Kültéri dekorációs lámpa

Kültéri dekorációs lámpa

1
1,2(42 termék)
-- Ft
TRIO R57071101 Lora 1W 90lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
TRIO R55086101 Jamaica 2W 25lm 3000K fehér asztali lámpatest
-- Ft
NGA Cuby 32 Play RGB LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Cuby 20 fehér LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Buly 80 fehér LED dekor lámpa
-- Ft
NGA Balans 70 fehér LED dekor lámpa
-- Ft
TRIO R57080101 Aruba 1W 70lm 3000K fehér asztali lámpatest
1
1,2(42 termék)

Kültéri fényfüzér, kerti dekoráció – így „villanyozzuk fel” a kertet egész évben

A kültéri fényfüzér és a kerti dekoráció nem is olyan régen még luxusnak számított, s inkább nagyobb városok közterein, jórészt karácsonykor találkozhattunk fénydekorációval, magánlakások és -házak területén csak elvétve. A világítástechnológia fejlődésével, illetve annak köszönhetően, hogy számos dekorációs trend, melyet korábban csak külföldi filmekben láttunk, egyre inkább elterjedt itthon is, a fénnyel történő díszítés hétköznapjaink részévé vált. Sőt, nem is csak karácsonykor! A kültéri karácsonyi dekoráció mellett ma már számos fényforrás közül válogathatunk, s dekorálhatjuk velük a külső és belső környezetünket.

A 21. század embere rengeteg időt tölt a számítógép előtt, illetve az okostelefont használva. Ennek eredményeképpen egyrészt rengeteg impulzus ér minket – lakberendezési, otthonszépítési fortélyok és tippek tömkelegével találkozunk az internetes magazinok oldalain, az Instagramon vagy a Pinteresten. Természetes, hogy a képernyőn látott „idillt” szeretnénk megteremteni saját otthonainkban is. Másrészt azáltal, hogy sokat ülünk a monitor előtt, vágyunk ki a szabadba, s igyekszünk a lakáshoz vagy a házhoz tartozó külső teret is hangulatossá, barátságossá tenni, hogy aztán itt pihenhessük ki a nap fáradalmait, vagy fogadhassuk vendégeinket a melegebb évszakokban. Karácsony közeledtével pedig kültéri karácsonyi dekoráció díszíti a kertet, az erkélyt vagy a teraszt, amely a rideg és sötét téli estéket meghitté, ünnepi hangulatúvá varázsolja.

Milyen fénydekorációt válasszunk?

A kültéri fényfüzéren kívül számos fénydekorációs termék létezik. Nem szükséges feltétlenül a teljes külterületet kivilágítani ahhoz, hogy kellemes hangulatú legyen a kert vagy a terasz. Egy világító kaspó vagy italtartó, egy ledes asztali dísz vagy néhány kicsi, de jól elhelyezett led lámpás is elegendő lehet ahhoz, a légkör kellemesebb, a környezet barátságosabb legyen. Ha pedig partyhangulatra vágyunk, választhatunk kültéri RGB LED lámpát, tűzijáték stílusú fénydekorációt, esetleg fényprojektort. Az eredmény garantáltan lenyűgözi majd vendégeinket.

Biztonsági vonatkozások

A világítástechnika korszerűsödésével a különféle fényforrások használata egyre biztonságosabbá válik. Van azonban néhány szabály, amelyet mindenképpen be kell tartani ahhoz, hogy a fénydekoráció ne jelentsen veszélyforrást. Kültéri dekorációs lámpa esetében a legfontosabb feltétel, amelynek teljesülnie kell, hogy valóban kültéri legyen! Rengetegféle kültéri fényfüzér, szolár lámpa, LED mécses és világító asztali dekoráció kapható már, amelyek közül szabadon válogathatunk. Soha ne használjunk beltéri fényforrásokat kint, ugyanis abból nagyon könnyen baj lehet. A beltéri használatra tervezett világítótestek ugyanis nem arra lettek kitalálva, hogy ellenálljanak a külső környezeti hatásoknak, így nincsenek védve például pára vagy víz ellen. Elég egy kisebb eső ahhoz, hogy a lámpa meghibásodjon és rövidzárlat alakuljon ki. A másik, ugyanilyen fontos kérdés a termék állapota. Használat előtt mindenképpen ellenőrizni kell, nincs-e valamilyen sérülés vagy meghibásodás a világítótesten, s a vezetékeket is gondosan ellenőrizni kell. Ha nem tisztán napelemmel működő fényforrást használunk, gondosan figyeljünk arra, hogy elalvás előtt kapcsoljuk le a világítást!

Amit még érdemes figyelembe venni

Rengeteg típusú dekorfény létezik. Némelyik hagyományos, hálózati áramforrásról működik, de vannak elemes és napenergiát használó világítótestek is. Kültéri dekoráció tervezésénél az egyik elsődleges szempont az lehet, hogy van-e lehetőség a díszíteni kívánt területen hálózati áramra csatlakozni. Amennyiben ez nem vagy nehezen megoldható, célszerű inkább szolár lámpát vagy elemmel működő fényforrást választani.

Környezetvédelmi és gazdasági szempontok

Az igényesen kialakított, hangulatosan feldíszített környezetre mindannyian vágyunk, azonban sokan azért nem is gondolnak kültéri fénydekorációra, mert félnek a megnövekedett villanyszámlától. Tudni kell azonban, hogy a mai fényforrások áramfogyasztása jóval kedvezőbb, mint a korábbiaké volt, akár egy évtizeddel ezelőtt. A LED technológiának köszönhetően rengeteg energiát spórolhatunk meg. Ha pedig a LED-et napenergiával kombináljuk, egyáltalán nem kell tartanunk a rezsiköltségektől.