Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Lakás világítás

Lakás világítás

1
1,2,3,4,5...(3 074 termék)
-- Ft
TRIO R40991011 Tripod 60W E27 szürke álló lámpatest
-- Ft
TRIO R80333979 Tommy 28W E14 fekete spot lámpatest
-- Ft
TRIO R80173007 Antibes 28W E14 nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO R80172007 Antibes 28W E14 nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO R80161002 Nina 40W E14 fekete spot lámpatest
-- Ft
TRIO R80164002 Nina 40W E14 fekete spot lámpatest
-- Ft
TRIO R80013907 Mars 40W E14 nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO R80014007 Mars 40W E14 nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO R80011007 Mars 40W E14 nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO R80012007 Mars 40W E14 nikkel spot lámpatest
-- Ft
TRIO R67609100 Kato 27W 2700lm 3000 - 5500K fehér mennyezeti lámpatest
-- Ft
TRIO R62522187 Stralsund 30W 2200lm 3000 - 6500K titán ventilátor
1
1,2,3,4,5...(3 074 termék)

A lakás megfelelő világítása komplex feladat: az állólámpa, asztali lámpa, fali lámpa nem úri huncutság

Sokak véleményével ellentétben a lakás világítás kivitelezése nem a lámpák megvásárlásával kezdődik. Az állólámpa, asztali lámpa vagy fali lámpa beszerzése sokkal inkább az utolsó lépések egyike kellene, hogy legyen. Aki megütközik ezen a mondaton, annak különösen ajánlott elolvasni az alábbi bejegyzést.

A lakberendezés egyik sarkalatos pontja a világítás megtervezése és a megfelelő fényforrások megtalálása a különböző helyiségekbe. A mindenféle terv nélkül kialakított világítás, az ad-hoc jelleggel összevásárolt lámpák a legízlésesebb berendezést is agyon csapják.

A világítás megtervezése

A startmező után rögtön a gondos tervezés következik. Ha ezt elmulasztjuk, soha nem leszünk elégedettek lakásunk összképével. Hiába vásároltuk meg akár egy neves tervező kiváló minőségű design lámpáját, ha az egész rendszer, a kiállások, a kapcsolók, konnektorok helye rosszul, átgondolatlanul van megtervezve. Ezt a munkát nem az építkezés vagy felújítás végén kell elvégeznünk, amikor már ki vannak festve a falak, le van burkolva a konyha és a fürdőszoba, hanem a legelején, amikor még csak az alaprajzot nézegetjük, különben könnyen tönkreteheti az összképet például egy nem pontosan az étkezőasztal fölött elhelyezett függőlámpa.

A világítást (éppúgy, mint egy házat vagy lakást) csak a pontos berendezéssel együtt lehet jól megtervezni! Az sajnos kevés, hogy nagyjából itt lesz az étkezőasztal, azon a falon meg a könyvespolc mellett a kanapé, mert ilyenkor jó eséllyel nem fog az asztal középpontja fölé kerülni a mennyezeti függőlámpa, vagy a kanapé fölé a fali lámpa, hanem mondjuk 10-20 centivel balra. Vagy éppen a könyvespolc mögé esik majd a konnektor, esetleg csak hosszabbítóval oldható meg, ha kell egy asztali lámpa az íróasztalra: épp, mint nagyszüleink idejében. Még hosszan elemezhetnénk a tipikus hibalehetőségeket. Talán azzal vigasztaljuk magunkat, hogy nem nagy dolog, majd megszokjuk, de tudat alatt mindig zavaró az ilyen disszonancia, és megakadályozza, hogy igazán ellazuljunk lakásunk falai között.

Ezek az anomáliák könnyen elkerülhetők, ha van egy a meglévő (vagy tervezett) bútorainkkal berendezett, méretarányos alaprajzunk. Akkor elég egy pillantást vetni rá, és a mesterek minden kérdésére kapásból tudni fogjuk a jó választ. Meg tudjuk mondani, hogy hová kerüljön a mosó- vagy mosogatógép lefolyócsöve, vagy a hálószobában pontosan hol legyen a fali lámpa kiállása. Nem olyan bonyolult ez, ám aki úgy érzi, hogy mégsem szeretne ezzel foglalkozni, kérje lakberendező segítségét. Érdemes.

A világítás megtervezése után tudni fogjuk, hogy pontosan hány darab konnektor, villanykapcsoló, mennyezeti lámpa, csillár, fali lámpa vagy állólámpa beszerzése a feladatunk. Ez már a szórakozás része a dolognak, de nem állítom, hogy nem léphetnek fel nehézségek. A kínálat óriási, dönteni nehéz. A harmadik lámpabolt és az ötödik webáruház termékeinek áttekintése után jó eséllyel tiltakozni kezdenek érzékszerveink. De ne pillanatnyi hangulatunknak megfelelően válasszunk. Jó, ha legalább egy-egy adott helyiség világítótesteinek stílusát összehangoljuk (még jobb, ha az egész lakásét) egymással és a berendezéssel. Ha pedig kétségeink vannak, válasszuk inkább az egyszerű formákat, a letisztultat, a kevésbé trendit, mert az jó eséllyel egymással is harmonizál, és nem fog egy-két év alatt kimenni a divatból. Egy helyiségben maximum egy feltűnő, tekintetet vonzó darab legyen, a többi inkább simuljon bele a környezetébe. Ha harmónia tekintetében biztosra akarunk menni, válasszuk egy lámpacsalád tagjait. A Netlámpa kínálatában biztosan megtalálja Ön is a kedvére valót stílusra való tekintet nélkül, a legjobb minőségben.

Központi és helyi fények

Ahhoz, hogy lakásunk minden helyiségében jól lássunk és kellemes legyen a hangulat is, központi és helyi világítás egyaránt szükséges. Az erős, központi fény biztosítja a kellemes, általános fényviszonyokat, míg a helyi világítással hangulatot kelthetünk, hangsúlyozhatunk dekorációt vagy egyes tereket a lakásban.

A központi világítás, ami általában valamilyen mennyezeti lámpa (például csillár, spotlámpa vagy mennyezeti led lámpa), funkcionális szerepet tölt be. Az a feladata, hogy minden térben biztosítsa a megfelelő általános világítást, azaz elegendő fény legyen ahhoz, hogy például az előszobában bekössük a cipőnket, vagy a nappaliban megtaláljunk egy könyvet a könyvespolcon.

A kellemes, meghitt hangulat elérése érdekében minden helyiségben szükség van az általános világítás mellett helyi fényekre is. Amikor nem vagyunk aktívak egy-egy helyiségben, ott nincs szükségünk erős, központi fényre, elegendő egy gyengébb hangulatvilágítás is, vagy egy-egy lokális fényforrás (például asztali lámpa az íróasztalra, állólámpa a kanapé mellé, vagy konyhapult világítás a felső konyhaszekrény aljába építve), ami megvilágítja a térnek azt a szegletét, ahol éppen tartózkodunk.

Különösen kedvelt a közvetett fényt kibocsátó fali lámpa. A fénynyaláb a falat világítja meg, ahonnan visszaverődik (ez az indirekt vagy közvetett fény), így lágyabb fény keletkezik, ami jól visszaadja a környezet valódi színeit, és a szemnek is kellemes. Egy fali lámpa bárhová felszerelhető, ahol szükségünk van egy kis plusz fényre. Lehet fürdőszoba lámpa a tükör mellé, vagy olvasólámpa a hálószobába – mindenhol megállja a helyét.

Melyik helyiségbe mit?

  1. Az előszoba vagy folyosó megvilágításánál egy erős fényű mennyezeti lámpára van szükség. Ez lehet spotlámpa, mennyezeti led lámpa vagy akár függőlámpa is. Ha ez utóbbit választjuk, ügyeljünk rá, hogy ne lógjon le túlzottan a mennyezetről. A (többnyire) szűk helyen amúgy is nehéz lavírozni nagyobb tárgyakkal (például csomagokkal, létrával) a kezünkben, hát még, ha a lelógó lámpát is kerülgetnünk kell.
  2. A konyha egy munkahely, ahol a megfelelő világítás szó szerint húsbavágó jelentőségű. Központi eleme a mennyezeti lámpa, amelynek feladata, hogy általánosságban elég világos legyen a konyhában. Bármilyen típusú lámpa megfelel a célnak, ami elég fényerővel bír és nem lóg le túlságosan. Lehet mennyezeti led panel, konyhai csillár, konyhai függőlámpa, beépített ledek, sínrendszeres világítás és még sok egyéb. A pult megvilágítása kulcskérdés, hiszen az ételek előkészítése a konyhapulton történik éles vágóeszközökkel, konyhai gépekkel. Általában a konyhaszekrény felső elemeibe építik be a konyhabútor világítást, ami lehet led szalag, spot vagy led konyhai pultvilágító lámpa. Ez utóbbi utólag is egyszerűen felszerelhető, ha megvan a kiállás. Erős fénye, kis mérete miatt egy meglévő, régebbi konyhaszekrényt is modernebbé varázsolhatunk vele.
  3. A konyhák manapság az étkezővel, sőt sokszor a nappalival is egy térben találhatók. Az étkezőasztal megvilágítására kedvelt megoldás egy vagy több nagyobb belógással rendelkező konyhai függőlámpa, esetleg állítható magasságú függeszték.
  4. A nappali központi világítása és sokszor fő látványeleme is egy többkarú csillár vagy dekoratív mennyezeti led lámpa. Ezek általában a mennyezet közepén helyezkednek el, és az általános világítást biztosítják. Akkor lesz igazán kellemes az otthonunk, ha ezt kiegészítjük hangulatfokozó helyi fényekkel, mint egy-egy falilámpa, állólámpa, esetleg polcmegvilágító lámpa, mert így mindig az épp aktuális tevékenységhez igazíthatjuk a fényeket. Ha takarítunk, felkapcsoljuk a csillárt; ha olvasunk, a kanapé melletti állólámpát; ha pedig a tévézéshez kell egy kis háttérfény, akkor az egyik falikart. 
  5. A hálószobába a legideálisabb egy mennyezetet megvilágító, indirekt fényt adó központi világítótest, vagy egy zárt burájú függőlámpa, amelynél az ágyban fekve sem látunk rá a villanykörtére. Az ágyban olvasásához szükséges helyi fényt általában egy-egy fali spotlámpa vagy az éjjeliszekrényre helyezett olvasólámpa biztosítja.
  6. A gyerekszoba egyszerre tölti be a játszó-, a háló-, és dolgozószoba szerepét. Berendezését, világításának megtervezését is e szempontokat figyelembe véve kell megvalósítani. Ez a három funkció különféle irányú és erősségű fényeket igényel, ezt figyelembe véve többféle lámpával számoljunk. Sok gyerek nem szeret sötétben aludni, részükre ajánlatos egy halványan világító éjszakai lámpa beszerzése. A mesefigurás, dekorációs célú gyerekszoba lámpa elsősorban kicsi gyerekeknek alkalmas, a nagyobbak már szívesebben veszik a „felnőttes” tárgyakat, amelyek stílusukban időtállóbbak és funkciójukat is sokáig betöltik.

A világítás megtervezése és összehangolása tervezést, átgondolást igényel, és fontos, hogy tartsuk magunkat az előzetes tervekhez, vagyis ne ad-hoc jelleggel, pillanatnyi hangulatunk szerint vásároljunk. A Netlámpa rendkívül gazdag kínálatát látva ez bizonyosan nehéz feladat lesz.