Napelemes kültéri lámpák

Napelemes kültéri lámpák

1
1(16 termék)
1
1(16 termék)

A solar lámpa, mint modern világítási alternatíva


A solar lámpa (ejtsd: szolár lámpa) avagy a napelemes kültéri lámpa olyan fényforrás, amely a napenergiát elektromos árammá, majd fénnyé alakítja. A napelemes lámpa esetében a beépített alkonyérzékelő szenzor gondoskodik arról, hogy a lámpatestek valóban csak sötétben világítsanak, és nappal, természetes fénynél ne fogyasszák az energiájukat. A napelemes kerti lámpa egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Amellett, hogy a felhasználók számára költséghatékony megoldást jelent a hagyományos kültéri világítás alternatívájaként, mint megújuló energiaforrás alkalmas arra, hogy kiváltsa a villamosenergia-felhasználást (és általa megspóroljuk az ezzel járó költségeket). Mindebből következik, hogy használata energiatakarékos és környezetbarát.

Napfényben a solar lámpa elnyeli a napsugarak fotovoltaikus energiáját, és akkumulátorokban tárolja, majd szükség esetén (sötétedéskor) fény formájában bocsájtja ki. Mivel a napelemes kültéri lámpa az energiát a napsugarakból nyeri, elengedhetetlen, hogy a lámpatestet a szabadban helyezzük el, hiszen így tudnak az akkumulátorok feltöltődni energiával. A napelemes világítás egyre inkább elterjed, s a megnövekedett keresletnek köszönhetően a kínálat is egyre szélesebb. Már megjelent a piacon a napelemes LED lámpa is, amely még költséghatékonyabbá és energiatakarékosabbá teszi ezeknek a fényforrásoknak az üzemeltetését. Egy LED izzó jóval kevesebbet fogyaszt hagyományos halogén társainál, s élettartama is összehasonlíthatatlanul hosszabb, így a napelemes kültéri lámpa esetében még takarékosabbá és még inkább környezetbaráttá teheti a kerti világítást.

Minden kültéri lámpa fontos jellemzője az időjárásállóság. Egy szabadtéren elhelyezett lámpa sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint egy beltéri fényforrás, így a velük szemben támasztott biztonsági követelmények is jóval magasabbak. A kerti lámpa egész évben ki van téve az időjárás viszontagságainak – így a párának, a csapadéknak, a téli fagynak és a nyári kánikulának. Ez természetesen igaz a szolár lámpa esetében is. A lámpák és rögzítéseik ezért úgy vannak kialakítva, hogy az eső és a vihar ne károsítsa őket. Ennek ellenére időnként meg kell tisztítani a lámpákat a portól és az egyéb szennyeződésektől, mert ha ezek úgy telepednek meg a napelem modulon, hogy nem, vagy csak kevés napsugár tud behatolni, a lámpa már nem lesz képes elegendő energiát felvenni, következésképpen gyengébben fog világítani. A legtöbb kerti szolár lámpa – a többi kültéri lámpához hasonlóan – minimum IP44 védettséggel rendelkezik, vagyis ellenáll az apró méretű szilárd testeknek és a (bármely irányból) fröccsenő víznek. Az IP védettség egy olyan adat a termékleíráson, amelyet minden esetben kiemelten fontos figyelembe venni!

Ma már elérhető olyan napelemes LED lámpa (pl. kerti reflektor), amely mozgásérzékelő funkcióval rendelkezik, vagyis csupán akkor lép működésbe, akkor világít, ha egy meghatározott hatótávolságon belül szenzorai mozgást érzékelnek. Egy ilyen solar lámpa több szempontból is nagyon praktikus és gazdaságos fényforrás. Egyrészt nincs felesleges energiafelhasználás, hiszen csak akkor világít, amikor valóban szükség van rá, és csak addig, amíg kell. Viszont ilyenkor nem szükséges a kapcsolót keresgélni a vaksötétben, hiszen automatikusan felkapcsol a napelemes lámpa. Másrészt, ha a házban tartózkodva azt észleljük, hogy a mozgásérzékelős lámpa működésbe lépett, akkor tudhatjuk, hogy valaki tartózkodik a magánterületünkön, és van lehetőségünk erre reagálni.

A megfelelő fényviszonyok nemcsak a házban, a négy fal között, hanem a ház körüli területen és a kertben is fontosak. Amellett, hogy biztonságossá teszik sötétedés után a közlekedést, segítik a tájékozódást, lehetővé teszik este is a kültéri programok megvalósítását, a fény a betörőket is elriaszthatja, hiszen azt sejteti, hogy az ingatlan lakói otthon tartózkodnak. A felsorolt funkciók mellett a világításnak esztétikai szerepe is van – egy napelemes lámpás vagy egy kerti fáklya a kert dísze lehet, s kellemes hangulatot teremthet. Érdemes tehát megfelelő figyelmet fordítani a kültéri világítás kialakítására, s ha igazán gazdaságos és környezetbarát megoldásra vágyunk, a napelemes világítás ideális megoldás lehet.