Gyertya forma E14 led

Gyertya forma E14 led

1
1,2(50 termék)
1
1,2(50 termék)

LED gyertya izzó

A LED gyertya izzó a hagyományos kisgömb izzó alternatívája – a két égő alapvetően formáját tekintve különbözik, megkönnyítve azok dolgát, akik a világítást, a fényforrásokat is szeretnék a helyiség vagy a lakás többi részének stílusával összhangba hozni. Továbbá vannak olyan lámpatestek, amiben egyszerűen jobban mutat egy gyertya izzó, vagyis az adott lámpaburához ez a forma illeszkedik jobban. A gyertya forma helytakarékos megoldást jelent, hiszen az izzó átmérője kisebb, mint a gömbé, így vannak olyan fényforrások, amelyekbe kizárólag ezt a formát alkalmazhatjuk. A mérete miatt használjuk például szag- és páraelszívókban is.  Azonban – mint írtuk – esztétikai okok miatt is választhatjuk a gyertya izzót a gömb izzó helyett. Mivel nevéhez hűen formája a gyertyalángra hasonlít, romantikus, meghitt hangulatot teremthet. Csillárokban, vintage stílusú lámpatestekben, ahol a fényforrások szintén a lángok formáját, az égő gyertya vagy tűz hatását igyekeznek visszaadni, szintén ez az izzótípus lehet a megfelelő választás.

E14 LED izzó

Már az elnevezés is mutatja, hogy ez az egyik legrégebbi típusú fényforrás, amely szintén különösen elterjedt. Ezt az izzót különösen gyakran használják mennyezeti, asztali és különféle dekorációs lámpákban. A lámpatestek általában nagyon kompaktak, és a fényforrást jól lefedik az üvegelemek és a lámpaernyők. Ha ilyen típusú, hagyományos, halogén izzót használtunk eddig a lámpáinkban, a LED-re való áttérés igen egyszerű lesz, hiszen ugyanilyen formájú és átmérőjű izzót tudunk beszerezni LED változatban. Ráadásul a fény szétszóródik az üvegeken és az árnyékolókon, így a LED lámpák jellegzetes megjelenése nem észrevehető, bátran használhatjuk ezt a modern technológiát antik vagy vintage stílusú modellekben is.

Az E14 izzó nevét mindenki ismeri, ám nem kevesen tudják, mit takar pontosan a jelölés. Az E betű nemes egyszerűséggel a feltaláló, Edison nevének kezdőbetűje, a 14-es szám pedig a foglalat átmérőjét adja meg milliméterben. (Háztartásokban emellett még a 27-es átmérőjű foglalattal rendelkező izzók fordulnak elő gyakran.)

Típusok, „extrák”

A LED gyertya izzó rengeteg változatban elérhető a boltok polcain és a webshopok kínálataiban, s az egyes termékek nem csupán foglalatuk átmérőjének nagyságában térhetnek el egymástól. Amellett, hogy egy E14 izzó lehet hagyományos, halogén vagy LED izzó, rendelkezhet különleges, csavart formával, amely még inkább az égő gyertya lángját idézi, de eltérhetnek az egyes izzók színhőmérséklet tekintetében, illetve „extra tudásukban” is.

Ilyen „plusz” például, hogy némely LED izzó dimmelhető, azaz a fényereje megváltoztatható – vagyis a gyenge hangulatfénytől a vakítóan erős világításig állítható a fényerő. Egy dimmelhető izzó nagy mértékben leegyszerűsíti a lakás világítási koncepcióját, s egyúttal gazdaságos, energiatakarékos megoldást is jelent, hiszen lehetőségünk van általa arra, hogy csak annyi áramot használjunk, amennyire a megfelelő fényhez valóban szükségünk van; valamint elképzelhető, hogy így kevesebb kiegészítő fényforrás is elegendő lesz a helyiségben az optimális fényviszonyok megteremtéséhez.

LED, filament LED

A LED technológia előnyeit ma már szinte senkinek sem kell bemutatni. Mivel jóval kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos, halogén izzó, és élettartama is sokkal hosszabb, egyre több háztartás választja ezt a költséghatékony, energiatakarékos és környezetbarát világítási lehetőséget. A filament azonban talán kevésbé terjedt el a köztudatban. Maga a kifejezés szálat jelent, világítás kontextusában pedig izzószálat értünk alatta. Ezek a fényforrások a hagyományos izzókhoz hasonlítanak, láthatóak bennük az izzószálak, amelyeknek kettős szerepük van: egyrészt esztétikai szempontból van jelentőségük, másrészt a fényeloszlásra vannak hatással. Fontos tulajdonságuk még 2700 kelvines meleg fehér fényük, amely miatt kiváló világítási megoldást jelentenek olyan terek esetében, ahol erős és éles fényt igénylő tevékenységeket nem végeznek – például éttermekben, vendéglőkben kellemes hangulatfényt teremtenek.