Okos biztonságtechnika

Okos biztonságtechnika

1
1,2(58 termék)
1
1,2(58 termék)

Wifis kamera az okos biztonságtechnika alapja

Egy wifis kamera segítségével akkor is szemmel tarhatjuk az otthon zajló eseményeket, ha éppen nem tartózkodunk otthon. Lehetünk akár a világ másik végén is, a wifi kamera akkor is figyel helyettünk, és gondoskodik róla, hogy minden körülmények között biztonságban tudhassuk értékeinket anélkül, hogy drágább beltéri vagy kültéri biztonsági kamera rendszer kiépítésére vagy biztonsági cég szolgáltatásainak igénybe vételére lenne szükségünk. Az IP kamerák jó áron beszerezhetők, könnyen telepíthetők, és segítségükkel egyszerűen rögzíthetjük, a telefonunk képernyőjén keresztül pedig követhetjük az eseményeket, azonosíthatjuk a veszélyforrásokat – akár a wifis kamera kültéri, akár a beltéri változatai mellett döntünk. A jobb termékek esetében ráadásul számos automatizált funkció is elérhető: nem egy, főleg kültéri kamera videoanalitikai szoftverrel is rendelkezik, tehát nemcsak a kép (és hang) rögzítésére és továbbítására, hanem automatikus elemzésére is képes, így biztosítva, hogy csak akkor kelljen beavatkoznunk, intézkedéseket hoznunk, ha tényleg „helyzet” van: például mozgás tapasztalható házban, noha elvileg nincs otthon senki. A legjobb termékek ráadásul nemcsak a mozgás észlelésére képesek, hanem arra is, hogy különbséget tegyenek mozgás és mozgás között: tehát egy kóbor macska esetében nem küldenek majd riasztást, egy ember – potenciális betörő – esetében viszont bizonyosan igen.Szóval az IP kamerák felhasználási lehetőségei kiterjedtek, a termékek tulajdonságai pedig ennek megfelelően széles skálán mozognak. Bár nagyot tévedni nem lehet velük, mégsem mindegy, mi alapján döntünk, mert az IP kamerák árát leginkább a tudásuk határozza meg – és nem érdemes fizetni olyan funkciókért, amelyeket úgysem használunk. Ezért az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb szempontokat, melyeket mindenképp tanácsos megfontolni vásárlás előtt.

Megelőzés, bizonyítás: a biztonsági kamera legkézenfekvőbb előnyei

A biztonságtechnika első alapvetése, hogy lehet akármilyen professzionális egy kamera rendszer, a legfontosabb funkció mindig az elrettentés: akár igazi, akár „ál” a biztonsági kamera, minden esetben ideális eszköze a bűncselekmények megelőzésének, ugyanis csupán a látványa elegendő lehet ahhoz, hogy az illetékteleneket, betörőket távol tartsa (vagy az alkalmazottakat jobb belátásra bírja). Emellett, mivel a legtöbb termék természetesen alkalmas kép és hang rögzítésére is, alapos bizonyítékul szolgálhat bűncselekmények kivizsgálásához is. Fontos, hogy a legtöbb intelligens kamera rendszer lehetővé teszi az otthoni események kézben tartását útközben is, vagyis mivel a képet a telefonra továbbítják ezek az eszközök, jól használhatók házi kedvencek, idősek, gyermekek megfigyelésére, szemmel tartására – a látótávon túlról is.

A termékek sokféleképpen csoportosíthatók, kialakításuk lehet dome, vagy box, esetleg más típus, de a legfontosabb különbség köztük az, hogy kültéri vagy beltéri megfigyelést tesznek-e inkább lehetővé/kényelmessé.

Kényelmes, egyszerű, elegáns megoldás beltéren

A beltéri megoldások esetében a fő szempont a könnyű telepíthetőség és használat: a legtöbb beltéri termék a lakás bármely pontjára – asztalra, polcra –, fúrás-faragás nélkül is könnyen elhelyezhető, és egy-két gombnyomással használatba is vehető. Az eszközök tervezésekor nagy hangsúlyt kap a dizájn: mivel szem előtt vannak, többféle formában, diszkrét kialakítással kaphatók, hogy bármilyen lakásbelsőben jól mutassanak – vagy éppen ne legyenek feltűnőek.

Rendszerint a termékekhez járó applikáció segítségével létesíthető kapcsolat a telefon és az egység között: az alkalmazás letöltése és személyre szabása után az eszköz képe az alkalmazás segítségével lesz látható a telefon vagy a tablet kijelzőjén (esetleg a megfelelő weboldal felkeresése után a számítógép képernyőjén). A kiválasztott beállításoktól és az eszköz tudásától függően automatikus értesítéseket is kaphatunk a telefonunkra – pl. mozgás észlelése esetén. Az igazán professzionális megoldások analitikai szoftverekkel is rendelkeznek, így a fals riasztások valószínűségét is csökkentik (pl. léteznek olyan termékek, melyek arcfelismerésre is alkalmasak, vagyis csak akkor küldenek értesítést a telefonra, ha ismeretlen arc megjelenését észlelik).

A legtöbb beltéri termék wifi hálózaton keresztül küldi a telefonra a képet, ennélfogva választás előtt érdemes figyelembe venni az otthoni wifi-hálózat jellegzetességeit – ha például a szokványos 2,4 Ghz-es hálózat túlterhelt, érdemes lehet megfontolni más frekvencián (is) működő, vagy Bluetooth-on keresztül csatlakozó termék beszerzését.

Az eszközök két legfontosabb technikai paramétere a felbontás és a látószög. Minél magasabb a megapixelben megadott felbontás, annál élesebb lesz a kép, és annál nagyobb a felvétel rögzítéséhez szükséges tárolókapacitás. Egy 1 MP-es felbontás ma már belépő szintnek tekinthető, ezért ha szeretnénk éles, részletes képet kapni zoomolást követően is, érdemes 2-4 MP-es, vagy még jobb minőségű képet biztosító eszköz mellett dönteni. Ha tágas területet szeretnénk megfigyelni, legalább 150–180 fokban látó terméket válasszunk, azonban a nagy látószög akkor is jól jön, ha kisebb területre fókuszálnánk: a legtöbb termék lehetővé teszi a látószög csökkentését, ami visszafelé már nem igaz, vagyis egy legfeljebb 100 fokban látó termék sosem fog tudni 180 fokos képet adni.

Lényeges szempont a tárolókapacitás is. Mivel az eszközök önmagukban nem képesek a felvételek tárolására, vagy SD kártya segítségével archiválhatók a látottak, vagy felhőszolgáltatás igénybevételével – ez bizonyos esetekben ingyenes, azonban ha több hónapnyi felvételt szeretnénk tárolni, elképzelhető, hogy a plusz tárhelyért fizetnünk kell.

A legtöbb termék esetében elérhető a Day&Night funkció, vagyis ezek nappali és éjszakai fényviszonyok között is jól használhatók, és akár kültéri megfigyelést is lehetővé tesznek. Összességében egyszerűen használhatók ezek a termékek, akár babafigyelő funkcióban is, elegáns kinézettel rendelkeznek, kényelmesen telepíthetők, és jó áron megkaphatók – pedig a biztonságérzet, amit nyújtanak, annál néhány ezer vagy tízezer forintnál sokkal többet ér. 

Kültéri kamera: őrszolgálat télen-nyáron

A kültéri megoldásokat elsősorban időjárásálló, fizikai behatásoknak ellenálló kialakításuk különbözteti meg a beltéri társaiktól. Ezek az eszközök esőben, hóban, napsütésben, vagyis extrém időjárási körülmények között is helytállnak, és vandálbiztosak is, tehát házon kívül – az udvar, a bejárati ajtó, a garázsbeálló, az utcafront – megfigyelésére is nagy biztonsággal használhatók. Arról, hogy egy termék milyen szinten áll ellen a környezeti behatásoknak, az IP védettség ad tájékoztatást. Az IP két számjegyből áll: az első számjegy a szilárd tárgyak, a második a víz szerkezetbe jutása elleni védettséget mutatja. Vagyis minél magasabb a két számjegy, annál inkább ellenálló a készülék. A legtöbb kültéri wifi kamera IP 66-os védelemmel rendelkezik, tehát a pornak és a beszivárgó víznek teljes mértékben ellenáll.

A következő szempont az adatátvitel módja. Szerencsére a legtöbb termék wifi IP kamera, így nem olyan nehéz a választás. Kábelezés nélkül üzembe helyezhető bárhol, ameddig a wifi router jele elér. A legtöbb esetben akkumulátor biztosítja a működéséhez szükséges energiát, vagyis ha lemerül, könnyen cserélhető/újratölthető az akku.

A legtöbb kültéri wifi IP kamera természetesen rendelkezik éjjellátó és mozgásérzékelő funkcióval, azonban az érzékenység tekintetében lehetnek eltérések. Egy jobb kültéri wifi kamera a hang észlelésére is alkalmas, így akkor is jól használható, ha az események az eszköz látóterén kívül történnek. Szerencsére a termékekhez járó applikáció segítségével a hang észlelésének érzékenysége beállítható a kutyaugatás, és egyéb zajok okozta fals riasztások elkerülésére. A hang észlelését lehetővé tévő termékek nemcsak mikrofonnal, hanem hangszóróval is rendelkeznek, így a kétirányú hang alapú kommunikációt is lehetővé teszik – vagyis egy jól kiválasztott kültéri kamera akár kaputelefonként is használható.

A technikai részleteket illetően a kültéri wifi IP kamera esetében hasonló a kép, mint a beltéri társaikat illetően. Telefonos applikáció segítségével történik a vezérlés, az automatikus funkciók garantálják a hatékonyságot, és számos extra is rendelkezésre áll, azonban törekedjünk minél nagyobb képfelbontással, látószöggel rendelkező eszköz beszerzésére, ami a nagyobb terek miatt itt különösen fontos lehet. Legalább ilyen fontos az adatbiztonság: a nevesincs, nagyon olcsó termékeket mindenképp kerüljük, ha szeretnénk az adatainkat biztonságban tudni a wifi kamera kültéri változatának használata során is.

Biztos, ami biztos

Akár beltéri, akár kültéri wifi kamera, akár egy vezeték nélküli wifi kamera szett beszerzése a cél, a NetLámpa kínálatában a biztonságtechnika legnevesebb gyártóinak termékei közül válogathat – és ha egyéb kiegészítőkre, tartókonzolra, védőtokra, töltőkábelre van szüksége, webáruházunk kínálatában ezeket az eszközöket is remek áron megvásárolhatja.