Led E27

Led E27

1
1,2,3,4,5...(251 termék)
-- Ft
TRIO R961-69 E27 LED izzó
F energiaosztály
1
1,2,3,4,5...(251 termék)

Foglalat kisokos – LED izzó E27 foglalattal

A LED izzó E27 foglalattal az egyik legelterjedtebb fényforrás típus. Tudta Ön, hogy téves az elnevezés és valójában nem is izzó a LED izzó, és hogy az E27 foglalat Edisonról kapta a nevét?

Az E27 LED izzó története messzire nyúlik vissza, egészen Thomas Alva Edisonig, aki 1880-ban szabadalmaztatta a csavarmenetes foglalttal ellátott villanykörtét, és 1909-re már a sorozatgyártásig is eljutott. A sorozatgyártást a foglalat és a villanykörte újfajta csatlakozási módja – a csavarmenet – tette lehetővé.

Az Edison menet egy csavarkötés, amely egy lemezből készült menetes foglalatból, és a bele illő méretű, menetes ellendarabból (ez maga a villanykörte) áll. Az áram a hálózatból a foglalaton keresztül jut el az izzóba, vagyis a fényforrásba. Többféle típusú foglalat is elterjedt világszerte, ezért fontos a típust mindig figyelembe venni a fényforrás megvásárlásakor (ami jól láthatóan fel is van tüntetve a csomagoláson).

Az Edison-menet megoldást kínált az izzólámpák elterjedését gátló legnagyobb problémára, miszerint a különböző gyártók különböző csatlakozókkal hozták forgalomba a villanykörtéket, így azok még azonos feszültség esetén sem voltak egymással kompatibilisek, felcserélhetők. Ez a csavarmenetes csatlakozási forma szilárd és megbízható elektromos és mechanikai kapcsolatot tett lehetővé az áramforrás és a villanykörte között. Amerikában és Európában az Edison-menet máig széleskörűen elterjedt, míg Angliában inkább a bajonettzáras (BC) csatlakozás használatos.

Számos előnye egyszerű és nagyszerű kialakításában rejlik:

 1. olcsón, tömeggyártással gyártható a fémlemezből;
 2. nem szükséges szaktudás vagy gyakorlat az égő cseréjéhez;
 3. a viszonylag nagy fémfelületek érintkezése megbízható, szilárd kötést tesz lehetővé hosszú időn át is;
 4. az izzó cseréjével egyidejűleg a felületek tisztítása is megvalósul a fémes súrlódás miatt;
 5. a csatlakozómenet mérete csak kompatibilis méretű égő behelyezését teszi lehetővé, meggátolva ezzel az eltérő menettel rendelkező fényforrások szándékos vagy véletlen behelyezését.

Egy-két hátránya eltörpül az előnyei mellett:

 1. Az Edison-menettel ellátott foglalatok szerelvényei, feszültség alatti részei a villanykörte kicsavarása után megérinthetők, ezáltal balesetveszélyesek, mivel fennáll az áramütés veszélye. Azonban ilyen jellegű áramütéses baleset szerencsére nagyon kevés történik, ezért a közeljövőben nemigen várható az igen széles körben használt Edison izzó (vagy ma már inkább LED villanykörték) hegemóniájának leáldozása.
 2. Másik hátránya, hogy tartós, erős rázkódás, vibráció vagy rezgés hatására a csavarmenet meglazulhat, így a stabil, erős kötés megszűnhet. Éppen ezért járművekben nem alkalmaznak Edison-menetes égőket.

Az E27 foglalat

 1. Edison-menetes foglalatnak is nevezik, a legelterjedtebb típusok egyike.
 2. Az E betűjel a feltalálója, Edison nevére utal, a mellette lévő szám pedig a villanykörte foglalatának milliméterben megadott átmérője.
 3. Ilyen foglalattal kaphatók a napjainkban használt korszerű izzók (például az E27 LED-ek) is.
 4. Az ilyen, nagyobb méretű foglalattal ellátott fényforrások alkalmasak a különböző helyiségek (lakások, garázsok, folyosók, irodák, pincék stb.) központi megvilágítására, sőt kültérre is.
 5. A legtöbb ilyen izzó a szokásos 230 V feszültségről üzemel, bár előfordulnak 24 V feszültséggel működők is.

Led izzó E27 foglalattal

 1. Az izzólámpák alacsony hatásfokuk miatt visszaszorultak, az Európai Unió területén már nem gyártják és forgalmazzák őket. Helyüket átvették a LED lámpák, ám ezeknek foglalatai is nagy többségében Edison-menettel készülnek a kompatibilitás, a gazdaságosság és a régebbi fényforrások további használhatósága miatt.
 2. A LED valójában egy fénykibocsátó dióda, ami a rákapcsolt egyenfeszültség hatására fény kibocsátásra képes. Ezért az izzó téves elnevezés, mert a led fényforrásokban nincs izzószál (tehát az E27 ledekben sincs), mint a hagyományos villanykörtékben, tehát nem is izzik, hanem világít. Ennek ellenére nem valószínű, hogy az izzó kifejezés kikopna a nyelvhasználatból.

A Netlámpa kínálatában mindenféle típusú és foglalatú led izzót megtalál az E27, E14 foglalatúaktól kezdve a GU10, G9 típuson át egészen a különböző fénycsövekig. Önnek csak ki kell választania a megfelelőt.