Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Gyerekszoba világítás

Gyerekszoba világítás

1
1,2(70 termék)
-11 %
TRIO R61903001 Blowball mennyezeti lámpa
Raktáron
30.199 Ft
26.899 Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
-- Ft
1
1,2(70 termék)

Gyereklámpa a gyerekszobában

A gyereklámpa kifejezést kifejezetten gyerekeknek szánt, mesefigurás, hangsúlyosan színes világítótestekre szokták használni.

Népszerűek, sokaknak tetszenek ezek a fajta lámpák, és kicsi gyerekek környezetében valóban kedves, vidám kiegészítők lehetnek. Azonban az az idő, amíg a gyerek egy adott mesehősért rajong, elég behatárolt. Pár hónap, és másik kedvencet választ magának, és kínosnak érzi, ha „dedós” önmagára emlékeztetik. Lakberendezési tárgyakat, így lámpákat sem hónapokra vásárolunk, így tehát valószínűleg jobban járunk, ha a gyerekszoba berendezésében is elsődlegesen a funkcionalitást tartjuk szem előtt.

A gyerekszoba egyszerre tölti be a játszó-, a háló-, és a (gyerek) dolgozószoba szerepét. Berendezését, világításának megtervezését is e szempontokat figyelembe véve kell megvalósítani. Ez a három funkció különféle megvilágításokat igényel, ezért a gyerekszobában szükség van minimálisan egy mennyezeti, egy olvasó- és egy asztali lámpára.

A gyerek mennyezeti lámpa nem különbözik bármilyen másik mennyezeti lámpától. Az a dolga, hogy egy megfelelően erős, kellemes, meleg fényű, általános megvilágításról gondoskodjon, amely biztosítja a játékhoz, egyéb aktív tevékenységhez szükséges, elegendő mennyiségű fényt. A dizájn ilyen szempontból egy mellékes adalék, mindenki válasszon a saját és gyermeke ízlésének megfelelőt a kínálatból.

Az olvasólámpa feladata az ágyban ülve, fekve végzett tevékenységekhez (olvasás, mese-, zenehallgatás stb.) szükséges fény biztosítása. Ez lehet egy falilámpa vagy egy asztali, ha az ágy melletti éjjeliszekrényre helyezzük a világítást. Irányított, helyi fényre van szükség, és maximum egy hagyományos, 60 W-os izzó fényerejére (LED izzóknál kb. 750 Lumen). Fényszín tekintetében a legideálisabb a természetes fehér /4000 K/, mert színazonos fényt bocsát ki, tehát mindent olyan színűnek látunk, amilyen az a valóságban. A meleg fehér /2700–3000 K/ és a hideg fehér fény /6000–6500 K/ is kissé torzítja a színeket, de e kérdésben mindenki döntsön egyéni igénye szerint. Falilámpa esetében ügyeljünk a kellő magasságra, hogy felülve se üthesse bele gyerekünk a fejét, és ne vakítsa el a lámpa fénye, ne lásson rá a villanykörtére. Jó, ha a fénycsóva irányítható.

Különösen mennyezeti és fali lámpák esetében találkozunk kifejezetten gyerekeknek szánt modellekkel. Ezek a kedves gyerekmotívumokat (repülő, léggömb, mackó, nyuszi, szívecske, méhecske stb.) használó modellek főleg kicsi gyerekek szobájában mutatnak jól. Az iskolás korosztály már inkább kiköveteli magának a „felnőttes”, hagyományos típusokat. Ha egy-egy semlegesebb megjelenésű, környezetbe simuló lámpa mellett döntünk, az elkísérheti gyermekünket akár a felnőtt koráig is. Az ágy melletti éjjeliszekrényre is helyezhetünk egy asztali vagy olvasó lámpát, ugyanazokkal a megkötésekkel, mint a fali lámpánál. Ne vakítson, de jól irányítható fénnyel, megfelelő erősséggel világítson.

Az íróasztalra való, kifejezetten a munkaterület megvilágítására szolgáló asztali lámpa gyerekeknek is ugyanolyan fontos, mint felnőtteknek. A gyerekek sok időt töltenek az íróasztalnál ülve: itt írják a házi feladatukat, tanulnak, rajzolnak, kézműveskednek. Nagyon fontos tehát egy megfelelő asztali lámpa. Mire figyeljünk ennek kiválasztásakor?

  1. A lámpa feje legyen állítható, magassága legyen megfelelő. Ideális esetben a világítótest fénykibocsátási magassága egy vonalban van az asztalnál ülő ember szemmagasságával, tehát teljesen máshol van egy elsős és egy nyolcadikos esetében. Az elsősnek még alkalmas lehet egy alacsonyabb gyereklámpa, de nagyobbaknál már inkább egy átlagos, hagyományos asztalilámpát válasszunk. A magasság problémáját áthidalhatjuk egy állítható magasságú lámpával is, legyen az gégecsöves vagy karos-rugós megoldású.
  2. Előnyösebb, ha a lámpabúra anyaga nem átlátszó (például fém, esetleg jó minőségű műanyag), mert csak ebben az esetben tölti be az irányított fényforrás funkcióját.
  3. Az asztali lámpát úgy helyezzük el, hogy a fény az író kézzel szemből érkezzen (tehát jobbkezes gyerek esetében balról, balkezesnél jobbról).

Nem esett még szó az éjjeli lámpáról, pedig a legtöbb gyerekszoba fontos kiegészítője. Sok gyerek nem szeret teljesen sötétben aludni, nekik mindenképpen gondoskodjunk egy nagyon halványan világító kicsi lámpáról vagy irányfényről. Éjjeli lámpa gyerekeknek rendkívül sokféle kivitelben kapható. Általában elemmel működő LED lámpákról van szó, de villásdugóval ellátott modellek is kaphatók, változatos dizájnnal: a mesefigurás, kisgyerekeknek valótól egészen a letisztult, semleges megjelenésű, például gömb alakú darabokig, amelyek a lakás bármely pontján megállják a helyüket.

A Netlámpa kínálatában mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő lámpát. Kisebb gyerekeknek való gyereklámpa éppúgy kapható nálunk, mint nagyobbaknak vagy felnőtteknek szánt modellek, amelyek bármely környezetben megállják a helyüket.