Csillár

Csillár

1
1(4 termék)
-- Ft
TRIO R11073000 Lüster nikkel 3-as függő mennyezeti lámpa
-- Ft
TRIO R1198-24 Country 40W E14 rozsda függesztett lámpatest
-- Ft
TRIO R1107-01 Lüster 40W E14 króm függesztett lámpatest
-- Ft
TRIO 110600331 Cortez 28W fehér függesztett lámpatest
TRIO 110600331 Cortez csillár
Rendelhető
9.889 Ft
1
1(4 termék)

A csillár reneszánsza

A 2000-es évek elején még úgy tűnt, hogy a beépített led világítás térhódítása miatt a csillár kiszorul lakberendezés eszköztárából. Napjainkra azonban bebizonyosodott, hogy korai volt temetni a legdekoratívabb világítótestet. Egy szemet vonzó klasszikus vagy modern csillár a hozzá illő kiegészítő világítással egy gyönyörű nyakékhez hasonlóan meghatározza a belső tér karakterét, felteszi a koronát a berendezésre.

A csillár egy több karú (leginkább 3-5), mennyezetre szerelt, díszes lámpa, amely az egyéb mennyezeti világításoktól abban különbözik leginkább, hogy belóg a térbe. Nagyobb terek központi megvilágítására alkalmas, de emellett díszítő funkciója is nagyon fontos. A 17. században alakult ki a klasszikus kristály csillár forma, ami a mai napig megihleti a tervezőket, akik ma már mindenféle stílusban terveznek mennyezeti világítást az aktuális trendeknek megfelelően.

Szerepe

A világítás megtervezése és a fényforrások kiválasztása kardinális kérdés a lakberendezésben. A fény mennyisége és minősége a belső tér hangulatában meghatározó szerepet játszik, a világítótest – esetünkben a csillár – szépsége pedig megkoronázza azt. A kellően erős fényt adó, jól elhelyezett lámpák elsődleges feladata, hogy biztosítsák a megfelelő látási viszonyokat. A szükséges fényforrások számát és típusát nagyban befolyásolja a helyiség mérete és funkciója, a magasság, a természetes benapozottság, valamint az, hogy milyen tevékenységeket végzünk az adott térben. Ha este még sokat tevékenykedünk a lakásban, esetleg vendégeik vannak, akkor valószínűleg a központi világítást fogjuk használni. Ám ha tévét nézünk, zenét hallgatunk vagy éppen olvasnánk a kanapén, akkor egészen másféle világítást kívánunk. Ilyenkor nem a mennyezeti világítás a legmegfelelőbb, hanem valamilyen helyi fényforrás, például fali vagy asztali lámpa. Természetesen szükség esetén világíthatunk a mennyezeti csillárral is, de nem fogjuk igazán jól érezni magunkat.

A legnagyobb tér fő lámpájának, vagyis a nappali csillárnak már nem az a feladata, hogy egyedül bevilágítsa a teljes teret. Egy általános, központi világítást biztosít, de a helyiségben lévő többi fényforrással együtt válik teljessé az élmény. Az általános szabály itt is érvényes, a használhatóságnak és az esztétikának összhangban kell lennie egymással, egyik sem mehet a másik rovására. Manapság sok lakásban egy térben található a nappali és az étkező. Az étkező is megérdemel egy hangsúlyos, elegendő fényt adó lámpát, egy mennyezeti csillárt, amelyet leggyakrabban az ebédlőasztal fölé helyeznek el. Olyan világítótestet válasszunk ide, amely az egész területet megvilágítja, elegendő fényt ad, de nem vakítja el az asztalnál ülőket. Ügyeljünk a hangsúlyos megjelenésű világítótestek stílusának egyensúlyban tartására. Az egész nappali megjelenését elronthatja, ha az önmagukban ízléses és szép darabok nem illenek egymáshoz, rosszabb esetben a berendezéshez sem. Ezt a buktatót elkerülhetjük, ha egy lámpacsalád tagjaiból válogatjuk össze a világítást. Ha ezt nem szeretnénk, akkor érdemes egy dekoratív, díszes „szemmágnes” darabot kiválasztani – többnyire ez szokott lenni a mennyezeti csillár, – a többi lámpát pedig visszafogott, semleges, környezetbe simuló darabokból összeválogatni.

Választék

A választékra nem lehet panasz, anyaghasználat és forma tekintetében is igen nagy kínálatból választhatunk a Netlámpa kínálatából, különféle árkategóriákban. A kristály csillártól kezdve a modern, üvegből készült darabokon át a most divatos fekete csillárig sokféle stílusban és kivitelben talál világítótesteket. Önnek már csak választania kell közülük. Legnépszerűbb darabjaink a kristály csillárok, amelyek időtlen eleganciát sugallanak, soha nem mennek ki a divatból, a klasszikus és a minimalista enteriőrben egyaránt megállják a helyüket. Aki pedig valami egyedire vágyik, kiválaszthatja színes csillárjaink egyikét.