentétben a kezek szabadon maradnak, és mivel a fejen van rögzítve, mindig oda világít, ahol fényre van szükségünk. Ha új fejlámpa vásárlása a cél, akkor első körben érdemes gondosan felmérni az igényeket és az anyagi lehetőségeket, hiszen a kínálat rendkívül széles a funkciók és az árak tekintetében is.

Mire figyeljünk a kiválasztásnál?

Hogy könnyebb legyen kiválasztani a megfelelő modellt, érdemes megismerni a fejlámpa alapvető paramétereit: a fényerőt, a működési időt, a maximális fénytávolságot, a tartósságot, a lámpa súlyát és a töltés típusát.

A fényerő arról szolgáltat információt, hogy milyen erősen fog világítani a lámpánk. Mértékegysége a Lumen. (A viszonyítás kedvéért: egy 60W-os hagyományos izzó fényereje 700 Lumennek felel meg.) A teljesítmény, vagyis a maximális fényerő mellett célszerű figyelembe venni annak szabályozási lehetőségeit is. A legegyszerűbb, kézi beállítású modellek mellett találhatunk már Bluetooth-on keresztül, telefonos applikáció segítségével vezérelhető készülékeket is.

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a LED világítás, melynek jellemzője a lényegesen alacsonyabb fogyasztás, a hosszabb élettartam és a vibrálásmentes, egyenletes fénykibocsátás. A ledes fejlámpa is ezeket a termékelőnyöket kínálja, így a LED technológia kedvelői ebben a termékkategóriában is megtalálják a nekik tetsző modelleket.

A működési idő az egyik legfontosabb paraméter, amelyet szem előtt kell tartani a kiválasztásnál. Ebből az információból tudjuk meg, hogy bizonyos beállítások mellett mennyi ideig fog a lámpa világítani az általunk elvárt fényerővel. Az egyes gyártók termékei között hatalmas különbségek lehetnek a működési időt tekintve, ezért ezt az adatot mindig gondosan ellenőrizni kell a termékismertetőben.

A fénytávolság – ahogy a neve is jelzi – azt mutatja meg, hogy mekkora területet képes a lámpa bevilágítani. Nem mindegy, hogy késő esti kutyasétáltatáshoz keresünk készüléket, vagy kerékpározás, esetleg sífutás közben van szükség erre a munkalámpára. Az utóbbiakhoz, illetve más „gyors” tevékenységhez célszerű nagyobb fénytávot választani. A legtöbb modern fejlámpa több megvilágítási módot is biztosít, amelyet használat közben akár váltogatni is tudunk. Fontos azonban észben tartani, hogy minél nagyobb fénytávot állítunk be, annál erősebb lesz a megvilágítás – a működési idő pedig ezzel fordítottan arányos: vagyis nagyobb fényerő és fénytáv mellett hamarabb lemerül az eszközünk.

Egy profi fejlámpa esetében fontos tényező a tartósság is, hiszen ellenállónak kell lennie az időjárás viszontagságaival (a nedvességgel, párával és porral) szemben, ugyanakkor az is elengedhetetlen, hogy ütésálló legyen, hiszen ezt a lámpát sokszor szélsőséges körülmények között használjuk, illetve gyakran szállítjuk táskában, ahol rázkódik, más tárgyakhoz koccan.

Ha rövidebb ideig vagy alkalomszerűen használunk egy fejlámpát, nem fogjuk érezni azt a többletsúlyt, amelyet a viselésük ránk terhel. Ellenben hosszabb használat mellett, egy nehezebb és kimerítőbb túrán már nagyon is lesz jelentősége annak, hogy mennyit nyom a lámpánk. Ha erősebb fizikai terhelés közben kívánjuk használni, érdemes erre a paraméterre is odafigyelni vásárlás során.

Preferenciáinktól függően választható akkus fejlámpa, amely kényelmesen tölthető USB-kábellel, de léteznek különféle típusú elemekkel működő termékek is, amelyeknek nagy előnyük, hogy egyszerűen és gyorsan kicserélhető bennük az elem. Mindkét változatnak megvannak az egymással szembeni előnyei és a hátrányai, ha összehasonlítjuk őket. Sok lámpa hagyományos AA vagy AAA típusú elemekkel működik. A legnagyobb előnyük abban rejlik, hogy ilyen elemeket szinte bárhol beszerezhetünk, és gyorsan cserélhetők. Tehát, ha hosszabb túrákat tervezünk, egyszerűen viszünk magunkkal tartalék elemeket, és nem kell attól tartanunk, hogy fény nélkül maradunk, ha kifogynak az elemek. Ezzel szemben a tölthető fejlámpa hosszabb üzemidővel rendelkezhet, de a fényerő egyenletesen gyengül az akkumulátor töltöttségi szintjének csökkenésével. Ugyanakkor, ha van nálunk powerbank, akkor hosszabb használat esetén sem kell lemondani a magasabb kategóriákba tartozó akkus lámpákról.