Ventilátoros lámpák

Ventilátoros lámpák

1
1(10 termék)
1
1(10 termék)


Ventilátor lámpa – a multifunkciós fényforrás


A ventilátor lámpa nem újdonság a mennyezeti lámpa piacon, így ma már sokféle ventilátoros csillár és ventilátoros lámpa közül válogathatnak azok, akiket már meggyőzött ez a többfunkciós termék kedvező tulajdonságaival. Azonban kevesen vannak vele tisztában, hogy pontosan milyen előnyöket is rejt a mennyezeti ventilátor, amely nemcsak optimális klímát, hanem megfelelő fényviszonyokat is biztosít otthonunkban – sőt, még a fűtési költséget is mérsékelhetjük vele.

Költség- és helytakarékos megoldás

A mennyezeti ventilátoros lámpa számtalan előnyét fel lehet sorolni, de ezek között talán az első, hogy egy takarékos megoldásról van szó. Nem csupán pénztárcánk lesz hálás, amiért nem két, hanem csak egy termékre kell költenünk (hiszen külön-külön megvásárolva a mennyezeti ventilátor és a mennyezeti lámpa magasabb kiadást eredményezne), hanem a hellyel is takarékoskodni tudunk, mivel kettő helyett csak egy készülék számára kell a megfelelő helyet megtalálnunk. A csillár ventilátor többféle dizájnban elérhető – a hagyományos, „lapátos” modellek mellett találhatunk olyan termékeket is, amelyek első ránézésre kevésbé hasonlítanak egy ventillátorra.

3 in 1 funkció

Kevesen tudják, hogy a ventilátor lámpa két – magától értetődő – funkciója mellett van egy harmadik is, ugyanis a ventilátornak nem csupán a tikkasztó nyári hőségben vehetjük hasznát, hanem télen is alkalmazhatjuk a fűtési költségek csökkentésére. Mint tudjuk, a meleg levegő felfelé száll, a ventilátor azonban megakadályozza annak rétegződését a szobában, ezáltal az jobban eloszlik a helyiségben, kellemesebb hőérzetet eredményezve.

További extrák: állítható színhőmérséklet és távirányítós vezérlés

A ventilátor lámpa a felsoroltakon túl egyéb előnyös tulajdonságokkal is rendelkezik. A legtöbb modell ugyanis további „extra” lehetőségeket kínál, amelyek tovább növelhetik komfortérzetünket, és még praktikusabbá, sokoldalúbbá teszik ezt a lámpatípust. Ilyen például az állítható színhőmérséklet, amely a legtöbb lámpatest esetében megvalósítható. A mennyezeti ventilátoros lámpa leggyakrabban a hálóban, a nappaliban, illetve a gyerekszobában fordul elő. Ezekben a helyiségekben (főként az utolsóban) jellemzően többféle tevékenység zajlik. Az eltérő tevékenységekhez pedig eltérő színhőmérséklet az ideális. Ha például koncentrációt és jó látási viszonyokat igénylő elfoglaltságról van szó, akkor a kékebb, hidegebb fehér fény lesz a megfelelő, míg például pihenéshez, kikapcsolódáshoz a kék komponenseket tartalmazó fény nem alkalmas – ilyenkor melegebb színhőmérsékletű világításra van szükség.

A másik kényelmi funkció, melyet több modell is biztosít, a távirányítós vezérlési lehetőség. Bárki számára kényelmes és komfortos megoldás, ha a kanapén ülve vagy az ágyban fekve, néhány gombnyomással beállíthatja a világítást vagy a ventilátort. Nem kell a sötétben keresni a kapcsolót – ha az éjjeliszekrényen helyezzük el a távirányítót, éjszaka is bármikor bekapcsolhatjuk a ventilátort és/vagy a fényt egyszerűen és könnyedén. Ahol ágyban fekvő, esetleg mozgásában akadályozott személy van a családban, ott a távirányító használata sokkal többet jelent kényelmi funkciónál, hiszen ezáltal a ventilátoros lámpa önállóan, segítség nélkül is ki-be kapcsolható, beállítható.

LED-del tovább csökkenthetők a költségek

A modellek többsége LED izzókat használ, melynek köszönhetően jóval kisebb fogyasztásra, vagyis érezhetően alacsonyabb villanyszámlára számíthatunk, mintha hagyományos, halogén izzós lámpatestet üzemeltetnénk. Ez a fő oka annak, hogy egyre többen térnek át a LED-re, s cserélik le halogén izzós fényforrásaikat LED-es lámpákra. A költséghatékonysághoz az is hozzájárul, hogy ezeknek a lámpáknak az élettartama jóval hosszabb. Környezetvédelmi szempontból is jó választás a LED, mivel energiatakarékos, nem tartalmaz olyan káros anyagokat, mint például a higany, és hosszú élettartamának köszönhetően használatával kevesebb hulladék termelődik.