Zseblámpa

Zseblámpa

1
1,2,3(79 termék)
-- Ft
Emos P3210 55lm 2xAA LED elemlámpa
-- Ft
Ledlenser P2R Core 120lm rúdlámpa
-- Ft
Varta 16617101421 Lipstick light
-- Ft
EMOS P3861 LED gumi elemlámpa
-- Ft
Home MFL 300 2xC LED elemlámpa
1
1,2,3(79 termék)

Milyen egy jó zseblámpa?

A zseblámpa nem megy ki a divatból. A benzinkúttól a vegyesbolton át a postáig nagyon sok helyen kapható, és az emberek vásárolják is őket. Hogy miért? Mert hasznosak és praktikusak.

Elméletben számos ellenérv hozható fel ellenük, de a gyakorlatban ezek nem állják meg a helyüket. Például gyakori érv a következő: „Minek nekem zseblámpa, ha a mobilnak is van ilyen funkciója?”. Gondoljunk csak bele, amikor mobillal kell világítanunk (legyen az egy hosszabb áramszünet vagy egy estébe csúszott túra), ott sötét van és nincs áram. A mobiltelefon az egyetlen kapcsolatunk a külvilággal. Biztosan célszerű világításra pazarolni az erejét, amikor tölteni sem tudunk? Sokkal hasznosabb, ha van nálunk egy zseblámpa. A másik gyakori ellenérv, hogy áramszünet esetén gyertyával is lehet világítani, és az milyen hangulatos. Valóban lehet – és valóban hangulatos. Persze csak akkor, ha a sötétben megtaláljuk a gyertyát meg persze gyufát is, és van elegendő, hogy akár három szobában is világítsunk. De gyertyával nem mozgunk, mert csepeg, a forró viasz éget és nehezen eltávolítható foltot hagy a szőnyegen, ha épp oda csöppen. Száz szónak is egy a vége, minden háztartásban jó, ha van egy elemes lámpa, hiszen még sok egyéb olyan helyzet van, amikor valóban szükség van rá. Ha például begurult valami a kanapé alá, vagy a gyerek cumija pottyant be egy szűk és sötét helyre. De hosszabb ideig tartó kültéri tevékenységek esetén is jó szolgálatot tesz, amikor ránk sötétedhet, vagy eleve sötét van. Szinte nélkülözhetetlen például a barlangászás, túrázás, vadászat, horgászat, sátorozás, éjszakai vagy a szabadban végzett munka esetén. Alapfelszerelés egy jó és strapabíró, akár speciálisan kialakított elemlámpa katonák, rendőrök, tűzoltók, éjjeliőrök, szerelők és hasonló foglalkozást űző emberek számára.

Milyen egy jó elemlámpa?

Ugyan használtan hozzá lehet még jutni hagyományos izzószálas modellekhez is, de ezeket jobb, ha elfelejtjük. A LED zseblámpa minden tekintetben sokszoros előnyben van a hagyományossal szemben.

A LED-ek minősége

LED és LED között lényeges különbségek lehetnek, főleg nagy teljesítményű zseblámpa esetén. A gyenge minőségű, de erős fényűek könnyen túlmelegszenek, ami szó szerint a halálukat jelenti. Ránézésre nem lehet megállapítani a minőséget, ezért azt tudjuk tanácsolni, hogy csak komoly gyártók megbízható minőségű, bevizsgált termékeit vásároljuk, tartózkodjunk a feltűnően olcsó termékektől.

Energiaforrás

Már léteznek tölthető akkumulátorral felszerelt modellek is, de ha az elemlámpát nem akarjuk sokáig hidegben használni, akkor a legjobb energiaforrás a lítium-ion és lítium-polimer akkumulátor vagy más néven elem. Kis tömegűek és méretükhöz viszonyítva nagy teljesítményűek. Különböző méretekben kapható (AA, AAA stb.), mindig tájékozódjunk, hogy elemes lámpánkba melyik való, és vásároljunk pár tartalék darabot is. Azonban folyamatos, rendszeres használat mellet inkább újratölthető, akkumulátoros modellt érdemes vásárolni.

Szilárdság

Nem is kell magyarázni a tok és különösen az izzót védő üveglap szilárdságának fontosságát. Az ergonómia is fontos. Vegyük kézbe a lámpát! Jó, ha csúszásgátló gumi markolattal rendelkezik, kézre esik a bekapcsoló gomb, és súlyra nem túl nehéz. Egy jobb minőségű elemlámpa már 1–2 méterig ütésálló (leeséskor), és 1–2 méter mélységig vízálló is. Sőt, a cseppálló modellek bírják az esőt is, de a mély vízbe pottyanást már nem biztos, hogy elviselik.

Fényerő

A fényerő összehasonlításához egyértelmű mutató a maximális fényáram, amelyet általában Lumenben adnak meg. Kaphatók már extra nagy teljesítményű modellek is, de az extra fényerő egy szint felett már nem tud hozzátenni semmit a lámpa használhatóságához. Egy 1000 Lumen fénykibocsátásra képes nagy teljesítményű zseblámpa már extrém körülmények között is több mint elegendő.

Lehetőleg szaküzletben vásároljunk

Mint tapasztalhatjuk, zseblámpát szinte minden boltban be lehet szerezni, csak az a kérdés, érdemes-e. Nem, nem érdemes. Ha nagyon olcsón vásárolunk, az esetek többségében nem azt kapjuk majd, amit reméltünk. Jó eséllyel csalódni fogunk a minőségben. Lehet, hogy nem a lámpa fényerejével lesz gondunk, hanem a borítással, a tartóssággal, úgy általában a minőséggel. A mondás bizony igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. A Netlámpa kínálatában garantáltan jó minőségű, bevizsgált zseblámpák kaphatók. Válasszon közülük ízlése szerint!