Napelemes lámpák

Napelemes lámpák

1
1(22 termék)
-- Ft
IRIS DL-010W-20LED LED szolárlámpa
1
1(22 termék)

Napelemes kültéri lámpa – a környezetbarát, praktikus és trendi alternatíva kültéri világításra

A napelemes kültéri lámpa ma már igen népszerű és elterjedt fényforrás azokban a háztartásokban, ahol amellett, hogy mérsékelni igyekeznek havi kiadásaikat, környezettudatos és energiahatékony megoldásokban gondolkodnak. A szolár lámpa (vagy solar lámpa) évről évre keresettebb termékké válik, és egyre több kertben bukkan fel napelemes LED lámpa is. A napenergia – mint megújuló energiaforrás – felhasználása egyre fontosabb módja számos eszköz, például a napelemes lámpa hatékony működtetésének. A nap erejét alkalmazzák annak érdekében, hogy a hagyományos villamosenergia-felhasználást és az ezzel járó költségeket (valamint annak a környezetre való káros hatását) csökkentsék. A napelemes világítás tehát egyre fontosabbá válik nemcsak egyéni érdekeink (pénztárcánk kímélése) szempontjából, hanem környezetvédelmi vonatkozások miatt is.

Így működik a napelem

Ahhoz, hogy megértsük, milyen előnyöket tartogat számunkra a napenergia, nem árt tudni, hogyan keletkezik.  A napelemekben sok kis elektron található, amelyek stimuláció hatására (ahogy a napfény rájuk világít), aktiválódnak. A napelemben van egy úgynevezett félvezető is, amely legtöbbször kristályos szilícium. Kölcsönhatás megy végbe a rásugárzó napfény és a félvezető között, melynek hatására elektronok, azaz elektromos töltéshordozók szabadulnak fel. Így áramlik az elektromosság, amely aztán a napelem fémérintkezőin keresztül eloszlik. A napelemes lámpa a napközben begyűjött energiát újratölthető akkumulátorban tárolhatja, és szükség esetén fény formájában bocsáthatja ki.

A napelemes világítás lehetőségei és legfontosabb előnyei

A napelemes kültéri lámpa nagyon sokféleképpen használható, és rengeteg változatban elérhető. Mivel a szoláris világítás energiáját napfényből nyerik, a lámpatestet a szabadban kell elhelyezni, hiszen itt tud napközben energiát nyerni a napsütésből. Ha pedig lemegy a nap, kiválóan megvilágíthatja a járdákat és a ház körüli kertet, ami amellett, hogy egészen egyedi hangulatot teremet, biztonságossá teszi a közlekedést sötétedés után is. Ugyanakkor a napelemes lámpa remek fényforrás lehet az erkélyen, ahol szintén dekorációs elemként is szolgálhat amellett, hogy megfelelő fényviszonyokat biztosít.

A napelemes világítás bizonyos előnyöket és nagyszerű lehetőségeket kínál, különösen a kültéri területek megvilágítása esetén:

  1. Fény kusza kábelek nélkül: szolár lámpa használatával teljesen függetlenné válhatunk a hagyományos vezetékes áramtól és a konnektoroktól, valamint a kábelrengetegtől is megszabadulhatunk. A napelemes világítással nagyon rugalmasan megtervezhetjük a kert megvilágítását, és ott helyezhetjük el a lámpákat, ahol csak szeretnénk.
  2. Alacsony energiaköltségek: a napelemes világítás másik fontos előnye az alacsony energiaköltség. A hagyományos lámpatest a normál elektromos áramkörből nyeri az energiát, és ezt az elfogyasztott energiát ki kell fizetni. A szolár lámpának viszont nincs üzemeltetési költsége, mert az energiát a napsugárzásból nyeri. A napelemes világítás beszerzése és telepítése nem sokkal drágább, mint a hagyományosé, és használatával hosszú távon jelentős összegeket takaríthatunk meg. Bárkivel előfordulhat, hogy a nap végén elfelejti lekapcsolni a kinti világítást, s csak reggel vesszük észre, hogy egész éjszaka égett a lámpa, amit sajnos, a villanyszámlán is meg lehet érezni – főleg, ha ilyen többször is megesik. Ha szolár lámpákat használunk, nem kell többé aggódnunk az ilyen jellegű felesleges áramfogyasztás miatt.
  3. Fenntarthatóság és környezetvédelmi szempontok: napelemes kültéri lámpa vásárlásakor fontos szempont a környezetbarát megoldás megtalálása, ami itt a megújuló energia felhasználásának köszönhetően valósul meg. A Nap természetes és fenntartható energiaforrás, ezért a napenergia felhasználása különösen környezetbarát opciónak számít, hiszen anélkül jutunk energiához, hogy bármilyen, a környezetre káros erőműre kellene támaszkodnunk.
  4. Egyszerű telepítés és csekély kezelési ráfordítás: a napelemes lámpa felszerelése nagyon egyszerű, könnyedén elhelyezhetjük bárhol a kültéri területen, s a készülékek automatikusan bekapcsolnak sötétedéskor. Arra kell csak odafigyelni, hogy a lámpánk elegendő napfényt kapjon, vagyis ne árnyékos területen helyezzük el. Győződjünk meg arról is, hogy sötétben nincs a közelben más fényforrás, például utcai lámpák, ugyanis ilyenkor csökkenhet a fényerő! Ugyanilyen megfontolásból a lámpákat egymástól megfelelő távolságra célszerű elhelyezni, ugyanis hatással lehetnek egymás fénykibocsátására.

A napelemes LED lámpa

Napelemes fényforrások már LED technológiával is elérhetők, melynek előnyeit – köztük a nagy fényerőt, az energiahatékonyságot, a hosszú élettartamot és a villódzásmentes fényt – ma már szinte mindenki ismeri. A szuperfényes LED lámpák ráadásul tökéletes világítási alternatívát alkotnak a napelemekkel kombinálva. Csak tizedére van szükségük annak az energiának, amelyet egy ugyanolyan fényerősségű izzólámpa felhasználna. A sötét ösvények a kertben, a bejárat vagy az autóbeálló ugyanolyan hatékonyan megvilágíthatók, mint a kazánház, a padlás, a kertben lévő szerszámos fészer, vagy a garázs.

A LED jelentése: Light Emitting Diode, vagyis „fénykibocsátó dióda”, ami egy energiatakarékos technológiát takar, amely bárhol rugalmasan használható. A LED-ek hosszú élettartammal és üzemidővel rendelkeznek, és higany vagy más káros anyagok nélkül készülnek. Egy LED-es izzó már azonnal a bekapcsolás után teljes fényerővel ragyog, és sok éves működés után sem kezd el villogni, vibrálni, vagyis nem okoz szem- és fejfájást, ezért hosszútávú használata sem károsítja a látásunkat. Ráadásul a napelemes lámpáknak nincs sem infravörös, sem UV-komponense. Manapság egyre nagyobb teret nyer a megelőzés, melybe beletartoznak az egészségünk védelme érdekében tett erőfeszítések, illetve fontos elemei a környezettudatos, költség- és energiahatékony megoldások előnyben részesítése. Mindezekhez remek társ a napelemes LED világítás, amely két, önmagában is környezetbarát és energiatakarékos világítási alternatíva ötvözetét jelenti. A gyártók, felismerve a piaci igényeket, s reagálva az egyre növekvő keresletre, hatalmas kínálatot biztosítanak napelemes LED fényforrásokból. Különféle kerti lámpák és fáklyák, reflektorok és szolár lámpák sokaságával teszik lehetővé, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő, illetve a környezetbe leginkább illő modelleket.

Napelem + LED + RGB?

Ha vágyunk a fent felsorolt előnyökre, ugyanakkor nemcsak „funkcionális” fényre van szükségünk, hanem a hangulatvilágítást is környezetbarát, energiatakarékos és költséghatékony módon kívánjuk megoldani, a napelemes RGB LED lámpák jelentik számunkra a legoptimálisabb megoldást.  Az RGB lámpák sajátossága, hogy háromféle színt (Red=vörös, Green=zöld, Blue=kék), illetve azok kombinációit (vörös + zöld = sárga, kék + zöld = türkiz, vörös + kék = lila) képes kibocsátani. RGB LED dekor lámpa kapható asztali változatban, kerti lámpa formában, többféle megjelenésben is. Néhány apró beállítással lehetőségünk nyílik romantikus hangulatfényt vagy partyhoz illő hangulatot varázsolni a kertbe, az udvarra, az erkélyre vagy a teraszra. Ezáltal igazán különlegessé és exkluzívvá tehetjük a kerti partykat, a baráti összejöveteleket vagy a családi rendezvényeket.