Fürdőszoba fali lámpa

Fürdőszoba fali lámpa

1
1(1 termék)
-- Ft
TRIO 281570606 Kolian 6W 600lm 3000K króm fali lámpatest
1
1(1 termék)


Fürdőszobai fali lámpa – optimális világítás a fürdőszobában

A megfelelő fürdőszobai fali lámpa kiválasztása nem egyszerű, ám annál fontosabb feladat. A világítással szemben mindig nagy követelményeket támasztunk, különösen a nedves helyiségekben, ahol a funkcionalitáson és az esztétikumon túl a biztonságos használat követelményeivel is foglalkozni kell. A jó fényviszonyok különösen fontosak a mosdókagylónál és a tükörnél. Ezért olyan erős fényforrásokra van szükség a fürdőszobában, amelyek ezt biztosítják, ugyanakkor nem vakítanak és nem csillognak. Ideális megoldást jelentenek a speciális fürdőszoba lámpák, mint például a fürdőszoba fali lámpa vagy a falikar lámpa. Ezek fénye ideális esetben meleg fehér színhőmérsékletű, és bármely napszakban használjuk őket, nem vakítanak.

Fő- és kiegészítő fények a fürdőben

Ahogy a többi helyiségben, úgy a fürdőben is a különféle fényforrások két csoportra bonthatók: van egy alapvilágítás, amely többnyire itt is egy mennyezeti lámpa (esetleg süllyesztett spot), és vannak a kiegészítő fényforrások, amelyek jellemzően a fali vagy falikar lámpák és a tükörmegvilágító lámpák. Optimális esetben a különféle fényforrások egy jól működő, egymással összehangolt világítási koncepciót alkotnak, s lehetővé teszik, hogy az egyes napszakokban, illetve a különböző tevékenységek elvégzéséhez megfelelő fény álljon rendelkezésünkre. Míg a fővilágítás többnyire egyenletes, szórt fényt biztosít, a fali és tükörmegvilágító lámpák koncentrált, erősebb fényt bocsátanak ki. Kiemelhetjük velük a helyiség egy-egy részét – pl. a mosdó vagy a szekrény körüli területet.

Ahány tevékenység, annyiféle fényigény

A különböző lámpák kombinálhatók egymással, vagy önmagukban is használhatók – ezáltal lehetőségünk van a fényerő szabályozására. Ez minden szoba világításánál így ideális, ám a fürdő esetében egy olyan helyiségről van szó, melynek funkciója igen komplex, hiszen azon túl, hogy itt zajlik jórészt a reggeli, indulás előtti készülődés, sokan a fürdőszobára afféle privát wellnessként tekintenek, s itt kapcsolódnak ki a nap végén egy forró fürdő vagy zuhany közben. Emiatt különösen fontos, hogy a világítás szabályozható legyen.

Az eltérő tevékenységekhez természetesen eltérő fényerő és színhőmérséklet szükséges, hiszen a borotválkozáshoz, sminkeléshez, szépítkezéshez használt hidegebb fény és a nagyobb fényerősség alkalmatlan az esti relaxáláshoz. Úgy kell tehát kialakítani a fürdő világítását, hogy közben figyelembe vesszük, milyen tevékenységeket szeretnénk itt végezni, s ahhoz milyen színű és erősségű fény szükséges.

Mitől más a fürdőszobai fali lámpa más fali lámpákhoz képest?

A különbség elsősorban a biztonsági követelmények terén figyelhető meg. A fürdőszobai lámpa különlegessége, hogy a megnövekedett páratartalom miatt bizonyos IP védelemmel kell rendelkeznie, vagyis védettnek kell lennie a fröccsenő vízzel (és a porral) szemben. Válasszunk minimum IP44 besorolású izzókat a vizes helyiségekbe, a zuhanyzók és kádak közelébe pedig akár az IP68 jelzésűt, hogy a fényforrásokat biztonságosan használhassuk!

LED-et a fürdőszobába is!

Az utóbbi években egyre több háztartás cserélte le hagyományos halogén izzóit LED fényforrásokra. A döntés mögött többnyire a LED technológia költséghatékonysága áll. Ezek az izzók jóval kevesebbet fogyasztanak halogén társaiknál, ugyanakkor élettartamuk összehasonlíthatatlanul hosszabb. Ebből következően környezetvédelmi szempontok alapján is kedvező választásnak bizonyulnak, hiszen energiatakarékosak, csökken használatukkal a keletkező hulladék mennyisége, és nem tartalmaznak olyan káros anyagokat, mint például a higany. Vannak azonban olyanok, akik azért térnek át a LED-re, mert a fényük „szembarát” – nem vibrál, ezáltal nem fárasztja a szemeinket. Mivel a gyártók növekvő kínálattal reagálnak a növekvő keresletre, fürdőszobai fényforrásokból is találunk ma már bármilyen stílusú, fürdőszobával harmonizáló LED-es fürdőszobai világítótesteket.