Mozgásérzékelős lámpa

Mozgásérzékelős lámpa

1
1,2(39 termék)
-- Ft
TRIO R67831101 Pollux 12W 1100lm 3000K fehér mennyezeti lámpatest
-- Ft
TRIO R67839101 Pollux 18W 1450lm 3000K fehér mennyezeti lámpatest
-- Ft
TRIO 226669242 CUANDO 11W 1100LM 3000K antracit oldalfali lámpa
1
1,2(39 termék)

A mozgásérzékelős lámpa számos előnye

 

Egy-egy mozgásérzékelős lámpa felszerelésével kényelmesebbé, biztonságosabbá tehetjük a mindennapokat, hiszen akkor és ott gyújtanak világosságot, amikor és ahol szükség van rá.

 

Biztosan mindenki került már olyan helyzetbe, amikor nem ártott volna egy kis világítás. Gondoljunk csak az ismeretlen lépcsőházban lekapcsolódó villanyra, a sötétben keresett házszámra, vagy a bicikli számzárának tapogatására a lépcsőházi tárolóban. Főleg ismeretlen környezetben vagyunk elveszettek ilyen esetekben, de még ismert terepen is frusztráló tud lenni. Persze azt sem kívánhatjuk, hogy a lépcsőházban, a biciklitárolóban folyamatosan égjen a villany, vagy minden házszámra irányuljon egy reflektor. Szükség esetén mégis jól jönne egy kis fény.  A fentiekhez hasonló helyzetek megoldásában nyújt segítséget a mozgásérzékelős lámpa, ami éppen szükség esetén (mozgás esetén) világít. Alábbi cikkünkben erről a lámpatípusról osztunk meg pár információt.

 

Mire figyeljünk?

 

Ahogy más fényforrások esetében is, úgy a beltéri vagy kültéri mozgásérzékelős lámpa beszerzése előtt is érdemes legelőször tervezni és a legfontosabb információkat összegyűjteni. Például, hogy a kinézett modell érzékelője milyen szögben érzékel és mekkora a hatótávolsága. Tartoznak hozzá kiegészítő elemek? Sarokra is felszerelhető? Ezen információk birtokában tudjuk optimálisan megtervezni a világítási rendszerünket. Válaszokat a fenti kérdésekre szakáruházakban az eladóktól kérhetünk, vagy az online áruházak termékleírásában találhatunk.

 

Az alkonykapcsoló

 

Segítségünkre lehet a választásban, ha tudjuk, hogy manapság gyakorlatilag minden kültéri mozgásérzékelős lámpa alkonykapcsolóval van ellátva, ami folyamatosan méri a lámpatest környezetében a fény erősségét, amit összehasonlít egy előre beállított értékkel. Amikor a fényerősség ezt eléri, a kapcsoló automatikusan felkapcsolja a világítást. Ahogy hajnalban világosodik, és a fény mennyisége meghaladja a beállított értéket, az alkonykapcsoló leállítja a világítást, majd szürkületkor ismét aktiválja azt. Így tehát ezek a lámpák nappal egyáltalán nem kapcsolnak be, még akkor sem, ha mozgást érzékelnek környezetükben.

 

Mi is valójában a modern mozgásérzékelő?

 

A legmodernebb mozgásérzékelő lámpák passzív infrás érzékelővel rendelkeznek. A köznyelv ezeket mozgásérzékelőnek hívja, pedig valójában nem a mozgást, hanem a hőt, annak változását érzékelik. Alapállapotában ez nem fogyaszt energiát, csak figyeli a teret, és csak a megfigyelt térben fellépő hőmérsékletváltozás hatására lép működésbe. E konstrukció előnye, hogy pusztán a mozgás nem kapcsolja be a világítást, így tehát például a fák, bokrok ágainak mozgására nem reagál. További előnyük, hogy a felszerelt darabok nem befolyásolják egymás működését, így a hatósugarak fedése esetén is felszerelhetők. Viszont az infra szenzor nem lát át a falakon, fatörzseken, egyéb szilárd testeken, és az üvegfelületek is jelentősen csökkentik hatásfokát. A hátrányai közé tartozik még, hogy az érzékelő nem képes érzékelni egy olyan mozgást, amelynek merőleges iránya van vele szemben.

 

A gyártók a műszaki leírásban megadják a telepítési tudnivalókat. Általánosságban annyit mondhatunk, hogy a legtöbb mozgásérzékelős led lámpa ideális elhelyezése 2–2,5 méter magasan van. A hatótávolságuk 8–12 méter, és típustól függően 120–180 fok az érzékelési szögük, de léteznek 360 fokban érzékelő szenzorral felszereltek is. Hogy a lámpa felkapcsolódását követően milyen hosszan világítson, az tetszés szerint beállítható, pár másodperctől pár percig tartó intervallumon belül.

 

Beltéri és kültéri használat

 

A Netlámpa kínálatában többféle beltéri mozgásérzékelős lámpa is megtalálható, és kétségkívül jó hasznukat vehetjük például garázsban, pincében, tárolóhelyiségekben, de akár a fürdőszobában is. Tulajdonképpen minden olyan helyiségben, ahol nem tartózkodunk folyamatosan. A nappaliban viszont nem feltétlenül ideális: biztosan nem örülnénk például, ha ránk kapcsolódna a világítás, ha tíz percre belemélyedtünk kedvenc könyvünkbe.  A tapasztalatok alapján a kültéri használat sokkal elterjedtebb. A megfelelő helyen elhelyezett mozgásérzékelős kültéri lámpa sötétedés után megkönnyíti a közlekedést a kertben, a teraszon vagy a szalonnasütő környékén. Nem esünk hasra a locsolócsőben, fel tudunk szeletelni a grillezéskor egy paprikát. Kieső sarkok, veszélyeztetett kamraablakok megvilágítására is ideális, hiszen mi mással tarthatnánk távol jobban a betörőket, mint a lebukás veszélyével, amit a láthatóság okoz.  

 

Milyen izzót tegyünk bele?

 

A mozgásérzékelős lámpák között egyaránt találunk cserélhető és beépített led fényforrással rendelkezőket. A cserélhető izzók, világítótestek kiválasztásakor ne hagyjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy ezek a lámpák – jellegükből fakadóan – gyakran fognak fel-le kapcsolódni. Nem alkalmasak tehát hozzájuk a kompakt fénycsövek (hiába egyezik meg esetleg a foglalatuk), amelyek, noha energiatakarékosak, de az ilyen kapcsolgatást nagyon rosszul tűrik, élettartamunkat nagyon lerövidíti. Válasszunk helyettük inkább led vagy halogén égőket.

 

A mozgásérzékelő világítás területén is széles a kínálat. A beltérben használatos mozgásérzékelős éjszakai fénytől kezdve a fali, mennyezeti lámpákon át a kültéri típusokig (falikarok, állólámpák, fényvetők stb.) igen széles a választék.  A változatos dizájnnak köszönhetően már nem csak funkcionális célokat szolgálnak, hanem megjelenésükkel, fényükkel díszítenek is.

 

Mint minden kültéri világítás, a mozgásérzékelő lámpa esetében is ügyeljünk arra, hogy megfelelően szigetelt, megfelelő IP védelemmel rendelkező lámpákat válasszunk. Az IP szám egy nemzetközi szabvány szerinti besorolásban mutatja meg a műszaki berendezés (jelen esetben lámpa) áramköreit védő burkolat (készülékház) környezeti hatások elleni védettségét. A magasabb szám mindig magasabb fokú védelmi szintet jelent, míg a védettségi érték hiányát általában X-szel jelölik. Kültérre minimum IP44 vagy magasabb szintű védelemmel ellátott modelleket vásároljunk. A kerti, kültéri lámpák a szükséges víz és por elleni védelemmel felszereltek, valamint jó minőségű hő- és UV-álló anyagból (pl. rozsdamentes acél, speciális műanyag stb.) készülnek, ezért forró nyári napokon éppolyan megbízhatóan működnek, mint a téli fagyok idején.

 

Tekintse meg kínálatunkat és döntse el, hogy melyik az Önnek legmegfelelőbb mozgásérzékelő lámpa!