Kültéri napelemes lámpa

Kültéri napelemes lámpa

1
1(16 termék)
1
1(16 termék)

Napelemes kültéri lámpa használatával energiát spórolunk

 

Bármilyen napelemmel működő készülék – legyen az napelemes kültéri lámpa, napelemes utcai vagy terasz világítás, vagy egy napelemes mobiltelefon töltő – használatával energiát spórolunk, ezáltal védjük környezetünket. Ha tehetjük, részesítsük előnyben a napenergiát!

 

A Föld gyakorlatilag kifogyhatatlanul rendelkezésre álló energiaforrása a Nap, vagyis a napsugárzás. A napenergia használatával nemcsak egyszerűen a rezsiszámlánkat csökkentjük, hanem védjük is a bolygónkat azáltal, hogy a fosszilis energiahordozók helyett (pl. kőolaj, földgáz, szén stb.) tiszta, megújuló forrásból nyerjük a készülékeink működéséhez szükséges energiát. Sokat tehetünk a fenntarthatóbb jövőért azáltal, ha minél több napelemmel működő készüléket (vagy megújuló forrásból nyert energiát) használunk.

 

A napelemes kerti lámpa működése

 

Az egyik leggyakrabban használt napelemes készülék minden kétséget kizáróan a napelemes lámpa, elsősorban a kerti lámpa. Rendkívül sokféle változatban elérhető, különösen népszerű például a leszúrható kerti szolár lámpa, a különböző dekorral ellátott fényfüzérek vagy a napelemes kültéri mozgásérzékelős led lámpa. De hogyan is működnek?

A napelemes kültéri lámpa fő részei a váz és a búra, a fényforrás, a fotovoltaikus (napelemes) panel, az akkumulátor és a vezérlő elektronika. A napelemek különböző kristályos szilícium bevonatokkal vannak ellátva, és sokféle vegyi anyagot tartalmaznak. Az így létrejövő rétegek pedig pozitív töltésű tereket és negatív töltésű elektronokat tartalmaznak. Fény hatására az elektronok feltöltődnek és benyomulnak a pozitív töltöttségű terekbe, aminek hatására elektromos áram keletkezik. Ahogy estefelé csökken a fény mennyisége, a napelemek leállítják ezt az átalakítási folyamatot.

A keletkezett áram vezetékeken az akkumulátorba jut és ott eltárolódik. Ma már szinte minden szolár lámpa alkonykapcsolóval van ellátva, ami azt jelenti, hogy a fényérzékeny szolár panel jelet küld a vezérlőegységnek, ha a beérkező fény mennyisége a beállított szint alá esik. Ekkor a vezérlő elektronika automatikusan aktiválja az akkumulátorban elraktározott energiát és a lámpa világítani kezd.

A másik tényező, ami hozzájárult a kerti szolár lámpa elterjedéséhez, a led technológia térhódítása. A led világítótestek rendkívül takarékosak, akár 80–90%-os hatékonyságra is képesek, szemben a hagyományos izzó 5–10% körüli értékével. Ez magyarul azt jelenti, hogy szinte tizedannyi energia felhasználásával képesek ugyanolyan erősen világítani, mint a hagyományos izzók.

 

Használata

 

A megbízható, hosszútávú működéshez az első használat előtt fel kell tölteni a napelemes lámpát. Kikapcsolt állapotban helyezzük a lámpatestet legalább 24–48 órán keresztül napos helyre, és csak a teljes feltöltődés után kapcsoljuk be.  Borongós, felhős, esős időben hosszabb töltési idővel kell számolni. Miután teljesen feltöltődtek a napelemek, bekapcsolhatjuk a lámpákat, amelyek ezután akár 5–7 éven át is üzembiztosan működnek majd.

Pár tévhitet is érdemes felülbírálni: A kültéri napelemes lámpa télen is világít, és szűrt fényben, borultabb időben is töltődik. Igaz ugyan, hogy ilyenkor nem képes az akkumulátor teljesen feltöltődni, emiatt rövidebb világítási idővel kell számolnunk.

 

Előnyei

 

A legtöbb napelemes lámpát cserélhető akkumulátorral gyártják. A napelemes lámpák akkumulátorai kb. 500–2000 közötti feltöltést bírnak, ami azt jelenti, hogy akár 5–7 éven át is üzemképesek lehetnek.

A szolár lámpák másik nagy előnye, hogy gyakorlatilag nem igényelnek karbantartást. Elég évente néhányszor megtisztítani a napelemeket, és eltávolítani róluk a port és piszkot, valamint az esetleg rájuk hullott leveleket, havat is.

 

A szolár lámpák elsősorban dekorációs célokra alkalmasak. A napelemes fényfüzérek felakaszthatók fákra, bokrokra, de a házak szép részleteinek (boltívek, oszlopok, bejáratok) kiemelésére is alkalmasak. A terasz világítása is megoldható szolár lámpákkal. Akár a virágcserepek földjébe szúrható led lámpák, vagy felakasztható napelemes lámpások is alkalmasak lehetnek e célra. A bejárat, garázs környékére jó választás lehet egy-egy mozgásérzékelős napelemes lámpa.