Napelemes reflektorok

Napelemes reflektorok

1
1(6 termék)
1
1(6 termék)

Napelemes reflektor – modern kültéri világítás magas villanyszámla nélkül

A napelemes reflektor az egyik legnépszerűbb napelemes kerti lámpa. Reflektor lámpa ma már számos változatban elérhető, s a különféle technológiák és megoldások más-más termékelőnyöket kínálnak. Igényeinknek és a felhasználási területnek megfelelően a hagyományos akkus reflektor mellett ma már beszerezhető a LED reflektor, sőt a mozgásérzékelős LED reflektor is. Természetesen a napelemes világítás elterjedésével már az utóbbi termék, a mozgásérzékelős LED reflektor is elérhető napelemes technológiával.

A megfelelő fényviszonyok nem csupán a házon belül, a négy fal között fontosak. A ház körüli terület, a kert és a közlekedésre használt tér megfelelő megvilágítása is kiemelt figyelemre érdemes. Enélkül a sötétedés utáni tájékozódás és a balesetmentes közlekedés szinte lehetetlenné válik. Sokszor egy letört faág, egy kint felejtett tárgy vagy egy befagyott pocsolya is komoly baleset okozója lehet – a sérülés azonban kiküszöbölhető, ha észleljük az utunkba kerülő akadályt, és így ki tudjuk kerülni. Ha vágyunk a biztonságos közlekedésre, az optimális világítás nyújtotta komfortérzetre, de nem akarunk magas villanyszámlát a kültéri fényforrások működtetése miatt, egy napelemes reflektor, esetleg egy mozgásérzékelős LED reflektor kiváló megoldást jelenthet. A napelemes világítás előnye, hogy egy egyszeri beruházást és a telepítést követően már nem kell magas rezsi- és fenntartási költséggel számolni, hiszen az ilyen lámpák az energiát a napfényből nyerik. A napelemekben apró elektronok sokasága található – ezek az elektronok stimuláció, vagyis napfény hatására aktiválódnak. A napfény és a napelemben található félvezető (többnyire kristályos szilícium) között kölcsönhatás megy végbe, melynek hatására elektromos töltéshordozók szabadulnak fel. A begyűjtött energia a lámpatest akkumulátoraiban tárolódik, s ezt az energiát bocsájtja ki a lámpa szükség esetén fény formájában. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű energiát tudjon a napelemes lámpa begyűjteni, fontos, hogy a szabadban helyezzük el. Ellentétben a hagyományos, elektromos áramot használó fényforrásokkal, napelemes reflektor esetében nincs energiafogyasztás és -költség, ha pedig LED-es modellt választunk, annak hosszú élettartama miatt hosszú ideig egyéb költségek sem vetődnek fel.

A napelemes lámpák előnyei közé tartozik az is, hogy nincsenek kusza kábelek, s használatukkal teljesen függetlenné válhatunk a konnektoroktól és a vezetékes áramtól, ráadásul az összképet sem rontják el a kertben vagy a ház körül a mindenfelé tekeredő vezetékek. A szolár reflektorokat bárhol elhelyezhetjük az udvaron, a kertben vagy a ház körül. A fénynek azon túl, hogy az alapvető tájékozódáshoz szükséges látási viszonyokat megteremti, esztétikai és hangulatteremtő funkciója is van. Egy reflektor lámpa kiemelheti a kert egy részét, ráirányíthatja a figyelmet egy adott területre, például egy kerti szoborra, egy különleges növényre vagy bármi más részletre. Kiváló világítási alternatívát jelent akkor is, ha sötétesés után szeretnénk valamilyen kinti programot megvalósítani.

A mozgásérzékelős LED reflektor annyiból tér el a többi napelemes kerti lámpától, hogy egy beépített szenzornak köszönhetően képes érzékelni a mozgást adott hatótávolságon belül, s ilyenkor automatikusan aktiválódik; majd a mozgás megszűnésével – szintén magától – kikapcsol. Ha nem szeretnénk, hogy folyamatos világítás legyen kint éjszaka, a mozgásérzékelős reflektor kiváló választást jelenthet.

A leírtakon túl ez a fényforrás biztonsági-védelmi szerepet is betölthet. Egyrészt a ház körüli világítás elriaszthatja a betörőket, mivel azt a benyomást kelti, hogy a lakók otthon tartózkodnak. Másrészt, ha mozgásérzékelős kültéri lámpát használunk, bentről azonnal észleljük, ha valaki megközelíti az otthonunkat, és lehetőségünk van reagálni.

A napelemes világítás a leírt előnyökön túl környezetvédelmi szempontok alapján is a legoptimálisabb világítási alternatíva. Használatával csökken az elektromos áram fogyasztása, és a lámpatestek hosszú élettartama miatt kevesebb hulladék termelődik.