Napelemes lámpák

Napelemes lámpák

1
1(23 termék)
-19 %
IRIS DL-010W-20LED LED szolárlámpa
-- Ft
TRIO R55176132 Loja fekete napelemes kültéri LED asztali lámpa
-- Ft
TRIO R55136132 Coro fekete napelemes kültéri asztali LED lámpa
-- Ft
TRIO R22281142 Fomosa mozgásérzékelős napelemes kültéri LED fali lámpa
-- Ft
TRIO R22241142 Mendoza mozgásérzékelős napelemes kültéri LED fali lámpa
-- Ft
TRIO R22231142 Salta mozgásérzékelős napelemes kültéri LED fali lámpa
-- Ft
TRIO R22261142 Esquel mozgásérzékelős napelemes kültéri LED fali lámpa
-- Ft
TRIO R22251142 Posadas mozgásérzékelős napelemes kültéri LED fali lámpa
-- Ft
TRIO R55196126 Carmelo barna napelemes kültéri asztali LED lámpa
1
1(23 termék)

Napelemes lámpa: a villanyóra legjobb barátja

 

A napelemes lámpa (azaz szolár lámpa vagy solar lámpa) az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer, mint az alternatív energiaforrásokat kiaknázó eszközök egyike, ugyanis környezetbarát, takarékos, egyszerűen telepíthető – vezetékezést nem igénylő – alternatívát jelent a hagyományos világítótestekkel szemben. Lássuk, mi az, amit tudni kell ezekről az eszközökről, és melyek azok a szempontok, amelyeket érdemes megfontolni, ha napelemes LED lámpa vásárlása előtt állunk.

 

Működés

 

A szolár lámpa alapeleme egy fotovoltaikus panel (a fekete vagy sötétkék egység a világítótest mellett/felett), amelynek feladata az elektromágneses sugárzás (a napfény) villamos energiává történő alakítása. Az így keletkező „áram” egy akkumulátorban kerül tárolásra, majd amikor a Nap lemegy, az összegyűlt villamos energia fény formájában hasznosul. Vagyis a solar lámpa nem tesz mást, mint elraktározza a napfényt, és ha eljön az ideje, az elzsákolt energiát mesterséges fény formájában leadja a környezetének.

 

Előnyök

·         Környezetbarátság: mivel a napfény megújuló energiaforrás, a napelemes eszközök működéséhez szükséges áram előállítása nem meríti tovább a bolygó véges erőforrásait. Nyilván egy lámpa nem fogja megállítani a klímaváltozást, de sok kicsi sokra mehet.

·         Költséghatékonyság: bár a napelemes világítótestek beszerzési költsége magasabb lehet, mint a hagyományos lámpáké, azonban hosszú távon olcsóbb megoldást jelentenek, hiszen a működtetésük nem jár kiadással – vagyis néhány hónapon belül biztosan visszahozzák az árukat.

·         Minimális karbantartási igény: a solar lámpa karbantartási igénye – pénzben és erőfeszítésben kifejezve – minimális. Bár rendszeres időközönként takarítani és ellenőrizni kell, semmi egyéb gond és költség nincs vele.

·         Változatos formák: a napelemes világítótestek különböző formákban, méretekben, stílusokban kaphatók – tehát nemcsak funkcionálisak, de esztétikusak is.

·         Biztos megoldás bizonytalan időkre: áramszünet idején – melyből a jövőben valószínűleg egyre több és több lesz – a napelemes világítótest remek alternatívát jelenthet a gyertyával vagy a petróleumlámpával szemben, hiszen a Nap akkor is világít majd, amikor gyertyát már senki sem készít.

·         Vezeték-mentes kialakítás: a hagyományos lámpákkal szemben sem a beltéri, sem a napelemes kültéri lámpa működéséhez nincs szükség áramkábelre, ami nemcsak kényelmessé, hanem biztonságossá is teszi ezeket az eszközöket.

Hátrányok

 

Mint az közismert, a napelemes eszközök legnagyobb hátránya az, hogy mivel felhős időben nem képesek a működésükhöz szükséges energiát felvenni – a napenergia hosszú távú tárolása pedig nem megoldott – ilyenkor nem világítanak, vagy nem annyi ideig, illetve nem akkora fényerővel, mint napsütéses időben. Magyarországon kb. 2000 órát süt a Nap évente, ami nem kevés, bár a napsütötte órák száma nagy szórást mutat az évszakok függvényében. Vagyis nyáron nyugodtan rábízhatjuk az udvar vagy a terasz megvilágítását egy ilyen eszközre, télen viszont más fényforrás után kell majd néznünk. Szerencsére léteznek olyan termékek is, amelyek nemcsak napelemről, hanem hálózatról is működtethetők.

 

Szempontok a vásárláshoz

 

A legtöbb kerti szolár lámpa és napelemes kültéri lámpa egy feltöltéssel 8–10 órán keresztül képes világítani, azonban ahány lámpa, annyi felhasználási lehetőség, és annyi extra funkció lehetséges.

Például, ha szeretné, hogy a lámpa ne csak világítson, hanem hangulatot is teremtsen a kertben vagy a teraszon, akkor érdemes lánghatással égő, vagy színváltós terméket választani. Ha olyan lámpát szeretne, amely automatikusan bekapcsol, ha mozgást észlel, válasszon a mozgásérzékelő funkcióval rendelkező eszközök közül! Ha a kertet szeretné megvilágítani, érdemes földbe szúrható, kerti szolár lámpát beszerezni; ha pedig a teraszt, akkor egy falra szerelhető változat mellett dönteni.

A legfontosabb szempont az akkumulátor típusa és teljesítménye, valamint a napelemes LED lámpa fényereje. Vannak olyan akkuval készült típusok, amelyek csak napfénnyel tölthetők, de léteznek olyanok is, amelyek a napfény mellett más módon – pl. USB-kábelen keresztül – is. Ha szeretnénk felhős időben is használni a terméket, érdemes az utóbbi változat mellett dönteni. A lámpák fényerejét a lumen értéke mutatja. Minél nagyobb fényerővel világít az eszköz, annál erősebb akkumulátor szükséges a 8–10 órán keresztül tartó, folyamatos működéséhez. Ha biztonsági célból vásárolunk, érdemes minél nagyobb (700–1000 lumen) fényerővel, és minél erősebb akkumulátorral rendelkező termék mellett dönteni. Azonban már egy 100 lumen fényerejű eszköz is elég lehet ahhoz, hogy éjszaka megvilágíthassuk a sétányt vagy a teraszt. Szintén lényeges, hogy mivel a legtöbb szolár lámpa kültéri célokat szolgál, a választottunk minél magasabb szintű IP védelemmel rendelkezzen. Ha ezeket a szempontokat szem előtt tartjuk, biztosan nem tévedhetünk.

 

Napelemes LED lámpa: nappal ebédel, csillagot lát vacsorára

 

A Netlámpa webáruház kínálatában a legjobb kerti szolár lámpa, napelemes kültéri lámpa termékeket a legjobb árakon vásárolhatja meg. Ha nem csak azt várja a naptól, hogy elteljen, hanem azt is, hogy energiával töltse fel a világítótesteket, és megnyugvást hozzon a villanyórának, ne habozzon, csípje ki a kertjét vagy az otthonát takarékos, esztétikus termékeinkkel még ma!