Azért használunk cookie-kat, hogy eredményesebbé, gördülékenyebbé és kellemesebbé tegyük felhasználóink számára a webhely használatát. Az általunk használt cookie-kkal és a letiltásukkal kapcsolatos tudnivalókért kattintson ide.
Led tápegységek

Led tápegységek

1
1,2,3,4,5(174 termék)
1
1,2,3,4,5(174 termék)

A LED tápegység kiválasztásának szempontjai

Megfelelő tápegység nélkül sajnos a legtöbb LED szalag működésképtelen. Mivel a fali aljzat 230V-os váltóáramot biztosít, a LED csík pedig jellemzően 12V-os, 24V-os vagy 48V-os kisfeszültségű egyenáramot igényel, a LED tápegység egy nélkülözhetetlen eszköz, amely kiegyenlíti a feszültségkülönbséget, és így biztosítja a LED szalag problémamentes működését.

A megfelelő paraméterekkel rendelkező termék kiválasztása egyszerűbb, mint gondolnánk

Igen, a szokványos LED izzókkal ellentétben, melyeket egyszerűen csak be kell csavarni a helyükre, a legtöbb LED csík telepítése és üzembe helyezése igényel némi körültekintést és előkészületet. Lehet a kiszemeltünk kültéri vagy beltéri, meleg fehér vagy hideg fehér, esetleg RGB LED szalag, elkerülhetetlen mellé egy LED tápegység beszerzése is. Igen ám, de ahány LED csík, annyi paraméter, és ennek megfelelően a tápegység tulajdonságai is széles skálán mozognak. A különböző feszültség- vagy teljesítményértékek azonban könnyen elbizonytalaníthatják az embert, pedig egyáltalán nem mindegy, melyik termék mellett tesszük le a voksot. Ha ugyanis rosszul választunk, a nem megfelelő táp könnyen tönkre teheti az újonnan vásárolt szalagot. Ha azonban az alábbi néhány egyszerű lépésből álló útmutatóban foglaltak szerint járunk el, nem tévedhetünk.

Első lépés: a kiválasztott szalag feszültségigényének meghatározása

Először azt kell meghatároznunk, hogy a kiszemelt vagy már meglévő szalagunk mekkora feszültséget igényel. A legtöbb szalag 12V-on vagy 24V-on üzemel (bár léteznek 5V-os és 48 V-os termékek is).

A szalagok nevében és termékleírásában minden esetben feltüntetésre kerül a működésükhöz szükséges feszültség. A népszerű MW HQS-2835 5M 120LED/m 1020 lm/m 9,6W/m 12V meleg fehér 3000K szalag esetében értelemszerűen a 12V tag jelöli azt, hogy ehhez a termékhez 12V-os feszültséget leadó tápot kell választanunk. A táp által leadott feszültség is minden esetben feltüntetésre kerül a táp nevében és az adott termékadatlap kimeneti feszültség sorában. Tehát az említett szalaghoz például a POS POWER POS-200-12-C 12V/17A 204W IP20 fémházas nevű táp megfelelő választás lesz.

Tipp: ha esetleg van otthon tápunk, és csak szalagot szeretnénk vásárolni, vagy ha szalaggal már rendelkezünk, és csak tápra van szükségünk, a feszültség a szalag esetében a LED diódák mellett, a táp esetében a táp hátulján is rendszeresen feltüntetésre kerül, tehát könnyen leolvasható akkor is, ha a termékek dokumentációja nincs a kezünk ügyében.

Második lépés: a kiválasztott szalag teljesítményigényének meghatározása

Második lépésben azt kell meghatároznunk, hogy a kiszemelt vagy a már meglévő szalagunk mekkora teljesítményt igényel. Az előbbi példánál maradva, tehát az MW HQS-2835 5M 120LED/m 1020 lm/m 9,6W/m 12V meleg fehér 3000K szalag esetében 9,6W teljesítményt kell leadnia a tápnak méterenként, vagyis mivel a termék 5 méteres, 9,6x5=48W teljesítményre lesz elméletileg szükség, ahhoz, hogy az egész szalag megfelelően világítson. Fontos, hogy ez a 48W minimális érték. Mivel a tápok körülbelül 80%-os hatásfokkal dolgoznak, a tápok nevében és termékleírásában szereplő teljesítmény csak névleges, nem pedig tényleges érték. Vagyis a példában említett 48W teljesítményt igénylő szalag esetében egy 48W-os táp nem biztos, hogy elegendő lesz. Érdemes tehát a szalag által igényelt 48W teljesítményértéket például 1,25-el felszorozni, hogy a táp nevében feltüntetett 48 W névleges érték ténylegesen is 48W legyen. Vagyis ebben az esetben 48x1,25=60W névleges teljesítménnyel rendelkező táp már megfelelő választás lesz a 48W igényű szalag meghajtásához. A POS POWER POS-200-12-C 12V/17A 204W IP20 táp tehát bőségesen elegendő, akár több szalaghoz is. Természetesen túlzásnak tűnhet egy 48W teljesíményt igénylő szalagba több száz wattot pumpálni, főleg ha a szalagot több darabba szeretnénk vágni, de a több sosem baj – a táp mindig annyi teljesítményt ad le, amennyire szükség van.

Harmadik lépés: a tápegység csatlakoztatása

Mivel a tápok rendszerint szabványos DC apa csatlakozóval, a szalagok viszont gyakran csak egy egyszerű bekötőkábellel készülnek, szükségünk lesz egy DC sorkapocs átalakítóra, vagyis DC anyára. Ha ez is megvan, nincs más dolgunk, mint a szalag kábelvégeit – ügyelve a polaritásra –, csatlakoztatni az anyához, a tápkábelt bedugni a fali aljazatba és kész vagyunk: máris világít a szalag. (Ha egyébként a szalagunk nem szabad vezetékekkel, hanem csatlakozóval kapcsolható a táphoz, DC anyára sem lesz szükségünk.)

Néhány további, egyszerű szempont

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a környezet jellemzőit, ahol a tápot használni fogjuk. A készülékek akkor működnek a leghatékonyabban, ha a specifikációk között megadott üzemi hőmérsékletnek megfelelő tartományon belül használjuk őket. Érdemes ügyelni arra is, hogy a tápot nehogy olyan helyre helyezzük, ahol az felmelegedhet – szellőzés nélküli, apró burkolat közé helyezni biztosan nem jó ötlet, mert még a minimális hő is felhalmozódik egy idő után, ami megfőzi a tápot.

Minden egység rendelkezik bizonyos szintű IP-besorolással. Természetesen a kültéri termékek magasabb, a belétiek alacsonyabb szintű IP-értékkel rendelkeznek, vagyis előbbiek képesek ellenállni az időjárás viszontagságainak, utóbbiak viszont nem annyira. Vásárlás előtt tehát mindenképpen fontoljuk meg, milyen környezetben fogjuk használni a terméket, és aszerint döntsünk. Nyilván fontos szempont az egység mérete is, tehát a rendelkezésre álló hely nagyságát is vegyük figyelembe vásárlás előtt. 

Fény:sötét – 1:0

Hangulatos világítás a szobában, kirakatban, reklámtáblákon, szállodában, ünnepi alkalmakon – a ledszalag akár hideg-, akár melegfehér, akár kültéri, akár beltéri, akár RGB led szalag, mindig és mindenhol elegáns megjelenést kölcsönöz – de sokszor csak a megfelelő LED szalag tápegység segítségével. Szerencsére a Netlámpa hatalmas kínálatában mindenki megtalálhatja a számára leginkább megfelelő egységet remek árakon, garanciával. Győzzön hát a fény!