Konyha és étkező világítás

Konyha és étkező világítás

1
1(10 termék)
1
1(10 termék)

A megfelelő konyhai lámpa

A konyhai lámpa munkaeszköznek tekinthető, hiszen a konyha munkahely. Adott funkcionális tevékenységeket végzünk itt, amelynek célja étel előállítása.

Aki dolgozott már olyan munkapulton, aminek nem volt világítása, az tudja, mennyire fontosak a konyhában a fények. Legyen bármilyen erős a mennyezeti konyhai lámpa, vagyis a központi világítás, szolgáltassa azt a legerősebb mennyezeti led lámpa vagy konyhai csillár, a pult mindig sötét lesz előttünk, mert testünkkel leárnyékoljuk a központi fényt. Tehát mindenképpen szükség van helyi világításra is.

A világítás megtervezése

A konyha világítás korszerűsítése, megtervezése felújítás vagy építkezés kapcsán szokott terítékre kerülni. Nagyon fontos előre gondolkodni. Már a munkálatok megkezdése előtt kész konyhaszekrény tervekkel kell rendelkeznünk, amelyről leolvasható a bútorok helye, a szekrények szélessége és magassága, valamint a konyhai gépek helye, mert a villanyszerelő ennek fényében tudja kialakítani az elektromos kiállásokat a hűtőszekrény, a tűzhely, a mosogatógép, a páraelszívó és egyéb berendezések számára, ezen kívül a pult és a szekrények megvilágításához is. Előre gondolkodás hiányában a kifestett és leburkolt konyhát leszünk kénytelenek megfúrni, vagy a következő felújításig nézhetjük, kerülgethetjük és takaríthatjuk majd a mindent behálózó hosszabbítók és egyéb berendezések vezetékeit. A konyhabútor tervére pillantva könnyedén megállapíthatjuk a szükséges világítás helyét is.

Természetes fény

A konyha világítása szempontjából is legideálisabb az ablakon beáramló természetes napfény. Ha ablakos konyhánk van, kalkuláljunk az ablakszárnyak nyílásával is. Például megvilágítás szempontjából látványos és ideális, ha az alsó konyhaszekrény sor az ablak alatt fut, ám ez esetben vegyük figyelembe, hogy az ablak szárnya a pultra fog nyílni, ezért az korlátozottabban használható (vagy nem nyitjuk ki az ablakot).

Általános megvilágítás

A konyha világítás központi eleme a mennyezeti világítás, amelynek feladata, hogy ne legyen sötét a konyhában. Bármilyen lámpa megfelel a célnak, ami elég fényerővel bír és nem lóg le túlságosan. Lehet mennyezeti led panel, konyhai csillár, konyhai függőlámpa, spotlámpa, beépített ledek, sínrendszeres világítás és még sok egyéb.

A konyhapult megvilágítása

A pult megvilágítása kulcskérdés a világítás szempontjából, hiszen az előkészítési munkafolyamatok mindegyike a konyhapulton történik, gyakran éles kések, konyhai gépek használatával. Általában a konyhaszekrény felső elemeibe építik be a konyhabútor világítást, ami lehet konyhabútorba épített spot, led szalag vagy led konyhai pultvilágító lámpa. Az első kettő esetében az asztalossal egyeztessük kívánságainkat, ő tudni fogja, hogy milyen kiállásokra, esetleges takaróelemekre van szükség, és be is építi a kívánt világítást a konyhabútorba.

A led konyhai pultvilágító lámpa utólag is egyszerűen felszerelhető a konyhaszekrényre, ha megvan a kiállás. Nagy fényereje, kis mérete miatt egy meglévő konyhaszekrényt is korszerűbbé tehetünk vele.

Étkező lámpa

A konyhák manapság már az étkezővel, sőt többnyire a nappalival is egy térben találhatók. Az étkező lámpa biztosítja az étkezőasztal megfelelő megvilágítását. Ideális lehet ide egy nagyobb belógással rendelkező konyhai függőlámpa vagy állítható magasságú függesztett lámpa. A stílust tekintve törekedjünk arra, hogy a kiválasztott darab(ok) illeszkedjenek egymáshoz és a helyiség egyéb berendezési tárgyaihoz is. Ez nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk. Ha bizonytalanok vagyunk, választhatunk egy lámpacsalád tagjai közül.

Egyéb világítás

Nemcsak az előkészítő munkálatok során, de főzés közben is szükség van helyi fényre. Ezt általában a páraelszívó beépített lámpája biztosítja. Ha nincs páraelszívónk, mert megoldott a konyha ablakon keresztüli szellőztetése, vagy mert mennyezeti elszívónk van, akkor gondoskodnunk kell a főzőlap megvilágításáról is. Erre spotlámpákat látunk a leggyakrabban, de valószínűleg praktikusabb valamilyen zárt burájú megoldást választani, aminek a takarítása (gondoljunk a főzés során keletkező zsíros gőzökre) lényegesen egyszerűbb, mint egy spotlámpáé.

A Netlámpa kínálatában kiváló minőségű konyhai világítótestek közül választhatja ki az Önnek legmegfelelőbbet.