Garázs , pince világítás

Garázs , pince világítás

1
1,2(44 termék)
1
1,2(44 termék)

A pince és a garázs világítás lehetőségei

Megfelelő fényekre nemcsak a lakásban, hanem olyan helyiségekben is szükség van, mint a pince vagy a garázs. Mivel igen eltérő, hogy ezeket a tereket ki hogyan használja ki, egyeseknél elég egy reflektor, másutt egyéb pince lámpa, például mennyezeti lámpa és fali lámpa kombinációja alkotja meg az optimális világítási koncepciót. Fontos tudni, hogy ma már számtalan megoldás létezik ezeknek a helyiségeknek a megvilágítására is. Egyre elterjedtebbek, s egyre nagyobb választékban kapható például mozgásérzékelős LED reflektor és más kültéri világítás, amely megfelelő IP védettséggel rendelkezik.

Pince világítás

Mielőtt megtervezzük a világítást, át kell gondolni, hogy milyen pincénk van, és konkrétan mire is használjuk. Ha csak különböző dolgokat tárolunk itt (például az autónk kerekeit, régi bútorokat, nem használt tárgyakat stb.), akkor egyetlen mennyezeti fényforrás is elegendő lehet fővilágításként, ami az egész helyiséget egyenletesen megvilágítja. Mivel az alagsorban és a szuterénben gyakran alacsony a belmagasság, és maga a helyiség is kisebb, egy jól eltalált alapvilágítás elegendő fényt fog biztosítani.

Más a helyzet, ha a szuterén más funkciót (is) betölt, vagy ha például egy borospincéről van szó. Ilyenkor a mennyezeti és fali fényforrások kombinációja lehet a megoldás. Ha fontos a stílus is, választhatunk süllyesztett lámpatesteket – egy süllyesztett LED panel vagy spot nem csak funkcionális szempontból tökéletes alternatíva, hanem rendkívül modern és dekoratív eleme is lesz a helyiségnek. Ami pedig a színhőmérsékletet illeti: borospincék esetében 5000 Kelvin alatti fehér fény javasolt.

Nagyon gyakori probléma a pince területén a nedvesség. Egyes esetekben akár kívánatos is lehet, hogy a levegő ne legyen teljesen száraz, máskor véget nem érő küzdelmet jelenthet a pára és a nedvesség elleni küzdelem. Az IP védelemre azonban minden esetben gondosan ügyelni kell, ezért olyan pince világítást válasszunk, amely megfelelő védelemmel rendelkezik a nedvesség ellen! Egy beltéri lámpatest alkalmazása nedves helyiségben vagy kültéren akár életveszélyes is lehet!

Garázs lámpa, garázs világítás

Amikor egy autó behajt a garázsba, a mennyezeti fényforrás főként a tetőn világít, és az autó körüli tér sötét marad, ami azt jelenti, hogy hiába szereltünk fel egy világítótestet, nem lesznek jók a helyiség fényviszonyai. A falra szerelhető lámpatestek sokkal hatékonyabbak a garázsban. Itt a designnak nincs nagy jelentősége, a funkció és a biztonsági szempontok viszont annál lényegesebbek. Itt is fontos a magas IP védettség, minimum IP44-es jelzésű lámpatest a megfelelő, ám ha porálló lámpatestet szeretnénk, akkor jó, ha az IP jelölés utáni első szám 5-tel vagy 6-tal kezdődik. Mivel sokan különféle munkálatokat is végeznek a garázsban, a környezeti hatásokkal szembeni védelem itt is kiemelten fontos.

Hogyan csökkenthetők a szuterén és a garázs világításának költségei?

Bármilyen világításról legyen szó, a LED technológia segítségével csökkenthető a felhasznált energia és a villanyszámla egyaránt, ráadásul a LED környezetbarát és költséghatékony világítási megoldás – fogyasztása és élettartama alapján is sokkal kedvezőbb alternatívát jelent, mint a hagyományos, halogén izzóval rendelkező fényforrások. A pince és a garázs esetében (valamint kültéren) sok háztartásban gyakorta okoz bosszúságot a felkapcsolva felejtett világítás. Ezen a problémán, illetve a villanykapcsoló sötétben történő keresgélésén segíthet egy mozgásérzékelős LED reflektor, amely szenzorainak köszönhetően működésbe lép, ha egy bizonyos távolságon belül mozgást érzékel, s automatikusan kikapcsol, ha elhagytuk a területet. Nem kell többé a kapcsolót keresgélni a vaksötétben, s nem kell attól félni, hogy a több órán át feleslegesen égő lámpák megnövelik a villanyszámlánkat.