Kültéri falmosó lámpa

Kültéri falmosó lámpa

1
1(2 termék)
-- Ft
TRIO 227660231 Thames II 5W 400lm 3000K fehér fali lámpatest
-- Ft
TRIO 226860231 Adaja fehér kültéri LED fali lámpa
1
1(2 termék)


Kültéri fali lámpa – biztonság, kényelem és elegancia


A kültéri fali lámpa, avagy falmosó lámpa legalább olyan fontos fényforrás, mint a nappali mennyezeti lámpája vagy a dolgozószoba asztali lámpája. A megfelelő világítás nemcsak beltéren, hanem kültéren is rendkívül fontos és hasznos. Egyre többen ismerik fel az ingatlan és a kert, illetve a fontos közlekedési útvonalak jól megtervezett kültéri világításának előnyeit és esztétikai értékét, illetve a ház bejáratának megfelelő megvilágítása is egyre nagyobb figyelmet kap. A növekvő keresletre a gyártók növekvő kínálattal reagálnak, így aki modern kültéri fali lámpa vagy falmosó világítás beszerzésén gondolkodik, hatalmas választékkal találkozhat. A LED technológia hívei is megtalálják könnyedén a számukra ideális modellt, hiszen már a ledes falmosó lámpa is igen elterjedt, és számos kivitelben elérhető.

Egy lámpatest több funkcióval

A kültéri fali lámpa legfontosabb funkciója, hogy biztonságot nyújtson annak, aki sötétben sétál az ingatlan területén. Ha nincs is a teljes útszakasz megvilágítva, egy erősebb fali lámpa már szolgáltat annyi fényt, hogy lehetővé tegye a biztonságos, balesetmentes közlekedést a bejárat közelében. Másrészt a fények a betörések elleni védelemben is kiemelkedő szerepet játszanak – mivel azt sejtetik, hogy a lakók otthon vannak, elriasztják a tolvajokat. A fal megvilágító lámpának azonban más előnyei is vannak: a jól megvilágított bejárat kényelmi szempontból is fontos, hiszen például nem a vaksötétben kell hazaérkezéskor a kulcslyukat keresgélni. Nem feledkezhetünk meg azonban a fény hangulatteremtő hatásáról és esztétikai funkcióiról sem. Egy ízléses kültéri lámpa jelentősen javítja a létesítmények vizuális összhatását, nem csak naplemente után, s akár dekorációs funkciókat is betölthet a fény, díszítheti vagy kiemelheti a ház homlokzatát.

Biztonsági szempontok

A kültéri világítás tervezésénél fontos figyelembe venni, hogy az egyes lámpatesteknek a pontos elhelyezkedésétől függően milyen IP-védettségi osztályokba kell tartozniuk ahhoz, hogy biztonságosan használhatók legyenek. Ezek a lámpák egész évben ki vannak téve a szélsőséges időjárási körülményeknek – a csapadéknak, a téli fagyos hidegnek és a nyári kánikulának. Kültéri lámpa esetében az IP44-es és az IP65-ös besorolású fényforrásokat javasolt választani. (A besorolásnál az IP utáni számjegyek közül az első a szilárd testekkel szembeni védelmet jelöli, a második szám pedig a nedvességgel szembeni ellenállás mértékét mutatja.) Hogy pontosan milyen védelmi szint az optimális, az nagy mértékben függ attól, hogy a fal megvilágító lámpa pontosan hol lesz elhelyezve, s várhatóan milyen időjárási hatásoknak lesz kitéve.

A LED előnyei

Mint említettük, kültéri fali lámpa kategóriában is vásárolhatunk LED izzóval működő modelleket. A LED előnyeit ma már szinte mindenki ismeri, és nem véletlen, hogy évről évre egyre több háztartás cseréli le a hagyományos halogén izzókat LED fényforrásra. Ennek a technológiának a legfőbb előnye abban rejlik, hogy egy környezetbarát és költséghatékony megoldásról van szó, hiszen nem tartalmaz higanyt, hosszú élettartamának köszönhetően hozzájárul a keletkező hulladékmennyiség csökkentéséhez, fogyasztása jóval alacsonyabb a hagyományos izzókhoz képest, amiért nemcsak környezetünk, de a pénztárcánk is hálás lesz. Ugyanakkor a LED fénye nem vibrál, nem bántja a szemet, ezért még hosszabb használat során sem okoz fejfájást.

Amit még érdemes figyelembe venni

Mindig tartsuk szem előtt, hogy milyen egyéb fényforrásokat kívánunk használni kint a falmosó lámpa mellett, hiszen akkor lesznek igazán jók a fényviszonyok a ház körüli területen is, ha a különféle világítások egymással összhangban vannak.